«Η στήλη των διδύμων βρεφών» είναι το έκθεμα του μήνα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

i-stili-ton-didumon-brefon-stili-ton-didumon-brefon
ΤΕΤΑΡΤΗ, 27 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024

Το Αθέατο Μουσείο είναι η επιτυχημένη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών.

Μετά από δεκάδες αντικείμενα που παρουσιάστηκαν έως τώρα, το Αθέατο Μουσείο υποδέχεται «τη στήλη των διδύμων βρεφών». Πρόκειται για ένα θραύσμα επιτύμβιας στήλης που συνέλεξε από ρέμα του Μενιδίου και παρέδωσε στο Μουσείο το Νοέμβριο του 2008, ένας ρακοσυλλέκτης.

Το θραύσμα διατηρεί σε ανάγλυφο δύο σπαργανωμένα δίδυμα βρέφη στην αγκαλιά γυναικείας μορφής και αποτελεί πιθανότατα τμήμα επιτύμβιας στήλης που θα ήταν ανιδρυμένη στον τάφο μιας γυναίκας, που πέθανε στον τοκετό.

Πρόκειται για το μοναδικό επιτύμβιο ανάγλυφο του αρχαίου ελληνικού κόσμου με δίδυμα βρέφη στην ίδια αγκαλιά, στοιχείο που δηλώνει την κοινή τους μοίρα ως ορφανών.

Η «στήλη των διδύμων βρεφών» παρουσιάζεται στην «Αίθουσα του Βωμού» (αιθ. 34) από την Πέμπτη 21 Μαρτίου ως τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2024.

Στις 31 Μαρτίου, στις 14 και 28 Απριλίου και στις 12 Μαΐου ημέρα Κυριακή, καθώς και στις 27 Μαρτίου, στις 10 και 24 Απριλίου και στις 8 Μαΐου ημέρα Τετάρτη, ώρα 13:00, αρχαιολόγοι του Μουσείου υποδέχονται τους επισκέπτες στο χώρο της έκθεσης και συνομιλούν μαζί τους για την περίεργη ιστορία παράδοσης του πολύτιμου θραύσματος, για τους αρχαιοελληνικούς μύθους των διδύμων θεών, για τη ζωή των παιδιών και την παιδική θνησιμότητα στην αρχαία Ελλάδα.