Who is Who: Bob Marley

who-is-who-bob-marley

Φωτογραφία: www.bobmarley.com

ΠΕΜΠΤΗ, 16 ΜΑΙΟΥ 2013

Ο μουσικός-σύμβολο μιας ολόκληρης κουλτούρας και μία από τις πιο γνωστές προσωπικότητες της Jamaica, έφυγε από τη ζωή στις 11 Μαΐου, πριν από 32 χρόνια. Τα τραγούδια του όμως, παραμένουν αναλλοίωτα στον χρόνο και η φιλοσοφία του συνεχίζει να εμπνέει…

- O Nesta Robert Marley γεννήθηκε στο χωριό Nine Mile, στην Τζαμάικα. Ο πατέρας του ήταν λευκός, με καταγωγή από τη Μεγάλη Βρετανία και η μητέρα του Αφρο-Τζαμαϊκανή. Ο πατέρας του έφυγε από τη ζωή όταν ο Marley ήταν 10 ετών, από καρδιακή προσβολή.

- Ο Marley ήταν πιο κοντά στην αφρικανική και τζαμαϊκανή κουλτούρα. Δύο από τα μεγαλύτερα πρότυπά του ήταν ο τζαμαϊκανός ηγέτης Marcus Garvey και ο Αιθίοπας Haile Selassie. Τα τραγούδια του συχνά μιλούσαν για τον επαναπατρισμό της μαύρης φυλής στη Zion, που σύμφωνα με τον ίδιο ήταν η Αιθιοπία.

- Ο Marley συνάντησε τον Neville Livingston ή όπως αργότερα έγινε γνωστός, Bunny Wailer, στο Nine Mile. Η μητέρα του Marley είχε αποκτήσει παιδί με τον πατέρα του Livingston. Οι δυο τους ξεκίνησαν να παίζουν μουσική μαζί.

- Σε ηλικία 12 ετών έφυγε από το χωριό του και μετακόμισε στο Kingston, όπου γνώρισε τον τραγουδιστή Joe Higgs, θερμό οπαδό του κινήματος των Rastafari. Μαζί με τον Peter Tosh, ηχογράφησαν δύο singles και ο Marley χρησιμοποίησε το ψευδώνυμο Bobby Martell.

Φωτογραφία: www.bobmarley.com

- Το 1963 ο Bob Marley, μαζί με τους Bunny Wailer, Peter Tosh, Junior Braithwaite, Beverley Kelso και Cherry Smith, ξεκίνησαν μια ska/rocksteady μπάντα με το όνομα «Wailers». Εκείνη την περίοδο, ο Marley παντρεύτηκε τη Rita Anderson και ασπάστηκε τα πιστεύω των Rastafari. Τότε άφησε τα dreadlocks, που αργότερα έγιναν το σήμα κατατεθέν του.

- Το πρώτο album των Wailers είχε τίτλο «Catch A Fire» και κυκλοφόρησε το 1973, μαζί με έναν μοναδικό Zippo αναπτήρα. Το δεύτερο album ήταν το «Burnin», που περιείχε τα hits «Get Up, Stand Up» και «I Shot The Sheriff», το οποίο διασκεύασε αργότερα ο Eric Clapton.

- To 1974 οι Wailers διαλύθηκαν λόγω προσωπικών διαφορών και το κάθε μέλος αναζήτησε τη δική του ξεχωριστή σόλο καριέρα. Παρά τη διάλυση, ο Marley συνέχισε να ηχογραφεί ως Bob Marley & The Wailers με την καινούργια του μπάντα.

- Το 1975 ο Marley γνώρισε διεθνή επιτυχία με το τεράστιο hit «No Woman, No Cry», από το album «Natty Dread». Το επόμενο album του είχε τον τίτλο «Rastaman Vibration» και πέρασε τέσσερις βδομάδες στα chats του Billboard.

Φωτογραφία: www.bobmarley.com

- Ένα χρόνο μετά άφησε την πατρίδα του, ύστερα από μια απόπειρα δολοφονίας εναντίον αυτού και της γυναίκας του. Ο Marley, η Rita και ο manager Don Taylor τραυματίστηκαν ύστερα από πυρ που άνοιξε άγνωστος έξω από το σπίτι του μουσικού. Όπως πολλοί ισχυριστήκαν, η απόπειρα είχε πολιτικό λόγο, μιας και ήταν περίοδος εκλογών και ο Marley υποστήριζε ανοιχτά τον πρωθυπουργό Manley. To γεγονός αυτό έκανε τον Marley να αφήσει την Τζαμάικα και να εγκατασταθεί μόνιμα στην Αγγλία, ως αυτοεξόριστος. Εκεί ηχογράφησε δύο albums, το «Exodus» που περιλαμβάνει τα hits «One Love» και «Jammin» και το «Kaya».

- Το «Survival» που ακολούθησε, ήταν ένα άκρως πολιτικοποιημένο album, με σκοπό την επαγρύπνηση σχετικά με τα προβλήματα του αφρικανικού λαού και την αντίθεση στο apartheid, μέσα από τραγούδια όπως το «Africa Unite» και «War».

- To τελευταίο του album «Uprising» κυκλοφόρησε το 1980 και περιείχε τραγούδια με θρησκευτικό μήνυμα, όπως το «Forever Loving Jah» και «Redemption Song».

- To 1977 o Marley διαγνώστηκε με ένα τύπο μελανώματος κάτω από τα νύχια των ποδιών του. Αν και οι φήμες έλεγαν ότι αυτό συνέβη ύστερα από έναν τραυματισμό του στο ποδόσφαιρο, ήταν ένα σύμπτωμα καρκίνου. Ο Marley δε δέχτηκε τη λύση του ακρωτηριασμού, καθώς ήταν αντίθετη στα πιστεύω του.

Φωτογραφία: www.bobmarley.com

- Το τελευταίο του live έδωσε στην Pennsylvania το 1980. Λίγο αργότερα, η αρρώστια του χειροτέρεψε. Έτοιμος να αποδεχτεί το αναπόφευκτο, επιβιβάστηκε σε μια πτήση με προορισμό την πατρίδα του. Στη διάρκεια της πτήσης όμως, οι ζωτικές του λειτουργίες χειροτέρεψαν και τελικά, πέθανε στο Miami στις 11 Μαΐου 1981 σε ηλικία 36 ετών. Τα τελευταία του λόγια στον γιο του Ziggy, ήταν «τα λεφτά δεν μπορούν να αγοράσουν ζωή»…

- Η κληρονομιά που άφησε πίσω του ο Bob Marley ήταν τεράστια. Ήταν ο πρώτος superstar του τρίτου κόσμου και αυτός που έκανε γνωστή τη reggae μουσική παγκοσμίως. Το «Exodus» έχει ανακηρυχθεί από το περιοδικό Time, ως το καλύτερο album του 20ού αιώνα.

- Το 2001 έλαβε μετά θάνατον, ένα βραβείο Grammy Lifetime Achievement Award για την συνολική προσφορά του στη μουσική, ενώ στο Kingston, ένα άγαλμα έχει στηθεί προς τιμήν του. Ένας από τους πιο περίεργους τρόπους για να τιμηθεί ο bob Marley ήταν με όταν το παράσιτο Gnarthia marleyi πήρε το όνομα του!

- Ο Marley ήταν πατέρας 11 παιδιών, που συνεχίζουν την παράδοση του, με πιο γνωστό τον γιο του Ziggy, συζύγου της Lauryn Hill και διάσημου μουσικού παραγωγού.

Ροζίνα Αράπη