Who is Who: Metallica

who-is-who-metallica

ΠΕΜΠΤΗ, 01 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013

Ξεκινούν τις συναυλίες τους στην Ελλάδα με το επικό «Creeping Death», λίγο μετά την εισαγωγή του Ennio Mοrricone, από την ταινία «Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος». Ετοιμαστείτε γιατί οι Metallica, ανεβαίνουν επί σκηνής.

- Όλα ξεκίνησαν το 1981, όταν ο δανός drummer Lars Ulrich (ο οποίος είχε μετακομίζει με την οικογένεια του στις ΗΠΑ, για να ακολουθήσει ο πατέρας του καριέρα στο τένις) έβαλε μια αγγελία σε μια εφημερίδα του Los Angeles, που ζητούσε μουσικούς για να παίζουν μαζί κομμάτια των Iron Maiden, Tygers of Pan Tang και Diamond Head. Ο 18χρονος τότε κιθαρίστας James Hetfield ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα.

- Λίγο μετά τον σχηματισμό τους και την επιλογή του ονόματος Metallica, ακολούθησε μια δεύτερη αγγελία του Ulrich αναζητώντας κιθαρίστα μιας και ο Hertfield είχε αναλάβει τα φωνητικά. Ο Dave Mustaine ήταν αυτός που επιλέχθηκε για τη θέση. Η ιστορία μεταξύ του μετέπειτα ιδρυτή και frontman των Megadeth, σύντομα θα άλλαζε, χαράσσοντας μία από τις πιο δημοφιλείς «έχθρες» στην ιστορία του metal.

- Το ημερολόγιο έγραφε 28 Οκτωβρίου 1981, όταν ο Ulrich έκανε στον Hetfield μία προσφορά που δε μπορούσε να αρνηθεί ««Έχω ένα κομμάτι έτοιμο για να ηχογραφήσω με τη μπάντα μου και θα το κυκλοφορήσει η Metal Blade του Brian Slagel». Φυσικά, ο Ulrich δεν είχε υπογράψει με καμία εταιρεία τότε. Σύντομα όμως όλα θα άλλαζαν.

- Το πρώτο κομμάτι που ηχογράφησαν ήταν το «Hit The Lights» για τη συλλογή «Metal Massacre I». Σε μια συναυλία ο Ulrich και ο Hetfield γνώρισαν τον μπασίστα Cliff Burton και εντυπωσιασμένοι από τις ικανότητες του, του ζήτησαν να μπει στη μπάντα τους.

- Λίγο πριν την ηχογράφηση του πρώτου τους album, τα μέλη αποφάσισαν να απομακρύνουν από το συγκρότημα τον Mustaine, λόγω της εξάρτησής του από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, που τον οδηγούσε σε βίαιες συμπεριφορές. Ο Kirk Hammett πήρε τη θέση του. Ο Mustaine αργότερα, δημιούργησε τους Megadeth και δεν δίσταζε με κάθε ευκαιρία να δηλώνει την απέχθειά του για τους Metallica και τον Hammett, που του «έκλεψε τη δουλειά». Η κόντρα θα κρατούσε για πολλά ακόμα χρόνια.

- Το πρώτο album των Metallica κυκλοφόρησε το 1983 με τίτλο «Kill’Em All», που παρ’ ότι δε γνώρισε εισπρακτική επιτυχία, έκανε το όνομα τους να ακούγεται έντονα στη metal σκηνή. Κομμάτια όπως το «Whiplash» και το «Seek & Destroy» είναι πλέον κλασικά. Το 1984 κυκλοφόρησαν το δεύτερο album τους με τίτλο «Ride The Lightning» , που περιείχε τεράστιες επιτυχίες όπως τα «Fade to Black», «Creeping Death» και «For Whom The Bell Tolls».

- To album που έμελλε να τους βάλει όμως, για τα καλά στον χάρτη του metal, ήταν το «Master Of Puppets», με το ομώνυμο κομμάτι να γίνεται ένα από τα κορυφαία τραγούδια στην ιστορία της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Μετά από αυτή την κυκλοφορία του, η ασταμάτητη πορεία της μπάντας προς την επιτυχία ήταν χωρίς επιστροφή. Η περιοδεία με τον Ozzy Osbourne και αργότερα στην Ευρώπη με τη Damage Inc. Tour, ήταν μόνο η αρχή.

- Όμως, μαζί με την επιτυχία, η μοίρα τους επεφύλασσε την πιο σκληρή δοκιμασία. Στη διάρκεια αυτής της tour και ενώ βρίσκονταν στη Σουηδία, τα μέλη ταξίδευαν με το tour bus με προορισμό το ξενοδοχείο τους. Μια απότομη κίνηση του οδηγού έκανε το όχημα να αναποδογυρίσει. Η σύγκρουση έμελλε να κοστίζει τη ζωή στον 24χρονο τότε μπασίστα Cliff Burton. Μετά τον αιφνίδιο και τραγικό του θάνατο, οι Metallica δεν ήξεραν αν θα συνέχιζαν την πορεία τους. Ύστερα από μια δύσκολη περίοδο, αποφάσισαν να συνεχίσουν με τις ευλογίες της οικογένειας του Burton.

- O Burton αντικαταστάθηκε, έπειτα από οντισιόν από τον Jason Newsted, ο οποίος όμως όπως παραδέχτηκαν πολλά χρόνια αργότερα ο Lars και ο James, ποτέ δεν τον αποδέχτηκαν ως πραγματικό μέλος της μπάντας, αφήνοντάς τον συχνά έξω από τις μουσικές αποφάσεις και επιλογές του συγκροτήματος.

- Λίγο μετά τον θάνατό του Burton, η ξέφρενη πορεία των Metallica συνεχίζεται με την κυκλοφορία το 1988 του «…And Justice for All». Τεράστια εμπορική επιτυχία, που τους χάρισε το πρώτο τους Grammy. Οι πρωτιές συνεχίστηκαν καθώς οι Metallica αποφασίζουν να γυρίσουν το πρώτο τους videoclip για το «One». Με φόντο την ταινία «Ο Τζόνι πήρε το όπλο του» οι ορκισμένοι μέχρι τότε εχθροί των videoclips, έμελλε να κάνουν ένα από τα πιο δημοφιλή, μέχρι και σήμερα videos του MTV.

- Το album τους «Metallica» -ή αλλιώς «Black Album»- κυκλοφόρησε το 1990 σε παραγωγή Bob Rock, που είχε δουλέψει με τους Aerosmith, Motley Crue και Bon Jovi. Το album πήγε κατευθείαν στο Νο 1 σε 10 χώρες και έγινε 15 φορές πλατινένιο μόνο στις Η.Π.Α. Το album αυτό έφερε τους Metallica κοντά σε πιο mainstream ακροατήρια και στη δημιουργία του ντοκιμαντέρ «A Year And A Half in the Life of Metallica».

- Στα επόμενα χρόνια οι Metallica άλλαξαν την εμφάνισή τους, υιοθετώντας ένα πιο clean cut look, αλλά παραμένοντας ηχητικά στα ίδια μοτίβα. Οι αντιδράσεις των σκληροπυρηνικών οπαδών ήταν χωρίς προηγούμενο, με τους περισσότερους να κατηγορούν τον Ulrich για όλα τα…δεινά της μπάντας. Κοντά μαλλιά, λιγότερο metal ήχος και εμπορικές επιτυχίες, κάνουν τους Metallica να μοιάζουν «προδότες» στα μάτια των οπαδών τους.

- Μετά την κυκλοφορία του «Load» και του «Reload», συνεργάστηκαν με τη Συμφωνική Ορχήστρα του San Fransisco, ταιριάζοντας δύο φαινομενικά αταίριαστα είδη. Το αποτέλεσμα ήταν το album «S&M» .

- To 2000 ξεκίνησε μια δικαστική διαμάχη που έμελλε να διχάσει για μία ακόμη τους fans τους και την κοινή γνώμη. Όταν το συγκρότημα ανακάλυψε ότι το κομμάτι τους «I Disappear» που θα υπήρχε στο soundtrack της ταινίας «Mission Impossible II» ακουγόταν στα ραδιόφωνα πριν την κυκλοφορία του, προσπάθησαν να βρουν την πηγή διαρροής και κατέληξαν στο Napster, από το οποίο, όπως διαπίστωσαν, μπορούσε κανείς να κατεβάσει ολόκληρη τη δισκογραφία τους. Οι Metallica ήταν η πρώτη μπάντα που κινήθηκε δικαστικά εναντίον του Napster, για κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων. Αν και το Napster είχε ξεκινήσει σαν μια μέθοδος ανταλλαγής αρχείων μεταξύ φοιτητών, είχε καταλήξει να έχει κάθε άλλο παρά εκπαιδευτικό σκοπό. Οι Metallica μήνυσαν και τις σχολές που χρησιμοποιούσαν τον Napster και προσέλαβαν έναν ειδικό για να παρακολουθεί την κίνηση της ιστοσελίδας και να μπλοκάρει τους χρήστες που μοιράζονταν τραγούδια τους. Τελικά και μετά από αρκετές διαμάχες, το Napster και οι Metallica κατάφεραν να έρθουν σε έναν συμβιβασμό, στον οποίο απαγορευόταν η χρήση κομματιών καλλιτεχνών που δεν ήθελαν να κυκλοφορεί η μουσική τους ελεύθερα στο internet. Η οικονομική αυτή «συναλλαγή» έκανε πολλούς να αναρωτιούνται, αν πλέον οι Metallica έπαιζαν μόνο για τα χρήματα.

- Το 2001 ο Newsted άφησε το συγκρότημα για «προσωπικούς λόγους» και ο Hetfield μπήκε σε κλινική αποτοξίνωσης, βάζοντας όλα τα σχέδια για ηχογράφηση νέου album στον πάγο. Οι δύσκολες αυτές στιγμές αποτυπώθηκαν στο ντοκιμαντέρ «Some Kind Of Monster». To 2002 μπήκαν και πάλι στο studio, έχοντας μαζί τους ένα καινούργιο μέλος, τον Robert Trujillo, πρώην μπασίστα των Suicidal Tendencies και του Ozzy Osbourne. To «St. Anger» κυκλοφόρησε το 2003 και δεν έλαβε τις καλύτερες κριτικές, μιας και χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα χειρότερά τους album….και όχι άδικα. Ο πιο garage ήχος τους ξένισε και δίχασε τους οπαδούς τους. Τα επόμενα χρόνια, οι Metallica αποφάσισαν να κάνουν ένα διάλειμμα, θέλοντας να περάσουν περισσότερο χρόνο με τις οικογένειες τους.

- Σε συνεργασία με τον Rick Rubin ηχογράφησαν το «Death Magnetic» 2008, που πήγε κατευθείαν στο Νο 1 των αμερικανικών charts. Το album θεωρήθηκε η επιστροφή των Metallica στις thrash ρίζες τους. Καλογραμμένο με δυνατά riffs, κιθάρες και γρήγορα τύμπανα, το «Death Magnetic» ήταν η απάντηση που περίμεναν οι οπαδοί της μπάντας για χρόνια. Όχι, τελικά οι Μetallica είχαν κάτι ακόμα μέσα τους από τους πιτσιρικάδες του 1981.

- To 2009 μπήκαν στο Rock and Roll Hall of Fame και ένα χρόνο μετά ξεκίνησαν το Sonisphere Festival, στο οποίο οι Big 4 του thrash metal, δηλαδή οι Metallica, οι Megadeth (με τον Mustaine οι σχέσεις πλέον έχουν αποκατασταθεί), οι Anthrax και οι Slayer, εμφανίστηκαν για πρώτη φορά μαζί σε πολλές χώρες του κόσμου, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

- Το 2011 ανακοίνωσαν μια αναπάντεχη συνεργασία με τον Lou Reed. Το album «Lulu» κυκλοφόρησε εκείνη τη χρονιά και το εγχείρημα έλαβε διφορούμενες κριτικές. Για τον εορτασμό των 30 χρόνων τους έδωσαν τέσσερα shows στο San Francisco και μαζί τους στη σκηνή βρέθηκαν οι Dave Mustaine, Jason Newsted, Ozzy Osbourne και οι Apocalyptica (οι οποίοι εμφανίστηκαν στην παγκόσμια μουσική σκηνή κάνοντας διασκευές των Metallica με 4 τσέλο).

- Φέτος, εκτός από την ανακοίνωση της κυκλοφορίας μιας ζωντανής τους εμφάνισης σε 3D ταινία, με τίτλο «Metallica: Through The Never», o Lars Ulrich δήλωσε ότι το 2014 θα μπουν ξανά στο studio μαζί με τον Rick Rubin για τη δημιουργία ενός καινούργιου album.

Φωτογραφίες:www.metallica.com

Ροζίνα Αράπη

Σόφη Ζιώγου