Σας έλειψαν τα «Κορίτσια του Ντέρι»; Πλέον έγιναν έκθεση μουσείου

derry-girls
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2023

Η έκθεση «Derry Girls Experience» φιλοξενείται στο Derry's Tower Museum μέχρι τον Ιούλιο του 2024.

Η σειρά «Τα Κορίτσια του Ντέρι» μπορεί να μην είναι για όλα τα είδη θεατών, είναι όμως ανάμεσα στα μεγάλα διαμάντια του Netflix, και γιατί όχι της streaming παραγωγής γενικότερα.

Πραγματικά αστεία, με αέρα φρεσκάδας αν και όχι στην ουσία της πρωτότυπη, τρυφερή αλλά και κάφρικη εκεί που πρέπει, με τη σωστή δόση ιστορίας και φαντασίας. Μια σειρά ενηλικίωσης που τοποθετείται σε μια πόλη της Βόρειας Ιρλανδίας και ακολουθεί τη ζωή μιας παρέας κοριτσιών με τα σκαμπανεβάσματα της εφηβικής ζωής, η οποία «τρέχει» στη σκιά των Ταραχών.

Το καλύτερο; Η σειρά είναι εν μέρει αυτοβιογραφική σειρά για όλα όσα έζησε ως έφηβη στην ταραγμένη πόλη του Ντέρι η δημιουργός της Λίσα ΜακΓκι.

Μετά τους τρεις κύκλους, και χωρίς ανακοίνωση για τέταρτη σεζόν, οι φανς της σειράς έχουν μόνο μία επιλογή- εκτός από την επαναληπτική προβολή βεβαίως- για να απολαύσουν λίγο από την μαγεία της: το «Derry Girls Experience».

Πρόκειται για μία έκθεση η οποία βασίζεται στη σειρά. Την φιλοξενεί το Derry's Tower Museum και είναι ανοιχτή για το κοινό από την περασμένη Τρίτη. Θα διαρκέσει για ένα ολόκληρο χρόνο, δηλαδή μέχρι τον Ιούλιο του 2024. Στην έκθεση παρουσιάζονται διάφορα σκηνικά, αντικείμενα και άλλα στοιχεία της δεκαετίας του 90 που έχουν ταυτιστεί με τη σειρά.

Μερικές κοπέλες από την παρέα που ενέπνευσε τα καμώματα των κοριτσιών που έχουμε δει στη σειρά, συμμετείχαν στα εγκαίνια της έκθεση. Δύο από αυτές είναι η Σόνα Μπρέι και η Ίφα Ονίλ.

Μιλώντας στο BBC και οι δύο βρίσκουν ομοιότητες με τους χαρακτήρες της σειράς, σημειώνουν όμως παράλληλα πως όλοι μπορούν να ταυτιστούν με κάποια σκηνή γιατί απλά τους θυμίζει την παιδική τους ηλικία. «Η Λίσα (ΜακΓκι) σίγουρα τόνισε μερικά από τα καλά μας στοιχεία, αλλά και πολλά από τα όχι και τόσο σπουδαία στοιχεία μας», αστειεύτηκε η Σόνα.

Οι δύο τους αποκάλυψαν επίσης ότι μερικές από τις πιο εμβληματικές σκηνές της σειράς βασίζονται σε αρκετά ντροπιαστικά γεγονότα της πραγματικής τους ζωής. Ένα παράδειγμα; Η εμφάνιση των κοριτσιών να τραγουδούν Spice Girls στο χριστουγεννιάτικο talent show του σχολείου τους.

Και οι δύο ανέφεραν επίσης ότι ήταν περίεργη η αίσθηση του να παρακολουθεί τόσος κόσμος την παιδική τους ηλικία και πως εξεπλάγησαν από το πόσο αγαπήθηκε από το κοινό η σειρά. Απόδειξη της απήχησής της στο παγκόσμιο κοινό είναι και η έκθεση που μόλις εγκαινιάστηκε, σημείωσαν.  

Η έκθεση πάντως δεν είναι η πρώτη προσπάθεια «εκμετάλλευσης» της φήμης της σειράς. Η πόλη του Ντέρι εξαργυρώνει τη δημοτικότητα της σειράς μέσα από πολλά τουριστικά αξιοθέατα στην περιοχή, όπως μια τοιχογραφία που κοσμεί ένα τοίχο κτιρίου στο κέντρο της πόλης.

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η δημιουργός της σειράς έχει βραβευθεί από το δημοτικό συμβούλιο της πόλης ως αναγνώριση του «παγκόσμιου θετικού αντίκτυπου» που είχε το έργο της.

Ιωάννα Βαρδαλαχάκη / [email protected]