Who is Who: Kylie Minogue

who-is-who-kylie-minogue

ΠΕΜΠΤΗ, 07 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013

Η μικροσκοπική pop star από την Αυστραλία, ξεκίνησε την καριέρα της ως μια «άγουρη» pop star, για να τολμήσει στη συνέχεια, πολυσυζητημένες συνεργασίες, ενώ αναγεννήθηκε από τα προσωπικά της προβλήματα, αποδεικνύοντας ότι παρά το μικρό της μέγεθος, έχει ένα τεράστιο εκτόπισμα στη μουσική βιομηχανία…

- Η Kylie Minogue γεννήθηκε το 1968 στη Μελβούρνη της Αυστραλίας και ήταν η μεγαλύτερη από τα τρία παιδιά της οικογένειας. Η αδερφή της, Dannii έχει επίσης, ακολουθήσει τα βήματά της στο τραγούδι, προσπαθώντας συνεχώς να βγει από τη σκιά της Kylie. Από νεαρή ηλικία οι δύο αδερφές ξεκίνησαν την καριέρα τους στην τηλεόραση.

- Η Kylie εμφανίστηκε σε σαπουνόπερες της αυστραλέζικης τηλεόρασης, αλλά το όνομα της άρχισε να ακούγεται όταν συμμετείχε στη σειρά «Neighbours», το 1986. Εκεί, το τηλεοπτικό της ειδύλλιο με τον Jason Donovan εξελίχθηκε σε πραγματικό ειδύλλιο και μαζί έγιναν το πιο διάσημο και αγαπητό ζευγάρι της χώρας, με τη φήμη τους να αυξάνεται συνεχώς.

- Το πρώτο single που κυκλοφόρησε ήταν το περίφημο πλέον «Locomotion», που έγινε το single με τις μεγαλύτερες πωλήσεις της δεκαετίας στην πατρίδα της. Στη συνέχεια, η Minogue ταξίδεψε στην Αγγλία, για να ηχογραφήσει την επόμενη μεγάλη της επιτυχία «I Should Be So Lucky» και τo 1988 κυκλοφόρησε το ντεμπούτο album της με τίτλο το όνομα της, με χορευτικά pop κομμάτια, που έγινε χρυσό στις H.Π.Α. και στη Μεγάλη Βρετανία.

- H Minogue εγκατέλειψε τους «Neighbours», για να ασχοληθεί με τη μουσική της καριέρα. Το «Especially For You», που τραγούδησε μαζί με τον Donovan, έγινε τεράστια επιτυχία, πουλώντας πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα στη Μεγάλη Βρετανία και το album «Enjoy Yourself» που ακολούθησε, είχε την ίδια επιτυχία, με singles όπως το «Tears On My Pillow» και το «Hand On Your Heart» να ξεχωρίζουν.

- Το 1990 με το «Rhythm Of Love» παρουσίασε ένα νέο, πιο ώριμο εαυτό, που στόχευε στο ενήλικο ακροατήριο. Με πιο sexy εικόνα και θέλοντας να αφήσει πίσω την αθώα παιδούλα, γύρισε το αποκαλυπτικό videoclip «Better The Devil You Know», στο οποίο παρουσιαζόταν σαν μια ενήλικη και πολύ σεξουαλική γυναίκα και όχι σαν ένα χαριτωμένο κοριτσάκι. Σε αυτή την αλλαγή συνέβαλε και η σχέση της με τον Michael Hutchence, τον συμπατριώτη της και αδικοχαμένο τραγουδιστή των INXS, που τη μύησε στον κόσμο των rock stars.

- To «Let’s Get To It» του 1991 που ακολούθησε, δεν γνώρισε την ίδια επιτυχία με τα προηγούμενα της albums, αν και μπήκε στο top 5 των charts και συνοδεύτηκε από μια παγκόσμια περιοδεία. Την τουρνέ αυτή, ακολούθησε ένα Greatest Hits album, το οποίο περιείχε και τη διασκευή του «Celebration» των Kool&The Gang.

- Μετά από την κυκλοφορία αυτή, γύρισε σελίδα στην καριέρα της. Το πέμπτο της album είχε τίτλο το ονοματεπώνυμο της και κυκλοφόρησε το 1994. Από εκεί ξεχώρισε το «Confide In Me», μια στιγμή σκεπτόμενης pop, που σε τίποτα δε θύμιζε τα εύπεπτα pop hits που είχε συνηθίσει το κοινό της.

- Ένα χρόνο μετά, ακολούθησε μια συνεργασία που έμελε να αλλάξει για πάντα το προφίλ της και να μείνει στη σύγχρονη μουσική ιστορία ως ένα από τα πιο ανατρεπτικά ντουέτα. Η συνεργασία της με τον Nick Cave στο «Where The Wild Roses Grow» έγινε τεράστια επιτυχία, μία από τις μεγαλύτερες της δεκαετίας του ’90. Το videoclip, εμπνευσμένο από τον πίνακα «Ophelia», έδειχνε τη Minogue δολοφονημένη σε ένα ποτάμι, καθώς ένα φίδι ανέβαινε στο κορμί της. Ο Cave δήλωσε ότι ήθελε να συνεργαστεί μαζί της από την εποχή του «Better The Devil You Know», που κατά τη γνώμη του είχε από τους πιο βίαιους κι ενοχλητικούς στίχους που είχε ακούσει σε pop τραγούδι.

- Το 1997, ένας άλλος δεσμός της, αυτός με τον φωτογράφο Stephane Sednaoui, επηρέασε το στυλ της και την αγάπη της για την ιαπωνική κουλτούρα. Μαζί δημιούργησαν έναν συνδυασμό ανάμεσα σε γκέισα και manga ηρωίδα, για το επόμενο album της με τίτλο «Impossible Princess», στο οποίο συνεργάστηκε με τους James Dean Bradfield και Sean Moore των Manic Street Preachers. Για κακή της τύχη, η κυκλοφορία του album της θα συνέπιπτε χρονικά με τον θάνατο της πριγκίπισσας Diana και έτσι, άλλαξε τον τίτλο του σε «Kylie Minogue» στη Μεγάλη Βρετανία. Το κοινό δεν εκτίμησε την αλλαγή στο στυλ της, που φλέρταρε με την dance και την indie σκηνή και οι πωλήσεις ήταν σχεδόν απογοητευτικές.

- Μια μικρή αποχή από τα μουσικά δρώμενα, της έδωσε την ευκαιρία να αποτραβηχτεί από τα φώτα της δημοσιότητας και να ασχοληθεί με άλλα ενδιαφέροντά της.

- Και εκεί που όλοι την είχαν σχεδόν ξεχάσει, η Kylie επέστρεψε δυναμικά, κάνοντας και τον πιο δύσπιστο να την παραδεχτεί. Το «Light Years» του 2000 με το single «Spinning Around» σήμανε μια νέα φωτεινή εποχή για τη Minogue. Τo album αυτό περιελάμβανε άκρως επιτυχημένα singles, όπως το «On A Night Like This» και το «Kids», σε ντουέτο με τον Robbie Williams.

- Η Kylie εμφανίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σύδνεϋ το 2000, ερμηνεύοντας το «Dancing Queen», ενώ έκανε και μια εμφάνιση στην ταινία «Moulin Rouge».

- Το album που την απογείωσε όμως, ήταν το «Fever». Το τραγούδι «Can’t Get You Out Of My Head», με τον άκρως κολλητικό ρυθμό, το υπερ-sexy videoclip και την απαστράπτουσα παρουσία της Kylie, πούλησε πάνω από 5 εκατομμύρια αντίτυπα. Το 2003, η Minogue έλαβε για το κομμάτι της «Come Into My World» ένα βραβείο Grammy για το Καλύτερο dance τραγούδι.

- To «Body Language» που ακολούθησε ήταν ένας φόρος τιμής στη disco και τα 80s και το ακολούθησε ένα ακόμα greatest hits album και μια διεθνής περιοδεία, με τον τίτλο «Showgirl:The Greatest Hits Tour».

- Στη διάρκεια της περιοδείας της, πληροφορήθηκε για τον καρκίνο στο στήθος της και αναγκάστηκε να ακυρώσει όλες τις επόμενες εμφανίσεις της. Μία μάχη με την ασθένεια ξεκίνησε για τα επόμενα δύο χρόνια. Στο τέλος βγήκε νικήτρια και συνέχισε την περιοδεία της, πιο αδύναμη και καταβεβλημένη βέβαια, αλλά αδιαμφισβήτητα λαμπερή. Οι κριτικοί περιέγραψαν τις εμφανίσεις της ως έναν… θρίαμβο.

- Δισκογραφικά, η επιστροφή της ήρθε με το «X», το 2007. Υιοθέτησε ένα bourlesque-cabaret look, που αποτυπώθηκε άψογα στο videoclip του «2 Hearts». Παράλληλα, συμμετείχε στη βρετανική σειρά «Doctor Who», έγινε αντικείμενο του ντοκιμαντέρ «White Diamond», που αφηγούταν τα backstage της Showgirl Tour της και ήταν υποψήφια για το βραβείο Grammy για το καλύτερο dance album, το 2009.

- Η tour της, «KylieX2008», ήταν το πιο ακριβό της show, αφού η παραγωγή του κόστισε πάνω από 10 εκατομμύρια λίρες. Έκανε ένα πέρασμα και από το Bollywood, στην ταινία «Blue», στην οποία ερμήνευσε ένα τραγούδι του A.R. Rahman.

- To 2010 κυκλοφόρησε το ενδέκατο album της με τίτλο «Aphrodite», στο οποίο συνεργάστηκε με πρωτοκλασάτους παραγωγούς, όπως είναι ο Stuart Price, ενώ τραγούδια της έγραψε ανάμεσα σε άλλους ο Calvin Harris. Ηχογράφησε μαζί με τους Hurt το τραγούδι «Devotion» και το ντουέτο της με τον Taio Cruz «Higher» ήταν στις πρώτες επιλογές των ραδιοφωνικών σταθμών.

- Το 2012, ήταν η επέτειος των 25 χρόνων της στη μουσική βιομηχανία, γνωστή και ως «K25». Με αφορμή τον εορτασμό αυτό, ξεκίνησε μια περιοδεία, στην οποία ερμήνευσε b-sides, ανέκδοτα τραγούδια και demos, κυκλοφόρησε το single «Timebomb» τον περασμένο Μάιο και μια greatest hits συλλογή, «The Best of Kylie Minogue».

- Τον περασμένο Οκτώβρη, κυκλοφόρησε επίσης, το album-κύκνειο άσμα «The Abbey Road Sessions», που περιέχει διασκευές των πιο γνωστών της τραγουδιών, σε διαφορετικές εκτελέσεις με συνοδεία ορχήστρας.

- Στη μεγάλη οθόνη εμφανίστηκε στην αμερικανική ταινία «Jack&Diane», ενώ κρατάει ένα ρόλο-κλειδί στη γαλλική πολυσυζητημένη ταινία «Holy Motors».

- Όπως δήλωσε πριν λίγο καιρό, μετά το «διαζύγιο» της με τον manager της Terry Blamey, με τον οποίο συνεργάζονται από την αρχή της καριέρας της, η Kylie αποφάσισε να ολοκληρώσει τη μουσική της καριέρα και να αφοσιωθεί στον κινηματογράφο. Το επόμενο της βήμα, θα είναι ως πρωταγωνίστρια στο musical «Walking On Sunshine».

Διαβάστε την κριτική του click@Life για το τελευταίο της album εδώ. εδώ.

Ροζίνα Αράπη