Δισκοκριτική: «Unapologetic» Rihanna

diskokritiki-unapologetic-rihanna

ΔΕΥΤΕΡΑ, 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2012

Το έβδομο στούντιο άλμπουμ της καριέρας της, με τίτλο «Unapologetic», κυκλοφόρησε η διάσημη pop σταρ Rihanna, το οποίο κατευθείαν, της έκανε δώρο την παρθενική της «πρωτιά» στα Billboard charts.

Η 24άχρονη τραγουδίστρια, από το 2009 ακολουθεί πιστά μια συγκεκριμένη φόρμουλα, η οποία την βοηθά να είναι σταθερά στην επικαιρότητα, κυκλοφορώντας κάθε χρόνο και από μια στούντιο δουλειά υπό μορφή άλμπουμ.

Δεν είναι λίγοι αυτοί, που πιστεύουν πως οι μαζικές παραγωγές που κυκλοφορεί η Rihanna, διακατέχονται από την προχειρότητα που χαρακτηρίζει τις εμπορικές κυκλοφορίες, οι οποίες στερούνται έμπνευσης που θα τους έδινε ένα ιδιαίτερο χρώμα.

Μιλάμε για δουλειές που εμπεριέχουν τρία με τέσσερα κομμάτια που γίνονται επιτυχίες, τα οποία συνοδεύονται από ορισμένα τραγούδια που ακούγονται για λίγο καιρό, ενώ όλα τα υπόλοιπα που συνθέτουν το άλμπουμ, έχουν χαθεί πριν καν το καταλάβει κανείς. Ωστόσο, ακόμα και αν ορισμένοι τοποθετούν σε αυτή την κατηγορία δουλειές της Rihannna, όλα δείχνουν πως όλοι έχουν καταλάβει ότι η ίδια δεν χάνεται και έχει έρθει για να μείνει.

Το «Unapologetic» -αφού έκανε να καταρρεύσουν οι φήμες που έλεγαν ότι το άλμπουμ θα είχε τον τίτλο «Seven»- με ένα artistic εξώφυλλο, το οποίο παρουσιάζει την τραγουδίστρια σε μία από τις καλύτερες φωτογραφήσεις που έχει κάνει για να «ντύσει» άλμπουμ της, πούλησε 238.000 αντίτυπα την πρώτη εβδομάδα της κυκλοφορίας του, βοηθώντας την Rihanna να σκαρφαλώσει στην κορυφή του Billboard.

Το άλμπουμ, που μόλις κυκλοφόρησε στο iTunes έφτασε στην No 1 θέση σε 40 χώρες, ανοίγει με το «Fresh Off The Runway», μια παραγωγή του David Guetta, που συνδυάζει hip hop και dance στοιχεία, αποπνέοντας -με τον ηλεκτρονικό του ήχο- ένα ελκυστικά επιθετικά ρυθμικό ύφος. Η μπαλάντα «Diamonds», που έγραψε για την Rihanna η Sia με παραγωγή Benny Blanco και StarGate, είναι μια πολύ όμορφη σύνθεση που πολύ εύστοχα αποτέλεσε το πρώτο single του δίσκου.

Ο Εminem, με την συμμετοχή του στο κομμάτι «Numb», ξεχρεώνει την συμμετοχή που είχε η Rihanna στο πετυχημένο στο παρελθόν single «Love the way you lie». Οι μοντέρνοι ethnic, ηλεκτρονικοί ήχοι σε συνδυασμό με την απόλυτη rap ερμηνεία του Eminem αποδίδουν ένα ιδιαίτερο τραγούδι που θα έχει τη θέση του σε πολλές μουσικές λίστες. Τα δύο λεπτά και σαράντα δεύτερα που διαρκεί το hip hop του «Power It Up» οδηγούν την ακρόαση στο «Loveeeee Song», μια μπαλάντα με κεντρικό άξονα τον έρωτα και τον ράπερ Future πίσω από το μικρόφωνο.

Η επιτυχία «Pony» -που είχε ερμηνεύσει ο Ginuwine το 1996- ακούγεται ως sample στο κομμάτι «Jump», μια πολύ καλή παραγωγή -με την υπογραφή των Chase & Status, StarGate, Mikey Mike- η οποία απογειώνεται από όμορφους ηλεκτρονικούς ήχους που ντύνουν τα υπέροχα φωνητικά της Rihanna.

Το απόλυτα χορευτικό «Right Now», άλλη μια συνεργασία με τον Γάλλο David Guetta, μας περνά στην μπαλάντα πιάνου «What Now» με την ερμηνεία της 24άχρονης τραγουδίστριας να θυμίζει λίγο Avril Lavigne και το κομμάτι να παίρνει ξαφνικά φωτιά και να ανεβάζει ένταση κλέβοντας τις εντυπώσεις. Το τρυφερό «Stay», ένα ντουέτο με τον Mikky Ekko, το οποίο ακούστηκε πρώτη φορά ζωντανά στο Saturday Night Live, μας παραδίδει στους ήχους του «Nobodys Business» μια συνεργασία της Rihanna με τον Chris Brown, η οποία έχει γίνει αντικείμενο συζητήσεων εξαιτίας του ιστορικού της σχέσης τους. Ο μύθος Michael Jackson, μέσω του sample από το «Τhe Way You Make Me Feel», αποτελεί βασικό συστατικό στην δημιουργία του καλύτερου, ίσως, κομματιού του άλμπουμ.

Στην τελική ευθεία της ακρόασης μάς οδηγούν το «Love Without Tragedy / Mother Mary» -με μεγάλη δόση από την δεκαετία των 80’s, το απλώς χαλαρωτικό «Get It Over With» και το reggae «No Love Allowed» -στο οποίο η ποπ σταρ ερμηνεύει με χαρακτηριστική προφορά από την γενέτειρά της. Τα 55 λεπτά της διάρκειας του «Unapologetic» συμπληρώνονται με το «Lost In Paradise», κομμάτι στο οποίο βρίσκονται διαφορετικοί ήχοι που εκρήγνυνται κατά την διάρκεια των ρεφρέν, αποδίδοντας ένα όμορφο φινάλε.

Σε γενικές γραμμές, το νέο άλμπουμ της γεννημένης στα Μπαρμπάντος της Καραϊβικής τραγουδίστριας κολυμπάει με άνεση στα ύδατα της pop με ευχάριστους ήχους dubstep και dance, ενώ από άποψη συνθέσεων και παραγωγής είναι σαφώς ανώτερο από το «Rated R» του 2009.

Το ερχόμενο καλοκαίρι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να απολαύσουμε ζωντανά παλιές και νέες επιτυχίες της πανέμορφης ερμηνεύτριας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας της «Diamond Word Tour». Μέσα σε αυτή την αναμονή, ο –για όλους- δύσκολος, ελληνικός χειμώνας θα φανεί ιδιαίτερα πιο μακρύς για τους οπαδούς της. Τουλάχιστον, έχουν να περιμένουν κάτι, που -αν συμβεί- σίγουρα θα απολαύσουν.

Διαβάστε το αφιέρωμα του click@Life στη Rihanna εδώ.

Καλλιτέχνης: Rihanna

Album: «Unapologetic»

Record Label: Def Jam Recordings

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης