Ο Γιώργος Νταλάρας τραγούδησε στην Κύπρο

ΔΕΥΤΕΡΑ, 02 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010

Ελπίδα και ευχή εξέφρασε ο Γιώργος Νταλάρας, το βράδυ του Σαββάτου 31 Ιουλίου στη συναυλία του στο μεταλλείο χαλκού στη Σκουριώτισα (Φουκάσα) Κύπρου, κοντά στην κατεχόμενη Μόρφου που άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του για μια μουσική εκδήλωση.

Ελπίδα και ευχή εξέφρασε ο Γιώργος Νταλάρας, το βράδυ του Σαββάτου 31 Ιουλίου στη συναυλία του στο μεταλλείο χαλκού στη Σκουριώτισα (Φουκάσα) Κύπρου, κοντά στην κατεχόμενη Μόρφου, που άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του για μια μουσική εκδήλωση.

Πλήθος Ελληνοκυπρίων αλλά και Τουρκοκυπρίων χειροκρότησαν τον Γ. Νταλάρα, σε μια βραδιά γεμάτη συναίσθημα με παλιές και νέες επιτυχίες του Έλληνα τραγουδιστή, δίπλα στη γραμμή που χωρίζει από το 1974 το νησί.

Ελπίδα και ευχή εξέφρασε ο Γιώργος Νταλάρας στη συναυλία του στο μεταλλείο χαλκού στη Σκουριώτισα Κύπρου. Φωτογραφία:ΑΜΕ-ΜΠΕ.

«Έχω τραγουδήσει σε πολλά μέρη της Κύπρου, ελπίζω σύντομα να μπορέσω να τραγουδήσω στο Κάστρο της Κερύνειας, στη Σαλαμίνα, στους Σόλους, στην Καρπασία. Να τραγουδήσουμε όλοι μαζί για την ειρήνη, τη δικαιοσύνη, την ανοχή και τη συγκατάβαση», ανέφερε ο Έλληνας καλλιτέχνης στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας χαρακτήρισε την περιοχή Σκουριώτισσας - Μαυροβουνίου, ως «λίκνο των απεργιακών εργατικών αγώνων του λαού».

Στη Σκουριώτισσα βρίσκεται ένα από τα αρχαιότερα μεταλλεία χαλκού όπου γράφτηκε το σημαντικότερο κομμάτι στην ιστορία των μεταλλωρύχων της Κύπρου, όταν στις 18 Μαρτίου 1925 συνέβη εργατικό ατύχημα που στοίχησε τη ζωή σε δέκα μεταλλωρύχους. Επίσης, το 1936 στην ίδια περιοχή οργανώθηκε μια από τις πρώτες απεργίες στα κυπριακά μεταλλεία, με τη συμμετοχή από κοινού ελληνοκύπριων και τουρκοκύπριων μεταλλωρύχων.

Ως απάντηση, ο Γιώργος Νταλάρας συμπλήρωσε: «Μάθαμε πολλά πράγματα για την Κύπρο από τον Πρόεδρο Χριστόφια. Ο συμβολισμός της βραδιάς είναι αυτονόητος. Το τραγούδι είναι φάρμακο, δίνει δύναμη. Ό,τι κι αν κάνω για την Κύπρο, πάντα θα υπολείπεται αυτό που πραγματικά αξίζει αυτός ο τόπος. Θα είμαι πάντα εδώ, μαζί σας».

Στο πρόγραμμα της συναυλίας συμμετείχαν ο Μιχάλης Τζουγανάκης και η Δέσποινα Ολυμπίου.