Ακούσαμε το Hell, Fire And Damnation των Saxon

saxon
ΔΕΥΤΕΡΑ, 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Κλασικές αξίες, αναλλοίωτες στο χρόνο.

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 19/1/2024

Tracklist

The Prophecy

Hell, Fire And Damnation

Madame Guillotine

Fire And Steel

There’s Something In Roswell

Kubla Khan And The Merchant Of Venice

Pirates Of The Airwaves

1066

Witches Of Salem

Super Charger

Οι αριθμοί δεν κάνουν λάθος. Και εδώ, στην περίπτωση των Saxon, μας δίνουν μερικές πληροφορίες που τείνουν να εξαφανιστούν από τη σύγχρονη μουσική πραγματικότητα. Έχουμε και λέμε: 45 χρόνια δισκογραφικής παρουσίας, 24 studio άλμπουμ, περίπου 10 ζωντανά άλμπουμ, 2 άλμπουμ διασκευών και άλλο 1 επανηχογραφήσεων των κλασικών τραγουδιών τους συνθέτουν μια εξαιρετικά πλούσια καριέρα. Αν σε όλα αυτά προσθέσετε και τις ατελείωτες περιοδείες σε όλο τον κόσμο, βγαίνει εύκολα το συμπέρασμα ότι οι Saxon απλά ζουν για να κάνουν αυτό που έμαθαν μια άλλη εποχή και θα συνεχίσουν να το κάνουν, χωρίς να παρεκκλίνουν ούτε λίγο.

Έτσι λοιπόν, με την ανακοίνωση της κυκλοφορίας της νέας τους δουλειάς, δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο από αυτό που μας έχουν συνηθίσει. Και αυτό είναι που πήραμε. 10 καινούρια τραγούδια πραγματικού Heavy Metal παλαιάς κοπής και αγγλικής αισθητικής, ευκαιρία και για τους ίδιους να ξαναβγούν στο δρόμο και να μοιραστούν τα νέα τραγούδια με τον κόσμο τους.

Η μόνη διαφορά με τα προηγούμενα άλμπουμ είναι η αποχώρηση (από τις περιοδείες για αρχή αλλά μάλλον μόνιμα) του ιστορικού κιθαρίστα τους, Paul Quinn, μετά από 45 χρόνια προσφοράς (αν και έχει παίξει σε 2 τραγούδια στο νέο άλμπουμ). Και ενώ θα ήταν εξαιρετικά εύκολο για ένα τέτοιο σχήμα να πάρει έναν νεότερο (άρα και φτηνότερο) μουσικό και ουσιαστικά να τον «ντύσει» στην εικόνα των Saxon (παράδειγμα Richie Faulkner στους Judas Priest), στράφηκαν στη λύση του παλιόφιλου από τα χρόνια του New Wave Of British Heavy Metal, Brian Tatler, ηγέτη των Diamond Head (ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του στη σκηνή ως κιθαρίστας των Saxon μπροστά στα μάτια του Ελληνικού κοινού στο Rockwave του 2023).   

Είπαμε και παραπάνω, δεν υπάρχει κάτι καινούριο που να μας έκανε εντύπωση. Ακόμα και οι στίχοι που καταπιάνεται ο Biff Byford, δεν ξεφεύγουν από τη γνωστή classic Heavy Metal αισθητική, αισθητική που ως ένα σημείο, υπάρχει και χάρη στη σταθερότητα των Saxon. Και δίπλα στην εξέλιξη της μουσικής με τους ατελείωτους πειραματισμούς και τις ακόμα περισσότερες προσμίξεις, θα υπάρχουν κυκλοφορίες σαν αυτή, να μας δείχνουν ότι οι ρίζες της μουσικής που αγαπάμε είναι γερές και μεταφέρουν την ταυτότητά μας στο μέλλον.

https://youtu.be/UvJ1T_tGSBc?si=Li9A7cy-aBXDibHB

https://youtu.be/7-xgVaQX4Hk?si=8p2ui09RKaHx6Mk4

Βασίλης Σκουρτόπουλος / [email protected]