Δύο τελευταίες παραστάσεις για τον «Αριστοφάνη» του Κραουνάκη

duo-teleutaies-parastaseis-gia-ton-aristofani-tou-kraounaki

ΤΕΤΑΡΤΗ, 09 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

Η παράσταση «Αριστοφάνης τώρα», φορτωμένη με δάφνες και περγαμηνές από την Ευρωπαϊκή της πορεία και από την Μικρή Επίδαυρο παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης την Παρασκευή και το Σάββατο 11 και 12 Οκτωβρίου.

Από τη μυσταγωγία στην έκρηξη και από τον αγιασμό στην αποθέωση της φαλλικής γιορτής, σπαράγματα χορικών, παραβάσεις και τραγούδια από τις έντεκα σωζόμενες κωμωδίες του Αριστοφάνη, είναι τα μέρη της παράστασης του Κραουνάκη με κεντρικό άξονα τη μουσική.

Αθήνα: πόλεμος τότε, πόλεμος τώρα. Τότε Πελοποννησιακός, τώρα οικονομικός. Πάντα ο πόνος είναι ίδιος. Την εποχή της μεγάλης πτώσης, της ύψιστης στιγμής του Ελληνισμού, η κωμωδία ανέλαβε το χρέος να κάνει το καρδιογράφημα της πτώσης και να αποτελέσουν αυτές οι έντεκα σωζόμενες κωμωδίες του προγόνου μας τη μαρτυρία της ελληνικής «κατάρας».

Όπως σμίξανε τα έργα και εκτινάσσονται δυνατά οι στίχοι των παραβάσεων, θα έλεγε κανείς ότι το Αριστοφάνης τώρα –με όχημα τη μουσική– είναι ένας μεγάλος ύμνος στην πόλη, στη δημοκρατία, στον τόπο που γέννησε τους ποιητές και ένα σκληρό χαστούκι στη διαφθορά. Όλα μ’ ένα αθώο, μετέωρο χαμόγελο, σαν άναυδοι από το πιθανό θαύμα…

Η Σπείρα Σπείρα με τη διδασκαλία του Σταμάτη Κραουνάκη και την εξαιρετική χορογραφία της Αγγελικής Στελλάτου , απελευθερώνει την ανάμνηση ενός διαχρονικού διονυσιακού ελληνικού γλεντιού.

Πληροφορίες: Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος, 210 3418579, στις 9 μ.μ., είσοδος 15 ευρώ, www.mcf.gr .