Η σύγχρονη ελληνική τέχνη «αντηχεί» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας

arxaia-olumpia
ΤΡΙΤΗ, 23 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024

Σ έναν ενδιαφέροντα διάλογο ανάμεσα στα αρχαία εκθέματα και στα εμπνευσμένα από αυτά έργα συγχρόνων καλλιτεχνών, με καταγωγή από την Ηλεία, στοχεύει η έκθεση «Αντηχήσεις» που εγκαινιάζεται στον προθάλαμο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχαίας Ολυμπίας στις 26 Απριλίου, σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Αννίτας Πατσουράκη.

Η έκθεση αποτελεί συνδιοργάνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας και των εικαστικών Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου, ζωγράφου, Επίκουρου καθηγητή Σχολής Καλών Τεχνών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και της ζωγράφου Εβίτας Δουφεξή-Κανέλλου, οι οποίοι πήραν την πρωτοβουλία, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να τιμήσουν την ιδιαίτερη πατρίδα τους.

Οκτώ καταξιωμένοι εικαστικοί καλλιτέχνες, οι επτά από τους οποίους έχουν καταγωγή από την Ηλεία, που διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με την περιοχή και σημαντικές αναφορές στην ιστορία του τόπου, συμμετέχουν στην έκθεση, που δημιουργεί μια εύρυθμη συνομιλία ανάμεσα στις δικές τους σύγχρονες εικαστικές προτάσεις και στα εκθέματα του Μουσείου. Η έκθεση συμβάλλει στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και ιστορικότητας της περιοχής, καθώς το αρχαίο πνεύμα συμπορεύεται και συναντιέται με την σύγχρονη τέχνη.

Συγκεκριμένα στην έκθεση λαμβάνουν μέρος οι καλλιτέχνες :

Γιάννης Αδαμάκος ζωγράφος, Κώστας Βαρώτσος γλύπτης, Εβίτα Δουφεξή-Κανέλλου ζωγράφος, Νίκος Κασκούρας ζωγράφος & γλύπτης, Αγγέλικα Κοροβέση γλύπτρια, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος ζωγράφος, Μαρίτσα Τραυλού γλύπτρια & κεραμίστρια, Νίκος Τουμαζάτος- ζωγράφος.

Με σεβασμό και συγκίνηση, οι καλλιτέχνες έσκυψαν και εμπνεύσθηκαν τα έργα που παρουσιάζουν από την ένδοξη τοπική ιστορία. Σχηματικές απεικονίσεις από τους Κενταύρους, τις ζωομορφικές αναπαραστάσεις λεόντων, φυτικά μοτίβα, αφαιρετικά γεωμετρικά σχήματα και χρηστικά αντικείμενα στην εξέλιξή τους, γίνονται η συνέχεια της ιστορίας του γενέθλιου τόπου που τιμάται διαχρονικά. Αυτή η έκθεση είναι επιπλέον και φόρος τιμής στην πλούσια καλλιτεχνική παρακαταθήκη του νομού Ηλείας.

Η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας κ. Ερωφίλη-Ίριδα Κόλλια αναφέρει: «Είναι ιδιαίτερη τιμή και μεγάλη χαρά να φιλοξενούμε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας  την εικαστική έκθεση σύγχρονης τέχνης με θέμα: «Αντηχήσεις», στην οποία συμμετέχουν καταξιωμένοι εικαστικοί καλλιτέχνες, επτά μάλιστα από τους οποίους έχουν καταγωγή από την Ηλεία. Βαθιά συγκίνηση επίσης  μας προξενεί το γεγονός πως αξεπέραστα έργα της αρχαιότητας που εκτίθενται στο  Μουσείο μας  αποτελούν πηγή έμπνευσης  σπουδαίων σύγχρονων καλλιτεχνών. Είμαστε βέβαιοι πως η τοπική κοινωνία θα αγκαλιάσει την υπέροχη αυτή έκθεση».

Info
Εγκαίνια έκθεσης: 26 Απριλίου 2024, 19:00
Διάρκεια έκθεσης: 26 Απριλίου ως 31 Ιουλίου 2024
Είσοδος ελεύθερη
Αρχαιολογικό Μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας: Αρχαία Ολυμπία 27065, τηλ:26240 22742. Ώρες λειτουργίας καθημερινά: 08:00-20:00