Επτά εικαστικοί καλλιτέχνες δημιουργούν τα δικά τους «Μεταβατικά αντικείμενα»

comfort-companionstzeni-doupiuntitled-photo-by-george-aggelakis

Tzeni Doupi-Photo: George Aggelakis

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024

Το T.A.F. / the art foundation παρουσιάζει την ομαδική έκθεση Μεταβατικά Αντικείμενα, που εγκαινιάζεται στον εκθεσιακό του χώρο την Πέμπτη 18 Απριλίου.

Και φιλοξενεί τα έργα των καλλιτεχνών: Τζένη Δούπη, Νίκος Καχριμάνης, Ιωάννα Λημνιού Θάνος Μακρής, Νουράκο, Ξένια Παπαδοπούλου, Ζωή Σκλέπα. Την έκθεση επιμελείται ο Θάνος Μακρής.

Το μεταβατικό αντικείμενο, αλλιώς comfort/transitional object, emotional support object, security blanket στην επιστήμη της ψυχολογίας, είναι ένα αντικείμενο το οποίο βοηθά το παιδί να περάσει από το ένα αναπτυξιακό στάδιο στο άλλο, νιώθοντας ασφάλεια. Αφενός αποτελεί έναν σύνδεσμο του παιδιού με τη μητέρα και το στάδιο της απόλυτης σχέσης μαζί της και αφετέρου, το βοηθά να ενταχθεί στο καινούργιο, «έξω» κοινωνικό γίγνεσθαι.

Στην ενήλικη ζωή σποραδικά συναντούμε άτομα που φέρουν μεταβατικά αντικείμενα, για τη σταθεροποίηση της νοητικής και ψυχικής τους υγείας. Έρευνες στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρουν ότι το 1/3 του πληθυσμού αγκαλιάζει το λούτρινο ζωάκι του, ώστε να έχει ομαλό ύπνο. 

Τα παραπάνω αποτελούν τους βασικούς άξονες αφήγησης της παρούσας έκθεσης. Επτά (7) εικαστικοί καλλιτέχνες κλήθηκαν να δημιουργήσουν τα δικά τους μεταβατικά αντικείμενα, τα δικά τους συναισθηματικά υποστηρικτικά αποκτήματα, τα οποία δεν μπόρεσαν ποτέ να αποχωριστούν είτε γιατί πολλές φορές δε δύναται αυτή η αποκοπή είτε γιατί θελημένα τα κρατούσαν ενδόμυχα, ως φυλακτά, στην ανθρώπινή τους εξέλιξη. Δυνητικά, το έργο του κάθε εικαστικού μπορεί να αποτελεί ένα security blanket που τον συντροφεύει στη μοναχική πορεία της δημιουργίας ή μπορεί να αποτελεί εφαλτήριο στην υστεροφημία του. Το σίγουρο είναι ότι τα μεταβατικά συναισθηματικά αντικείμενα – έργα, αποτελούν πυρήνα θετικής ενέργειας, ακόμη και αν λειτουργούν ως δακρυδόχοι του πόνου μας ή ως ηχομονωτές που φυλάσσουν σιωπηλά  την εσωτερική μας κραυγή.

Info
Εγκαίνια: Πέμπτη 18 Απριλίου | 19:00
Διάρκεια: 18.04. - 12.05.2024
Ώρες Λειτουργίας: Τετάρτη με Κυριακή | 15.00 – 23.00
Νορμανού 5, Μοναστηράκι
Είσοδος ελεύθερη