Ποιοι καλλιτέχνες «έστησαν» το κοινό τους σε live;

poioi-kallitexnes-estisan-to-koino-tous-se-live

ΣΑΒΒΑΤΟ, 09 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013

Για περισσότερες από δύο ώρες περίμεναν εκατοντάδες θαυμαστές του τον Καναδό pop star, Justin Bieber, να ανέβει στη σκηνή του σταδίου O2 στο Λονδίνο, το βράδυ της Δευτέρας (4/3). Η συναυλία είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 8.30μ.μ., αλλά ο 19χρονος τραγουδιστής ανέβηκε στη σκηνή λίγο πριν τις 10.30 μ.μ. O Bieber δεν είναι φυσικά, ο μόνος που «έστησε» υπερβολικά το κοινό του...

Παρά τις αποδοκιμασίες, ο Bieber απέφυγε να «απολογηθεί» επί σκηνής για την καθυστέρησή του. Το έπραξε όμως, μέσω του Twitter, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Κανονικά έπρεπε να εμφανιστώ στις 21.35 μ.μ. και όχι στις 8.30 μ.μ., όμως λόγω τεχνικών προβλημάτων η συναυλία ξεκίνησε στις 10.10 μ.μ., επομένως... καθυστέρησα 40 λεπτά. Δεν υπάρχει δικαιολογία γι΄ αυτό και απολογούμαι σε όσους αναστάτωσα ή απογοήτευσα. Παρ' όλα αυτά ήταν ένα υπέροχο show, για το οποίο είμαι πολύ περήφανος».

Το pop ίνδαλμα, εκτός από τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των φανατικών θαυμαστών του, κέρδισε επάξια και τη δική του θέση στη λίστα των πιο «αργοπορημένων» καλλιτεχνών.

Την πρώτη θέση στη λίστα αυτή κατέχει δικαιωματικά, ο Axl Rose του συγκροτήματος Guns N' Roses, ο οποίος ποτέ δεν έχει καταφέρει να βρίσκεται στον συναυλιακό τόπο τον προγραμματισμένο χρόνο. Το περασμένο καλοκαίρι στη μεγάλη συναυλιακή βραδιά του συγκροτήματός του στην αγγλική αρένα O2, άργησε χαρακτηριστικά για περισσότερες από δύο ώρες.

Οι θαυμαστές του Axl Rose ξέρουν πλέον, ότι είναι «πρακτική» του να ανεβαίνει στη σκηνή με τους μουσικούς του, δύο περίπου ώρες μετά τον προγραμματισμένο χρόνο έναρξης. Η δικαιολογία του ίδιου είναι η εξής: «Αυτοί είμαστε οι Guns N' Roses, βγαίνουμε την κατάλληλη ώρα για να προκαλέσουμε… ανάφλεξη στη σκηνή». Βέβαια καθ’ όλη τη διάρκεια της αναμονής στη συγκεκριμένη συναυλία, οι διοργανωτές φρόντιζαν να ψυχαγωγούν το κοινό- αστειευόμενοι με την όλη κατάσταση. Η ουσία όμως, είναι ότι η συναυλία κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες (2 π.μ.) και οι παρευρισκόμενοι είχαν… εξαντληθεί από την ορθοστασία και την προσμονή.

Συναφής είναι και η τακτική της ματαίωσης συναυλιών από τους Guns N' Roses. Στην Κίνα τη δεκαετία 2001-2011, ακύρωσαν συνολικά 53 συναυλίες ενώ εμφανίστηκαν σε 239.

Οι καλλιτέχνες της hip-hop σκηνής φαίνεται να είναι περισσότερο συνεπείς στο ραντεβού τους με το κοινό. Κι εκεί βέβαια, υπάρχουν εξαιρέσεις. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι ο ράπερ Snoop Dogg, που ούτε λίγο ούτε πολύ καθυστέρησε πέντε ολόκληρες ώρες να ανέβει στη σκηνή, κατά τη διάρκεια του Hove festival της Νορβηγίας. Πού οφείλεται η καθυστέρησή του; Στην απόφασή του να μεταφέρει μαριχουάνα μέσω των νορβηγικών τελωνείων, με όλες τις προβλεπόμενες συνέπειες…

«Τιμητική διάκριση» για τις καθυστερημένες τους εμφανίσεις θα μπορούσαν να αποσπάσουν και τα μέλη της μπάντας Wu-Tang Clan (είτε ομαδικά, είτε ατομικά). Ο ξένος Τύπος έκανε εκτενείς αναφορές στις συνέπειες της καθυστερημένης τους εμφάνισης στο Sheffield το περασμένο χρόνο, που όπως φαίνεται εξαγρίωσε τα πλήθη και προκάλεσε σκηνές βίας στην αρένα.

Βέβαια, δεν είναι μόνο οι μεγάλοι σταρ οι συνήθεις ύποπτοι. Το 2006 η αγγλόφωνη pop-rock μπάντα Magic Numbers, καθυστέρησε περίπου 3,5 ώρες να εμφανιστεί στο προγραμματισμένο show της. Το κοινό περίμενε υπομονετικά από τις 8.30 μ.μ. έως τις 11.30 μ.μ., το αποτέλεσμα όμως, ήταν πολλοί από τους παρευρισκόμενους να αναγκαστούν να φύγουν, έχοντας ακούσει μόλις ένα κομμάτι τους, κυρίως λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων και διαφορετικού προγραμματισμού.