Who is who: Edith Piaf

who-is-who-edith-piaf

ΠΕΜΠΤΗ, 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013

Η εθνική ντίβα της Γαλλίας, το ευαίσθητο «χελιδόνι» όπως την αποκαλούσαν, ήταν μια γυναίκα που με το πάθος της και τα διαχρονικά της τραγούδια εξελίχθηκε σε θρύλο.

- Τα πρώτα χρόνια της Edith Piaf καλύπτονται από μυστήριο. Σύμφωνα με διάφορες φήμες, γεννήθηκε σε ένα πεζοδρόμιο του Παρισιού. Το όνομα Edith το πήρε από την νοσοκόμα Edith Cavell, που στον A’ Παγκόσμιο Πόλεμο εκτελέστηκε γιατί βοηθούσε Γάλλους στρατιώτες να ξεφύγουν από τους Γερμανούς. Το Piaf είναι μια argo έκφραση για το χελιδόνι, ψευδώνυμο που της δόθηκε 20 χρόνια μετά. Ο πατέρας της και η μητέρα της ήταν ακροβάτες. Η μητέρα της την εγκατέλειψε μετά τη γέννηση της και ο πατέρας της, πριν καταταγεί στον στρατό για τον Πρώτο Παγκόσμιο, την άφησε στη γιαγιά της, που ήταν υπεύθυνη οίκου ανοχής στη Νορμανδία.

- Η Piaf μεγάλωσε ανάμεσα σε πόρνες που την πρόσεχαν. Σε ηλικία τριών ετών και μέχρι τα εφτά της, τυφλώθηκε από ένα πρόβλημα του κερατοειδούς. Το 1929 ακολούθησε τον πατέρα της στις περιοδείες του στον δρόμο και τότε ήταν που τραγούδησε πρώτη φορά μπροστά σε κοινό.

- Σε ηλικία 17 ετών έφερε στον κόσμο το μοναδικό της παιδί, που πέθανε δύο χρόνια μετά από μηνιγγίτιδα. Η Piaf, όπως και η μητέρα της, δυσκολεύονταν να αναπτύξουν μητρική στοργή, λόγω της ζωής στους δρόμους.

- Το 1935 η Piaf τραγουδούσε στην περιοχή Pigalle του Παρισιού, όπου ανακαλύφθηκε από τον Louis Leplee, ιδιοκτήτη nightclub στα Ηλύσια Πεδία. Η Piaf είχε ιδιαίτερο άγχος, κυρίως λόγω της μικροσκοπικής της φιγούρας. Λόγω αυτής της της εμφάνισης, ο Leplee της έδωσε το ψευδώνυμο που θα την ακολουθούσε για μια ζωή, «La Môme Piaf», δηλαδή το «μικρό χελιδόνι». Αυτός την έπεισε να φοράει μόνο μαύρα φουστάνια επί σκηνής, που έγινε αργότερα το σήμα κατατεθέν της.

- Το 1936 ο Leplee δολοφονήθηκε και η Piaf ανακρίθηκε ως ύποπτη. Η αρνητική δημοσιότητα έβαζαν σε κίνδυνο την καριέρα της. Για να αποκαταστήσει την εικόνα της προσέλαβε τον στιχουργό Raymond Asso, με τον οποίον απέκτησε και ερωτική σχέση. Τα τραγούδια που της έγραψε καθρέφτιζαν τη ζωή της στους δρόμους, τον έρωτα και την απώλεια.

- Άρχισε παράλληλα, να συναναστρέφεται τους πιο διάσημους καλλιτέχνες της Γαλλίας, όπως τον Jean Cocteau και τον ποιητή Jacques Borgeat. Το 1944 ήταν αυτή που ανακάλυψε τον Yves Montand και έγινε ένα είδος μέντορά του και ερωμένης του. Ένα χρόνο αργότερα είχε γίνει ένας από τους πιο διάσημους τραγουδιστές της χώρας. Επίσης έδωσε την ευκαιρία στον πρωτοεμφανιζόμενο τότε Αρμένιο καλλιτέχνη Charles Aznavour να μοιραστεί μαζί της τη σκηνή.

- Στις Η.Π.Α. όπου ξεκίνησε περιοδείες μετά τον πόλεμο δε γνώρισε αρκετή επιτυχία στην αρχή, αφού η μουσική της θεωρούταν καταθλιπτική. Όμως οι διθυραμβικές κριτικές, έκαναν τη δημοσιότητα της να ανέβει κατακόρυφα.

- Στη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου έκανε συχνά εμφανίσεις στα Γερμανικά στρατόπεδα και κοινωνικές εκδηλώσεις στην κατεχόμενη Γαλλία και πολλοί τη θεωρούσαν προδότρια. Μετά το τέλος του πολέμου, αποκάλυψε ότι δούλευε για τη γαλλική αντίσταση. Αν και δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία για αυτό, είναι πιθανό να βοηθούσε αρκετούς Εβραίους να διαφύγουν τη σύλληψη από τους Ναζί.

- Πολλοί ήταν οι έρωτες που σημάδεψαν τη ζωή της Piaf. Ο Γάλλος μποξέρ Marcel Cerdan σκοτώθηκε σε αεροπλανικό δυστύχημα, ενώ ταξίδευε στην Αμερική για να τη δει. Τον πρώτο της άντρα Jacques Pills, τον παντρεύτηκε το 1952 και μετά το διαζύγιο παντρεύτηκε τον 20 χρόνια μικρότερο της Έλληνα κομμωτή Theo Sarapo.

- Πολλά από τα τραγούδια της όπως το «La Vie En Rose» και «Non,Je ne regrette rien» έχουν ακουστεί σε άπειρες ταινίες και μουσικά θέματα, και έχουν διασκευαστεί από πολλούς καλλιτέχνες. Η ταινία με θέμα τη ζωή της, «La Vie En Rose», χάρισε στην πρωταγωνίστρια Marion Cottilard το πρώτο της Όσκαρ.

- Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 47 ετών από καρκίνο στο συκώτι.

Ροζίνα Αράπη