Who is Who: The Black Angels

black-angels
ΠΕΜΠΤΗ, 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Τον Μάιο του 2004, στο μακρινό Austin του Τέξας, όταν ο μπασίστας Alex Maas γνώρισε τον κιθαρίστα Christian Bland και οι δυο νέοι ανακάλυψαν τα κοινά τους ενδιαφέροντα που αφορούσαν την ψυχεδελική σκηνή, τόσο σε μουσικό όσο και σε καλλιτεχνικό επίπεδο, πήραν μια απόφαση που δύσκολα φαντάζονταν την επιτυχίας της. Αυτή η γνωριμία, εν ολίγοις, ήταν η αφορμή για να σχηματιστεί εκείνη την άνοιξη, μια από τις μεγαλύτερες psych-rock μπάντες στη σύγχρονη μουσική σκηνή, οι Black Angels.

Η μπάντα πήρε το όνομά της από το ομώνυμο τραγούδι των Velvet Underground, «The Black Angel's Death Song», ενώ το λογότυπό της είναι μια φωτογραφία της τραγουδίστριας των VU, Nico, σε αρνητικό φορμάτ.

Τα βασικά μέλη της μπάντας είναι ουσιαστικά τέσσερα και είναι οι Stephanie Bailey (drums), Christian Bland (κιθάρα), Alex Maas (φωνή και μπάσο) και Kyle Hunt (πλήκτρα).

Το γεγονός που έφερε γρήγορα στο προσκήνιο τους Black Angels, εκτός από το ιδιαίτερο μουσικό τους ταλέντο, ήταν η συμμετοχή τους σε μια ψυχεδελική συλλογή υπό τον τίτλο Psychedelica Vol.1, που εκδόθηκε από τη  βρετανική εταιρεία Northern Star Records. Η μεγάλη επιτυχία της συλλογής και η ταυτόχρονα αυξανόμενη δημοτικότητα της σελίδας της μπάντας στο MySpace, έδωσαν πολλούς πόντους και μια καλή αρχική ώθηση στην καριέρα των Black Angels στην αμερικανική underground μουσική σκηνή.

Δισκογραφία

Το γκρουπ μέχρι σήμερα έχει κυκλοφορήσει 4 studio albums και μια συλλογή των αρχικών τους EP.

Ο πρώτος δίσκος της μπάντας ήταν ένα EP, με το όνομα της  μπάντας, που κυκλοφόρησε γύρω στα τέλη του 2005. Αυτή η κυκλοφορία και μια σειρά από εμφανίσεις, το χειμώνα του 2006, δίνει το εισιτήριο στους μουσικούς να παίξουν τον ίδιο χρόνο στο ετήσιο  φεστιβάλ South by Southwest, που διεξάγεται κάθε Μάρτιο στο Austin, TX.

Η ανοδική πορεία του συγκροτήματος συνεχίζεται με την κυκλοφορία του πρώτο LP, με τίτλο Passover, τον Απρίλιο του 2006. Το πρώτο studio album κυκλοφορεί δυο μόλις χρόνια μετά την ίδρυσή τους, το 2006 και καταφέρνει να αποσπάσει την αναγνώριση της ανεξάρτητης ροκ μουσικής σκηνής, ενώ ήταν το album που έθεσε τους Black Angels στο ίδιο υψηλό επίπεδο και είδος μουσικής με τους Warlocks και τους Black Mountain.

Ο πρώτος ολοκληρωμένος δίσκος της μπάντας, επαινέθηκε ακόμα για το λυρισμό του, ενώ αυτό το στοιχείο του δίσκου επικεντρώθηκε και περιστράφηκε γύρω από μια ατάκα του Νορβηγού ζωγράφου Edvard Munch, η οποία σημειώνει: «η αρρώστια, η παράνοια και ο θάνατος, είναι οι μαύροι άγγελοι που πρόσεχαν πάντα την κούνια μου και με συντρόφευσαν σε όλη μου τη ζωή».

Το δεύτερο studio album της μπάντας τιτλοφορείται Directions to See a Ghost και κυκλοφορεί, δυο χρόνια μετά, το 2008, ενώ τραγούδια του δίσκου, επενδύουν ντοκιμαντέρ του History Channel, με θέμα τον διαβόητο Αμερικανό δολοφόνο Charles Manson.

Ο τρίτος δίσκος της μπάντας, φέρει το όνομα Phosphene Dream και κυκλοφόρησε, το 2010, ενώ την ίδια χρόνια η μπάντα συμμετείχε στο φεστιβάλ All Tomorrow's Parties της Νέας Υόρκης. Ο τρίτος δίσκος διαφοροποιήθηκε από τους δυο πρώτους, διακρίνοντας σε αυτόν περισσότερα μελωδικά στοιχεία και μια πιο garage προσέγγιση, ενώ αυτή η αλλαγή αιτιολογήθηκε από τον frontman, σαν την φυσιολογική επιθυμία της μπάντας για εξέλιξη και μουσική πρόοδο.

Τρία χρόνια μετά το Phosphene Dream και δυο χρόνια μετά την έκδοση της συλλογής, με τίτλο Another Nice Pair, η οποία περιλάμβανε τα δυο πρώτα EP της μπάντας, τον Απρίλιο του 2013 κυκλοφορεί το πολυαναμενόμενο, από κοινό και κριτικούς, Indigo Meadow.

Indigo Meadow

Ο τελευταίος δίσκος των Black Angels είναι ουσιαστικά και η αφορμή για την ευρωπαϊκή τους περιοδεία, σταθμός της οποία θα είναι και η Ελλάδα, στις 4 και 5 Δεκεμβρίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα.

Το Indigo Meadow, επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά το ταλέντο της μπάντας που από ιδρύσεως, ήταν και ακόμη είναι στην πρώτη γραμμή της ψυχεδέλειας της δεκαετίας που διανύουμε, ενώ σε κάθε δίσκο τους οι Black Angels αποδεικνύονται άξιοι συνεχιστές της μουσικής ιστορίας της ιδιαίτερης πατρίδας τους, που είναι το Austin, TX. Οι Black Angels εμπλουτίζουν το νέο κύμα της ροκ ψυχεδέλειας, αναζωογονώντας το με εύστοχο πολιτικό σχολιασμό, αλλά χωρίς να αποκτούν βαρύ ύφος, αφού παραμένουν underground, σε κάθε περίπτωση.

Μουσική ταυτότητα

Το πρώτο συγκρότημα που χαρακτήρισε το ίδιο τη μουσική του ταυτότητα ως «ψυχεδελικό ροκ» ήταν οι 13th Floor Elevators, επίσης από το Τέξας, στα τέλη του 1965, ενώ τοπική εφημερίδα του Austin ήταν το μέσο που καθιέρωσε και τύπωσε πρώτο τον όρο, στον οποίο σήμερα οι Black Angels δίνουν νέα πνοή και μια τελείως μοντέρνα προσέγγιση. Η ψυχεδελική μουσική γνώρισε το ζενίθ της επιτυχίας της τη χρυσή δεκαετία του ’60 με μπάντες όπως οι Jefferson Airplane, The Jimi Hendrix Experience, Cream, The Doors και οι Pink Floyd, ενώ δεν είναι λίγοι μάλιστα εκείνοι που στο Indigo Meadow εντοπίζουν στοιχεία από Pink Floyd και Doors.

Πανάξιοι συνεχιστές λοιπόν, αυτή της μουσικής θεωρούνται οι Black Angels, των οποίων η δημιουργικότητα δείχνει αστείρευτη, καθώς καταφέρνουν να κυκλοφορούν δίσκους, σχεδόν κάθε διετία από το 2006, όταν και πρωτοεμφανίστηκαν.

Αν και πολλοί τους χαρακτηρίζουν πειραματικούς, η αλήθεια είναι ότι η βάση της νέο-ψυχεδέλειας, κεντρικό κομμάτι της οποίας είναι οι Black Angels, δεν έχει αλλοιώσει τις αρχικές ρίζες της πρωτογενούς ψυχεδελικής ροκ.

Οι θαυμαστές των 13th Floor Elevators και του είδους μπορούν να είναι σίγουροι, πως και το 2013, αυτό το κομμάτι της ροκ παρέμεινε ίδιο -με την απαιτούμενη ανανέωση- τέσσερις δεκαετίες μετά την εμφάνισή του, χωρίς όμως να μοιάζει παρωχημένο,  ούτε στο ελάχιστο.
Και για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος βασικοί υπεύθυνοι είναι η Stephanie, ο Christian, ο Alex και ο Kyle.

Φεστιβάλ και συνεργασίες

Οι Black Angels και το ταλέντο τους έγινε γρήγορα αντιληπτό από τους υπεύθυνους των μεγαλύτερων μουσικών φεστιβάλ του κόσμου, εντάσσοντάς τους έτσι στα line-up διοργανώσεων όπως είναι το Lollapalooza του Σικάγο, το South by Southwest στο Austin, το All Tomorrow's Parties, ενώ έχουν περιοδεύσει με εξίσου κορυφαίες μπάντες όπως είναι οι Black Keys, Black Rebel Motorcycle Club, The Warlocks και The Brian Jonestown Massacre.

Μια από τις κορυφαίες στιγμές της καριέρας τους υπήρξε η συνεργασία τους με το ιδρυτικό μέλος των 13th Floor Elevators και πρωτοπόρο της μουσικής ψυχεδέλειας, Roky Erickson, όταν τον συνόδευσαν σε εμφανίσεις του στη Δυτική Ακτή της Αμερικής το 2008. Αυτές οι εμφανίσεις όχι μόνο στιγμάτισαν την επιστροφή του Erickson στη μουσική αλλά συνάμα κατέστησαν τους Black Angels μια από τις πιο περιζήτητες σύγχρονες psych-rock μπάντες.

Austin Psych Fest

Ευγνώμονες για την πορεία της τύχης που τους έφερε να συνεργαστούν και να επικοινωνήσουν μουσικά με τόσους καλλιτέχνες στην πορεία της καριέρας τους, οι Black Angels, αποφάσισαν να διοργανώσουν ένα φεστιβάλ στο οποίο όλες αυτές οι μπάντες τις σύγχρονης ψυχεδελικής σκηνής να συγκεντρωθούν παίζοντας σε ένα μεγάλο πάρτι, που θα συμβαίνει κάθε άνοιξη στο Austin.

Το πρώτο φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε το 2008, ενώ έκτοτε το Austin, θεωρείται και επισήμως πια, αυτό που ουσιαστικά ήταν και την δεκαετία του ’60, η γενέτειρα και το κέντρο της ψυχεδελικής σκηνής.

Ίσως τελικά η ψυχεδέλεια, να είναι ο μοναδικός τρόπος να επιβιώσει ένα νέος σε μια άκρως συντηρητική και πουριτανική πολιτεία όπως είναι το Τέξας. 

Για όλους τους παραπάνω λόγους και για κάθε νότα που βγάζει αυτή η μπάντα, οι επερχόμενες συναυλίες στον ελλαδικό χώρο θα είναι το μουσικό γεγονός της χρονιάς.

Ακούστε το τραγούδι τους «Don't play with guns» εδώ

Επίσημη ιστοσελίδα: http://theblackangels.com/
You Tube: http://www.youtube.com/user/TheBlackAngelsTV

Ανθή Παπαγεωργίου