Who is Who: Placebo

who-is-who-placebo

ΠΕΜΠΤΗ, 03 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

Το βρετανικό συγκρότημα είναι ένα από τα αγαπημένα του ελληνικού κοινού. Με έναν χαρισματικό frontman και τραγούδια που έχουν χαραχτεί πια στο υποσυνείδητο, επιστρέφει δισκογραφικά, μετά από τέσσερα χρόνια, έτοιμο να ανακτήσει το χαμένο έδαφος.

- Οι Placebo σχηματίστηκαν το 1994, όταν ο τραγουδιστής Brian Molko και ο κιθαρίστας Stefan Olsdal, που σπούδαζαν μαζί στο Λουξεμβούργο, γνωρίστηκαν και στην επιστροφή τους για το Λονδίνο, ανακάλυψαν τα κοινά τους ακούσματα και την αγάπη τους για τη μουσική και αποφάσισαν να αρχίσουν ένα συγκρότημα, αρχικά με το όνομα Ashtray Heart.

- Κατά την αναζήτηση drummer, κατέληξαν στον Steve Hewitt, ένα φίλο του Molko, που όμως δεν μπορούσε να αφοσιωθεί πλήρως στο συγκρότημα, μιας και ήδη ανήκε σε μια άλλη τοπική μπάντα. Ο Robert Schultzberg ανέλαβε τότε τη θέση. Όπως δήλωσαν αργότερα σε συνέντευξή τους, το όνομα Placebo επιλέχτηκε για τις λατινικές ρίζες του, αφού μεταφρασμένο σημαίνει «I will please». Σε μια άλλη συνέντευξη ο Molko είπε ότι είναι ουσιαστικά μια διακωμώδηση της τάσης των 90s, που οι μπάντες παίρνουν το όνομα τους από κάποιο διάσημο ναρκωτικό…

- To πρώτο τους album με τίτλο το όνομά τους κυκλοφόρησε το 1996 και έφτασε στο Νο 5 των βρετανικών charts. Το look τους είχε επιρροές από το glam rock και τις εμφανίσεις του David Bowie. Στις συναυλίες επέλεγαν γυναικεία φορέματα και βαρύ make-up. Τα παιχνίδια με έντονη σεξουαλικότητα είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία της εικόνας των Placebo.

- Όταν ο Schultzberg άρχισε να έρχεται σε κόντρες με τα υπόλοιπα μέλη, οδηγήθηκε στην απόλυση και στην αντικατάστασή του από τον Hewitt. Από το album τους «Nancy Boy» ξεχώρισαν το single «Nancy Boy» και «I Know». Λίγο μετά, βρέθηκαν να ανοίγουν τις συναυλίες του ειδώλου τους, Bowie στην Ευρώπη, μιας και ο ίδιος δήλωσε ενθουσιασμένος από τον ήχο των Placebo. Μάλιστα έπαιξαν μαζί με τους Smashing Pumpkins, τον Robert Smith των Cure και τον Lou Reed, στα 50ά γενέθλιά του στη Νέα Υόρκη.

Φωτογραφία: www.placeboworld.co.uk

- Εκείνη την περίοδο έκαναν και το κινηματογραφικό τους ντεμπούτο στη σειρά φόρο τιμής στο glam rock «The Velvet Goldmine», τραγουδώντας το «20th Century Boy» των T-Rex, που υπήρχε και στο soundtrack. Μία από τις πιο σημαντικές στιγμές στην καριέρα τους ήταν όταν μοιράστηκαν τη σκηνή με τον David Bowie για το τραγούδι «Without You I’m Nothing», όπως λεγόταν και το επόμενο album τους.

-Το «Without You I’m Nothing» κυκλοφόρησε το 1998 και θεωρείται η καλύτερη δουλειά τους από τους κριτικούς. Από αυτό το album, εκτός από το ομώνυμο τραγούδι, αξέχαστα έχουν μείνει τα «Pure Morning» και «You Don’t Care About Us».

- To τρίτο τους album «Black Market Music» κυκλοφόρησε το 2000. Ο ήχος τους ήταν διαφορετικός, περισσότερο κοντά στο σύγχρονο rock και με περισσότερα ηλεκτρονικά στοιχεία. Οι προκλητικοί στίχοι παρέμειναν, όπως στο «Taste In Men», αλλά η εικόνα τους ήταν πιο clean cut, με στιλάτα κοστούμια συνδυασμένα πάντα με τόνους eyeliner. Το single «Special K» ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων, λόγω της αναφοράς του στο ναρκωτικό κεταμίνη.

- Ακόμα πιο ηλεκτρισμένο ήταν το τέταρτο album τους με τίτλο «Sleeping With Ghosts», με το πρώτο single «Bitter End» να συγκαταλέγεται ανάμεσα στα καλύτερα κομμάτια της καριέρας τους. Αν και το «Black Market Music» δίχασε , το τέταρτο βήμα τους έλαβε πολύ καλύτερες κριτικές.

Φωτογραφία: www.placeboworld.co.uk

- Μετά την κυκλοφορία και του πέμπτου τους album «Meds», με πρώτο single το «Because I Want Υοu» και στη συνέχεια το «Song To Say Goodbye» μαζί με την Alison Mosshart των The Kills, κυκλοφόρησαν ένα επετειακό box set για τα δέκα χρόνια καριέρας τους. Ένα χρόνο μετά, ο Hewitt ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει το συγκρότημα, μια αρκετά επίπονη απόφαση. Τα μέλη της μπάντας δήλωσαν ότι απλά δεν μπορούσαν πλέον να συνεννοηθούν μαζί του, ότι πλέον ήθελαν άλλα πράγματα και ότι ένιωθαν ότι η μπάντα αργοπέθαινε. Ο manager των Placebo, όπως δήλωσε ο Hewitt, «απλά τον φώναξε στο δωμάτιό του και του είπε ότι πλέον δεν είναι μέλος του γκρουπ. Είπε ότι ήταν μια αρκετά επίπονη διαδικασία και ήταν πολύ απογοητευτικό να φεύγει έτσι από ένα συγκρότημα που αφιέρωσε δέκα χρόνια της ζωής του». Μετά από τη δημιουργία της δικής του μπάντας, Love Amongst Ruins, στην οποία είχε τη θέση του κιθαρίστα και τραγουδιστή, είναι πλέον drummer των Six By Seven.

- To 2009 οι Placebo κυκλοφόρησαν το «Battle For The Sun», με νέο drummer τον Steve Forest και πρώτο single το «For What It’s Worth». Οι κριτικές δεν ήταν καλές, μιας και για πολλούς οι Placebo είχαν χάσει την αρχική τους μαγεία, αφήνοντας πίσω στη δεκαετία του ’90 τη δημιουργικότητά τους, ακολουθώντας πιο εμπορικούς δρόμους.

- Φέτος κυκλοφορούν το έβδομο album της καριέρας τους, το «Loud Like Love». Πρώτο single το «Too Many Friends», που αναφέρεται στη μανία των social media και συνοδεύεται από ένα καταπληκτικό videoclip σε σενάριο του συγγραφέα Bret Easton Ellis.

Ροζίνα Αράπη