Who is Who: Bruno Mars

who-is-who-bruno-mars

Φωτογραφίες: www.brunomars.com

ΠΕΜΠΤΗ, 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Ο 28χρονος μουσικός κατάφερε σε μικρό χρονικό διάστημα να γίνει ένα από τα νέα καυτά ονόματα της μουσικής σκηνής, με τα τραγούδια του να ακούγονται παντού και όλους να θέλουν να συνεργαστούν μαζί του. Με αφορμή την επερχόμενη εμφάνισή του στο Superbowl, ας θυμηθούμε τις σημαντικότερες στιγμές της μέχρι τώρα πορείας του.

- Ο Bruno Mars ή Peter Gene Gonzalez, όπως είναι το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε το 1985, στη Χονολουλού της Χαβάης και μεγάλωσε στο χωριό Waikiki. Ο πατέρας του κατάγεται από το Πουέρτο Ρίκο και η μητέρα του από τις Φιλιππίνες. Ο Mars μεγάλωσε σε μια μουσική οικογένεια, αφού η μητέρα του ήταν χορεύτρια και ο πατέρας του μουσικός, ενώ ο θείος του ήταν σωσίας του Elvis που ανέβαζε τον Mars μαζί του στη σκηνή από τότε που ήταν παιδί.

- Οι αγαπημένοι του καλλιτέχνες ήταν ο Michael Jackson, οι Temptations και οι Isley Brothers. Σε ηλικία τεσσάρων ετών ο Mars άρχισε να εμφανίζεται μαζί με το οικογενειακό συγκρότημα πέντε μέρες την εβδομάδα, όπου και έγινε γνωστός ως μιμητής του Elvis. Σε ηλικία 17 ετών μετακόμισε στο Λος Άντζελες. Το όνομα Bruno του το έδωσε ο πατέρας του λόγω της ομοιότητάς του με τον παλαιστή Bruno Sammartino.

- To 2004 και λίγο αφότου είχε μετακομίσει στο Λος Άντζελες, υπέγραψε συμβόλαιο με τη Motown, αλλά η συμφωνία αυτή δεν πήγε πουθενά. Εκεί όμως γνώρισε τον συνθέτη και παραγωγό Philip Lawrence και μετά την απόλυση του από τη Motown, αποφάσισε να αρχίσει να συνθέτει μαζί με τον Lawrence τραγούδια για άλλους καλλιτέχνες. Μεγάλο κεφάλαιο στην πορεία του Mars ήταν η συνεργασία του με τον παραγωγό Steve Lindsey, που του έμαθε να γράφει pop μουσική και έγινε ο μέντοράς του. Πριν ξεκινήσει τη δική του solo καριέρα, ο Mars έγραψε τραγούδια για πολλούς διάσημους καλλιτέχνες όπως οι Alexandra Burke, Flo Rida και Sean Kingston.

- H πρώτη μεγάλη του επιτυχία ως solo artist ήταν με το «Nothin’On You» μαζί με τον B.O.B. και στη συνέχεια το «Billionaire» με τον Travie McCoy. Και τα δύο τραγούδια μπήκαν στο top-10 πολλών charts παγκοσμίως. Τεράστια επιτυχία γνώρισε και το «Fuck You» με τον Cee Lo Green, που ήταν υποψήφιο για Grammy.

- Το ντεμπούτο album του Mars, «Doo-Woops&Hooligans» κυκλοφόρησε το 2010, με πρώτο single το «Just The Way You Are» και έφτασε στην κορυφή του Billboard, όπως και το επόμενο single «Grenade».Την ίδια χρονιά, οι Maroon 5 τον επέλεξαν για να ανοίγει τα show της tour τους. Λίγο καιρό μετά, ο Mars συνελήφθη για κατοχή κοκαΐνης, αν και ο ίδιος δήλωσε ότι ήταν μια απερισκεψία και πως δεν είχε δοκιμάσει ποτέ ξανά ναρκωτικά στη ζωή του. Ως τιμωρία από το δικαστήριο αναγκάστηκε να πληρώσει ένα πρόστιμο 2000 δολαρίων και να κάνει 200 ώρες εθελοντικής εργασίας.

- To 2011 κέρδισε το πρώτο του Grammy για την καλύτερη pop αντρική ερμηνεία, και ήταν υποψήφιος σε πέντε ακόμα κατηγορίες. Ένα από τα καινούργια τραγούδια που ετοίμαζε, το «It Will Rain» χρησιμοποιήθηκε στην ταινία «The Twilight Saga: Breaking Dawn-Part 1».

- To 2012 κυκλοφόρησε το δεύτερο album του «Unorthodox Jukebox», με πρώτο single το «Locked Out Of Heaven», που ακούστηκε πάρα πολύ στα ραδιόφωνα. Το album πήγε στο νούμερο 1 στις Η.Π.Α. ενώ στη Μεγάλη Βρετανία έγινε το album με τις πιο γρήγορες πωλήσεις τις χρονιάς. Την ίδια τύχη είχαν και τα δύο επόμενα singles «When I Was Your Man» και «Treasure».

- Σύμφωνα με δημοσίευμα των Los Angeles Times, ο Bruno Mars θα εμφανιστεί στο ημίχρονο του τελικού του φετινού Super Bowl, κάτι που ανακοινώθηκε και επίσημα πριν λίγες μέρες. Για την ιστορία το συγκεκριμένο μουσικό μισάωρο παρακολουθείται από εκατομμύρια θεατές, καθώς ο τελικός του Super Bowl συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη ετήσια θεαματικότητα στις Η.Π.Α.

Ροζίνα Αράπη