Δυο βιβλία για την Άνοιξη
Μια συλλογή διηγημάτων και ένα πολύποκο μυθιστόρημα που οσονούπω κυκλοφορεί.
Θάλασσα, Θάλασσα
Iris Murdoch
Εκδόσεις Gutenberg
Κυκλοφορεί στις 27 Μαρτίου
Το Θάλασσα, θάλασσα είναι ένα ωραίο, πολύπλοκο, όλο ειρωνεία μυθιστόρημα, το οποίο αντικρίζει κατά μέτωπο τους βασικότερους δαίμονές μας: το φόβο, τη ζήλια, τη ματαιοδοξία, το φθόνο, τον πόνο και τη σύγχυση που προκαλεί η αγάπη όταν πηγαίνει σε λάθος πρόσωπο, καθώς και την παρόρμηση για βίαιη δράση, είτε στο πεδίο της μάχης είτε στο περιβάλλον του ιδιού μας του σπιτιού.
Έργο εξωφύλλου: Μαρία Κτιστοπούλου
Ο Τσαρλς Άροουμπαϊ, πασίγνωστος θεατράνθρωπος, γοητευτικός και ναρκισσιστής, αποφασίζει ξαφνικά να αποσυρθεί σ’ ένα σπίτι ερημικό κοντά στη θάλασσα. Με τρόπο μελοδραματικό δηλώνει πως έχει φτάσει η ώρα να ζήσει ως «σοφός γέρων», μακριά από το πλήθος, και να γράψει τα απομνημονεύματα και τους στοχασμούς του. Τα σχέδιά του, ωστόσο, ανατρέπονται, όταν τυχαία συναντά τον εφηβικό του έρωτα. Παρόλο που ο χρόνος δεν έχει φερθεί καθόλου ευγενικά στην παλιά του αγαπημένη, ο Τσαρλς τυφλώνεται από το πάθος και πολεμώντας να την ξανακερδίσει γίνεται επικίνδυνος και για τον εαυτό του και για τον περίγυρό του.
Πρόκειται για το διασημότερο μυθιόστρημα της Άιρις Μέρντοχ (1919-1999), μιας από «τις πέντε καλύτερες αγγλόφωνες συγγραφείς» (The Times). Είναι το έργο που της χάρισε το 1978 το βραβείο Booker.
(Από το οπισθόφυλλο)
Το νησί Ρενό και άλλα διηγήματα
Αλεξάντρ Γκριν
Eκδόσεις Κίχλη
Η συλλογή με τον τίτλο «Το νησί Ρενό και άλλα διηγήματα» επιχειρεί μια περιήγηση στον παράξενο και αινιγματικό κόσμο του Αλεξάντρ Γκριν, έναν κόσμο ονειρικό και εξωτικό, εδεμικό και συνάμα εφιαλτικό, ο οποίος κυριαρχείται από την επιθυμία της φυγής· συγχρόνως φιλοδοξεί να μας δώσει μια εικόνα της ποικιλίας του ύφους, των θεμάτων και της τεχνικής του ξεχωριστού αυτού συγγραφέα.
Οι ιστορίες του βιβλίου εκτυλίσσονται τόσο σε γνώριμα αστικά τοπία –Πετρούπολη, Λονδίνο, Μόσχα– όσο και στην Γκρινλανδία, την επινοημένη χώρα που έπλασε η δημιουργική φαντασία του Γκριν, με τα παραδεισένια νησιά της, ξεχασμένα από τον υπόλοιπο κόσμο. Κοινό χαρακτηριστικό των ηρώων που πρωταγωνιστούν στα διηγήματα είναι η αδυναμία τους να συμμορφωθούν με τις κοινωνικές συμβάσεις και τον ρόλο που αυτές τους επιφυλάσσουν, ενώ ενίοτε έρχονται σε ανοιχτή, ακόμα και βίαιη ρήξη με τη συμβατική λογική.
Ο Γκριν μάς αφηγείται ιστορίες υπαρξιακής αγωνίας, με μια γραφή λυρική και συμβολική, που αγαπά τις εικόνες, τις μεταφορές και τις λεπτοδουλεμένες περιγραφές. Η ματιά του, ασκημένη στην εξερεύνηση του αγνώστου που προβάλλει πίσω από την καθησυχαστική όψη της καθημερινής ζωής, καταφέρνει επίσης να φέρει στο φως τα μυστήρια της ανθρώπινης ψυχής.