Who is Who: Pearl Jam

who-is-who-pearl-Jam

ΠΕΜΠΤΗ, 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2013

Το συγκρότημα από το Seattle, που πρωτοστάτησε στο κίνημα του grunge τη δεκαετία του ’90, ξεχωρίζοντας για την άρνησή του να ενταχθεί σε οτιδήποτε mainstream, κρατώντας μια αντιστάρ στάση, επέστρεψε φέτος με νέο album.

- Τη δεκαετία του ’80, ο κιθαρίστας Stone Gossard και ο μπασίστας Jeff Ament ήταν μέλη του πρώιμου grunge συγκροτήματος Green River. Όταν αποχώρησαν από τη μπάντα, έφτιαξαν τους Mother Love Bone μαζί με τον τραγουδιστή Andrew Wood, κυκλοφορώντας μάλιστα και ένα album το «Apple». Λίγους μήνες μετά όμως, ο Wood πέθανε από υπερβολική δόση ηρωίνης και το συγκρότημα διαλύθηκε. O Gossard άρχισε να γράφει καινούργιο υλικό και να το διανείμει σε φίλους.

- Ήθελαν να φτιάξουν ένα νέο συγκρότημα, αλλά έψαχναν τον ιδανικό τραγουδιστή. Ένα από τα demo, κατέληξε στα χέρια του πρώην drummer των Red Hot Chilli Peppers, Jack Irons, που με τη σειρά του την έδωσε στον φίλο του Eddie Vedder, που τότε έκανε φωνητικά σε μια μπάντα, τους Bad Radio και δούλευε σε ένα βενζινάδικο για να βγάλει τα προς το ζην.

- Ακούγοντας τα τραγούδια, στίχοι του ήρθαν στο μυαλό και έστειλε πίσω στους άλλους τις δικές του ηχογραφήσεις. Μέσα σε μια βδομάδα ήταν επισήμως μέλος της μπάντας. Το 1990 υπέγραψαν με την Epic και ονομάστηκαν Pearl Jam. Όπως δήλωσε αργότερα, ο Vedder το όνομα αναφέρεται στην προγιαγιά του Pearl και την peyote μαρμελάδα που έφτιαχνε. Πολλά χρόνια μετά παραδέχτηκε ότι είχε πει ψέματα για την ιστορία. Ο Ament είχε καταλήξει στο Pearl και το Jam προστέθηκε, όταν παρακολούθησαν ένα show του Neil Young, στο οποίο αυτοσχεδίαζε επί σκηνής.

- Το πρώτο τους album, «Ten» κυκλοφόρησε το 1991. Οι σκοτεινοί στίχοι αναφέρονταν σε θέματα όπως ο φόνος, η αυτοκτονία και η κατάθλιψη, με τη συγκλονιστική ερμηνεία του Vedder να καθηλώνει τον ακροατή. Τρία από τα πιο γνωστά τους τραγούδια περιλαμβάνονταν σε αυτό το album, τα «Alive», «Even Flow» και «Jeremy» , για το οποίο έχουν γυρίσει και ένα από τα ελάχιστα videoclips της καριέρας τους, αναφέρεται στην αληθινή ιστορία ενός μαθητή που πυροβολήθηκε μπροστά στην τάξη του. Το «Ten» αποτελεί album-ορόσημο της μπάντας και του grunge και έχει γίνει 13 φορές πλατινένιο.

- Μετά από αυτό το album, οι Pearl Jam έγιναν ένα από τα συγκροτήματα της περίφημης σκηνής του Seattle, μαζί με τους Alice in Chains, Nirvana, Soundgarden και Mudhoney. Ένα από τα πράγματα για τα οποία έγιναν ιδιαίτερα γνωστοί ήταν οι ζωντανές τους εμφανίσεις, γεμάτες ηλεκτρισμό, μια πραγματική εμπειρία για όσους το έχουν βιώσει.

- Η ξαφνική επιτυχία του ντεμπούτο τους, προκάλεσε δυσφορία στο συγκρότημα και ιδίως στον Vedder που έπρεπε να αντιμετωπίσει τη ξαφνική δημοσιότητα. Παρά τις πιέσεις της δισκογραφικής τους, αρνήθηκαν να γυρίσουν videoclip για ένα από τα πιο γνωστά τους τραγούδια, το «Black». Από αυτή την άρνηση, ξεκίνησε και η κακή σχέση του group με τα videoclip, ένα από τα βασικά μέσα προώθησης των τραγουδιών, ειδικά για τη γενιά του Mtv. O Vedder δήλωσε ότι η οπτικοποίηση της μουσικής έκλεβε εικόνες από τη φαντασία του ακροατή. Ο Ament είχε προσθέσει ότι δε θέλει ο κόσμος να θυμάται τα τραγούδια τους σαν videos.

- To 1993 κυκλοφόρησαν το τρίτο τους album «Vs.» και έλαβαν εξαιρετικές κριτικές, συνεχίζοντας την ανοδική τους πορεία. Πέρα από την συνεχή τους άρνηση για να φτιάξουν videos, έδιναν ελάχιστες συνεντεύξεις και τηλεοπτικές εμφανίσεις, καλλιεργώντας ένα μη συμβατικό προφίλ. Στα διαλείμματα της περιοδείας τους, ηχογράφησαν και το τρίτο τους album, «Vitalogy», με drummer τον Jack Irons, φίλο του Vedder και πρώην μέλος των Red Hot Chilli Peppers. H θεματολογία του album, είχε επηρεαστεί αρκετά από τη ξαφνική τους άνοδο και τη δημοσιότητα. Τότε κέρδισαν και το πρώτο τους Grammy για την καλύτερη rock εμφάνιση.

- Το «No Code» που ακολούθησε, σηματοδότησε και μια αλλαγή στον ήχο τους, με επιρροές από garage rock και πιο πειραματικούς ήχους, περνώντας έτσι σε μια πιο ώριμη περίοδο. Οι πωλήσεις δεν ήταν το ίδιο υψηλές με τα προηγούμενα albums. Μετά την κυκλοφορία και του πέμπτου album τους «Yield», ο Irons αποχώρησε και αντικαταστάθηκε από τον πρώην drummer των Soundgarden Matt Cameron.

- Μετά από ένα διάλειμμα, κυκλοφόρησαν το «Binaural», ένα από τα λιγότερο επιτυχημένα τους album. Στη διάρκεια της tour, αποφάσισαν να ηχογραφήσουν κάθε συναυλία που έδιναν, δίνοντας έτσι στους fans, επίσημα bootlegs των εμφανίσεων, με καλύτερο ήχο από τις ερασιτεχνικές ηχογραφήσεις. Σε διάστημα ενός χρόνου κυκλοφόρησαν 72 live albums.

- Η tour αυτή σημαδεύτηκε από ένα τραγικό γεγονός. Στη διάρκεια της εμφάνισης τους στο Roskilde Festival στη Δανία, εννέα fans ποδοπατήθηκαν και πέθαναν από ασφυξία καθώς το πλήθος έτρεξε μπρος στη σκηνή την ώρα που βγήκε το συγκρότημα. Ενώ παρακαλούσαν από σκηνής το κοινό να κάνει πίσω, σταμάτησαν να παίζουν και τότε κατάλαβαν τι είχε συμβεί.

- Το 2002 κυκλοφόρησαν το «Riot Act», αρκετά μακριά από τις πρώτες τους ηχογραφήσεις, με περισσότερα και λιτά στοιχεία, με το single «I Am Mine», για το οποίο γυρίσανε και videoclip, να ξεχωρίζει. Το κομμάτι «Arc» γράφτηκε για τα εννιά θύματα της τραγωδίας του Roskilde, και το έπαιξαν ζωντανά μόνο εννιά φορές, αφήνοντας το εκτός από τα ηχογραφημένα bootlegs.

- Μετά από ένα ακόμα δισκογραφικό διάλειμμα, στο οποίο συμμετείχαν στο soundtrack του «Big Fish» με το «Man of The Hour», κυκλοφόρησαν μια συλλογή με το b-sides, το «Lost Dogs» και ένα greatest hits, υπέγραψαν σε καινούργια δισκογραφική, την J Records και ηχογράφησαν το όγδοο album τους το «Pearl Jam», που βγήκε στα δισκοπωλεία το 2006. Η θεματολογία ήταν έντονα πολιτική, όπως το «World Wide Suicide» για τον πόλεμο στο Ιράκ.

- Έκαναν αρκετές ζωντανές εμφανίσεις και εκτός της παγκόσμιας περιοδείας τους, παίζοντας στο Reading Festival, αν και μετά την τραγωδία του Roskilde είχαν δηλώσει ότι δε θα έπαιζαν ποτέ ξανά σε festival. O Vedder ξεκίνησε τα συγκεκριμένα shows παρακαλώντας το κοινό να είναι προσεκτικό.

- Το 2009 επανακυκλοφόρησαν το «Ten» σε τέσσερις special εκδοχές, μαζί με ένα DVD από την εμφάνιση τους στο Unplugged του Mtv και ένα live LP. Ακολούθησαν επανεκδόσεις όλης της δισκογραφίας τους, για να γιορτάσουν τα 20 χρόνια πορείας που συμπλήρωσαν το 2011. Το 2009 κυκλοφόρησαν επίσης και το ένατο τους album, το «Backspacer» που έφτασε στην κορυφή του Billboard, ένα πιο «διασκεδαστικό» album, όπως χαρακτηρίστηκε από τους κριτικούς, σε σχέση με τις προηγούμενες δουλειές τους.

- Φέτος το «Lightning Bolt», το δέκατο album της καριέρας τους κυκλοφόρησε. Με πρώτο single το «Mind Your Manners», και δεύτερο το «Sirens».

- Οι Pearl Jam, αν και δεν έφτασαν τα επίπεδα των Nirvana από εμπορικής άποψης, θεωρούνται σύμφωνα με πολλούς η μεγαλύτερη rock αμερικανική μπάντα της δεκαετίας του ’90. Η συνεχής τους τριβή με τον ακτιβισμό και η απέχθειά τους για οτιδήποτε συμβατικό, τους έχει κάνει ιδιαίτερα αγαπητούς στο κοινό. Το fan base τους είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο αφοσιωμένα, ακολουθώντας πιστά το group όλα αυτά τα χρόνια. Εκτός από έμπνευση σε μετέπειτα καλλιτέχνες, οι Pearl Jam δεν έχουν σταματήσει να εμπνέουν και τους ακροατές.

Ροζίνα Αράπη