Ποιοι διάσημοι θα γίνουν «άγαλμα» σε κεντρικά σημεία της Ευρώπης

gary-moore
ΔΕΥΤΕΡΑ, 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024

Οι διαδικασίες κατασκευής αγαλμάτων για δυο σπουδαίους μουσικούς της rock έχουν ξεκινήσει.

Όσο η rock κουλτούρα θα συνεχίζει να αφήνει το σημάδι της στη σύγχρονη κοινωνία, όλο και περισσότερο θα βλέπουμε εκδηλώσεις τιμής προς τους καλλιτέχνες που την υπηρέτησαν ή και εξακολουθούν να την υπηρετούν. Μερικά παραδείγματα είναι το άγαλμα του Phil Lynott στην Harry Street στο κέντρο του Δουβλίνου, το άγαλμα του Ronnie James Dio στην Καβάρνα της Βουλγαρίας, η ομώνυμη γέφυρα και το ειδικό μνημείο-παγκάκι αφιερωμένο στους Black Sabbath στη γενέτειρά τους, το Birmingham.

Μια αντίστοιχη πρωτοβουλία έχει ξεκινήσει από τις αρχές του χρόνου από το ίδρυμα The Wild Frontier Memorial Project με τη μέθοδο του crowdfunding, με σκοπό να μαζευτούν τα χρήματα για την κατασκευή και ανέγερση αγάλματος του Gary Moore στη γενέτειρα του, το Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας. Το ίδρυμα αυτό στηρίζεται κυρίως από την αδερφή του Gary Moore, Patricia, και τον γιο του Jack, έχει την στήριξη γνωστών καλλιτεχνών που συνεργάστηκαν μαζί του, αλλά έχουν εξασφαλίσει και τη στήριξη πολιτικών κομμάτων της Β. Ιρλανδίας, καθώς και του δημοτικού συμβουλίου του Μπέλφαστ. 

Παράλληλα, και σύμφωνα με το BBC News, έχουν ξεκινήσει όλες οι διαδικασίες για την ανέγερση αγάλματος του Lemmy Kilmister των Motorhead, στην πόλη που γεννήθηκε, το Stoke-On-Trent της Αγγλίας. Το ύψους 3 μέτρων άγαλμα θα στηθεί στο κέντρο της πόλης, ως ελάχιστος φόρος τιμής στον μεγάλο Lemmy, που μας άφησε στις 28 Δεκεμβρίου 2015 σε ηλικία 70 ετών, μετά από ολιγοήμερη μάχη με τον καρκίνο. Αυτό θα είναι και το τρίτο άγαλμα που έχει στηθεί προς τιμήν του, μετά από εκείνο που κοσμεί το Hellfest Festival μουσικής της Γαλλίας και το άγαλμα στο φημισμένο στέκι Rainbow Bar & Grill στο δυτικό Hollywood, αγαπημένο μαγαζί του Lemmy. 

Επιμέλεια: Βασίλης Σκουρτόπουλος / [email protected]