Stomp: «Φέραμε τη μουσική από τους δρόμους στη σκηνή»

stomp-ferame-ti-mousiki-apo-tous-dromous-sti-skini

ΔΕΥΤΕΡΑ, 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010

O Fraser Morrison, μέλος των Stomp, μίλησε αποκλειστικά στο click@Life για την ιδιαίτερη «μουσική» των Stomp, τις παραστάσεις τους, τον τρόπο που συνθέτουν τα «τραγούδια» τους αλλά και για τις επερχόμενες εμφανίσεις τους στο θέατρο Badminton.

Τενεκέδες, κουβάδες, βαρέλια, σπιρτόκουτα, άδεια κουτάκια μπύρας, εφημερίδες, σκουπόξυλα, και παλιοσίδερα ακόμα και νεροχύτες ή κομμάτια παλιών αυτοκινήτων και ό, τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς, γίνονται αυτοσχέδια όργανα μουσικής στα χέρια των Stomp, που έρχονται για ακόμα μια φορά στην Αθήνα, από τις 30 Νοεμβρίου μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Badminton.

O Fraser Morrison, μέλος των Stomp, μίλησε αποκλειστικά στο click@Life για την ιδιαίτερη «μουσική» των Stomp, τις παραστάσεις τους, τον τρόπο που συνθέτουν τα «τραγούδια» τους αλλά και για τις επερχόμενες εμφανίσεις τους στο θέατρο Badminton.

Stomp σημαίνει «χτυπάω το πόδι δυνατά», λέτε χαρακτηριστικά. Πώς αποφασίσατε να δημιουργήσετε μια μπάντα με αυτή τη φιλοσοφία; Πώς ακριβώς, φανταστήκατε ότι διαφορετικοί και περίεργοι ήχοι θα δημιουργούσαν ένα ρυθμικό αποτέλεσμα και μια όμορφη μελωδία;

Το όνομα προέκυψε από το πραγματικό χτύπημα του ποδιού στο έδαφος, αλλά η φιλοσοφία των show στηρίχτηκε στην επιθυμία μας να φέρουμε τη μουσική από τους δρόμους στη σκηνή. Στην καθημερινή ζωή μπορεί να καταλάβει κανείς ότι οι πιο συνηθισμένοι και μερικές φορές γήινοι ήχοι, μπορούν να είναι ρυθμικοί. Οι Stomp πήραν αυτό και το ενίσχυσαν, έτσι ώστε το κοινό να είναι σε εγρήγορση σχετικά με τους ήχους που ακούγονται γύρω του. Πολλές φορές άλλωστε, η μελωδία βρίσκεται μέσα στο κεφάλι μας, πέρα από τον ρυθμό που ακούμε.

Με ποιες λέξεις θα περιγράφατε τη μουσική και τα τραγούδια σας;

Ρυθμική, δυναμική, ελκυστική ακόμα και λεπτεπίλεπτη, όσο κι αν ακούγεται παράξενο αυτό. Όπως κάθε τραγούδι, έτσι και η δική μας μουσική είναι υποκειμενική και εξαρτάται από τον κάθε ακροατή.

Πόσοι είστε ακριβώς στην ομάδα; Είστε όλοι Βρετανοί;

Κάθε ομάδα ταξιδεύει με 12 μέλη και 8 από αυτούς ανεβαίνουν στη σκηνή, στις συναυλίες. Έχουμε μέλη από όλο τον κόσμο, όχι μόνο από τη Μεγάλη Βρετανία. Μάλιστα, η ομάδα που έρχεται στην Αθήνα περιλαμβάνει άτομα από τη Σκωτία, την Αγγλία, τον Καναδά, τις ΗΠΑ, την Αυστρία και τη Χαβάη.

Τα show σας είναι κάτι μεταξύ συναυλίας, θεατρικού έργου και χορού. Πώς θα τα περιέγραφες εσύ;

Ό,τι φαίνεται, είναι. Τα shows των Stomp είναι ένα πραγματικό υβριδικό είδος, που αναμειγνύει μουσική, χορό, performance και κωμωδία.

Πώς γράφετε τις μελωδίες και τη μουσική σας;

Όπως είπα και πριν, υπάρχουν μόνο ορισμένα σημεία στα show που έχουν μελωδία. Αλλά το μεγαλύτερο κομμάτι του show κινείται ρυθμικά.Τα κομμάτια που έχουν μελωδία συνήθως υπαγορεύονται από την πρόθεση της στιγμής. Συγκεκριμένες μέθοδοι σύνθεσης είναι η δοκιμή, το λάθος και οι μεμονωμένες εκτελέσεις. Επίσης, νομίζω ότι το κοινό δημιουργεί τις δικές του μελωδίες στο κεφάλι του, καθώς ακούει κάτι ρυθμικό.

Έχετε αντιμετωπίσει ποτέ τη δυσαρέσκεια του κοινού σε ζωντανή σας εμφάνιση;

Ευτυχώς, όχι. Νομίζω ότι το κοινό εκτιμά την «προσβασιμότητα» στη μουσική που κάνουμε και σκέφτεται παράλληλα, «Μπορώ κι εγώ να το κάνω αυτό».

Είστε πραγματικά, πολύ δημιουργικοί και ευφάνταστοι στη σκηνή. Τα shows σας είναι αυτοσχέδια ή τα προετοιμάζετε;

Το show έχει μια δομή που το κάνει και λειτουργεί. Τα μέλη με τη σειρά τους, προσθέτουν πάνω σε αυτό. Υπάρχουν σχεδιασμένες χορογραφίες αλλά παράλληλα, υπάρχει και χώρος για αυτοσχεδιασμούς. Η κάθε παράσταση είναι ένα πολύ δυνατό σύνολο.

Κάθε ένας παίζει ένα συγκεκριμένο «όργανο»; Πώς αποφασίζετε ποιος θα παίξει τί;

Ίσως μοιάζει πιο συγκεκριμένο και ειδικό από ότι πραγματικά είναι. Τα άτομα μπορούν να αλλάζουν ρόλους και «όργανα» σε κάθε show.

Τι σχεδιάζετε για το show στο Badminton; Έχετε ετοιμάσει κάτι ειδικά για το ελληνικό κοινό;

Θεωρώ πάντα, ότι κάθε show μας είναι ξεχωριστό, αφού πρόκειται για μια ζωντανή θεατρική εμπειρία… Ένα show δεν είναι ποτέ το ίδιο με κάποιο άλλο και έχει άμεση σχέση και με το ακροατήριο. Θεωρούμε το κοινό ως το 9ο μέλος μας.

Έχετε δεχθεί επιρροές από άλλους μουσικούς ή γκρουπ;

Όλοι μας αγαπάμε τη μουσική σε όλες τις διαφορετικές και υπέροχες εκφάνσεις της. Οι Stomp έχουν επηρεαστεί υπερβολικά από τη μουσική όλου του κόσμου, από τα παραδοσιακά αφρικανικά ντραμς ή τους Γιαπωνέζους Kodo ντραμερ, τη hip hop και άλλες μορφές της σύγχρονης μουσικής. Κάθε ένας από εμάς ξεχωριστά, έχει τη δυνατότητα να φέρει τις δικές τους επιρροές στα shows, καθώς εκτελεί τον ρόλο του.

Είναι κάτι που θέλετε να πείτε στο ελληνικό κοινό που περιμένει το show σας;

Εύχομαι σε όλους να περάσουν όμορφα στις παραστάσεις μας. Δεν περιμένουμε από το κοινό τίποτα λιγότερο από αυτό που δίνουμε. Δίνουμε όλη μας την ενέργεια και την θέλουμε πίσω από εσάς!!

Πληροφορίες: Θέατρο Badminton, Αθήνα, είσοδος 25, 35, 45, 55 και 65 ευρώ.

ΒΑΛΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ