Who is who: Tina Turner

tina-turner
ΠΕΜΠΤΗ, 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013

H «γιαγιά της ροκ» όπως την αποκαλούν, κλείνει σε λίγες μέρες τα 73 της χρόνια. Με πάνω από πέντε δεκαετίες στην ενεργό δράση, με μια ταραχώδη και δύσκολη ζωή, κατάφερε να γίνει σύμβολο της γυναικείας δυναμικότητας και να αποκτήσει ένα στιλ τόσο μοναδικό, που καμία τραγουδίστρια που ακολούθησε δεν μπορεί να αντιγράψει.

- H Anna Mae Bullock, όπως είναι το πραγματικό όνομα της Tina Turner, γεννήθηκε το 1939, στο Tennessee. Οι ρίζες της είναι αφροαμερικανικές και ινδιάνικες, από τη φυλή των Cherokee και Navajo.

- Από μικρή ηλικία άρχισε να τραγουδά στην τοπική ενορία. Όταν ήταν έντεκα ετών, η μητέρα της, την εγκατέλειψε μην αντέχοντας την κακομεταχείριση από τον σύζυγο της. Ο πατέρας της ξαναπαντρεύτηκε και μετακόμισε στο Detroit, στέλνοντας τις δύο κόρες του να μεγαλώσουν στο Brownsville μαζί με τη γιαγιά τους. Μετά τον θάνατο της γιαγιάς της, πήγε να ζήσει με τη μητέρα της στο Missouri. Αποφοίτησε από το Κολέγιο και ονειρευόταν να γίνει νοσοκόμα.

- Εκείνη την εποχή η Anna και η αδερφή της άρχισαν να πηγαίνουν στα nightclubs του St. Louis. Σε μία από τις εξόδους τους, είδε για πρώτη φορά τον Ike Turner, τον άνθρωπο που έμελε να της αλλάξει τη ζωή, μαζί με την μπάντα του, τους Kings of Rhythm. Σε μία από τις εμφανίσεις του, ο drummer της μπάντας, πήρε το μικρόφωνο και το έστρεψε στο τραπέζι που κάθονταν οι αδερφές, προκαλώντας τις να τραγουδήσουν. Η Anna δεν έχασε την ευκαιρία. Ο Ike, συνεπαρμένος από την ερμηνεία της, άφησε το πιάνο και τη ρώτησε αν ξέρει άλλα τραγούδια του. Αυτή ήταν η αρχή της ιστορίας τους, μιας και σύντομα ο Ike της ζήτησε να γίνει μέλος της μπάντας.

- Η πρώτη της ηχογράφηση ήταν ως backing vocalist με το όνομα Little Ann στο κομμάτι «Box Top» το 1958. Εντυπωσιασμένοι οι παραγωγοί του Turner από τα άγρια και funky φωνητικά της Anna, τον προέτρεψαν να την κάνει το αστέρι των shows του. Τότε της έδωσε το όνομα Tina Turner. Αυτή η αλλαγή στο όνομα, έγινε σύμφωνα με κάποιους για να μην καταφέρει ποτέ η τραγουδίστρια να κάνει καριέρα μόνη της.

- Εκείνη τη χρονιά έγινε για πρώτη φορά μητέρα, από τον σαξοφωνίστα Raymond Hill. Το γεγονός ότι έκανε παιδί εκτός γάμου, εξόργισε τη μητέρα της που την έδιωξε από το σπίτι. Το 1962 μετά τον γάμο της με τον Turner,  η Tina υιοθέτησε τους δύο γιούς που είχε ο Ike από προηγούμενο γάμο, και μαζί έκαναν ένα γιο, τον Ronald.

- Το πρώτο single τους ως Ike&Tina Turner, «A Fool In Love», έγινε αμέσως επιτυχία, όπως και το «It’s Gonna Work Out Fine», που κέρδισε και ένα βραβείο Grammy για την καλύτερη rock n’ roll performance.

- To 1965 ο παραγωγός Phil Spector ήθελε να συνεργαστεί με την Tina, αφού την είδε σε ένα show μαζί με τον Ike. To τραγούδι «River Deep-Mountain High», που κυκλοφόρησε το 1966 έγινε τεράστια επιτυχία, και τους κέρδισε τόση δημοσιότητα ώστε να ανοίγουν τις συναυλίες των Rolling Stones στη παγκόσμια tour τους.  Ακολούθησαν εμφανίσεις στο Las Vegas  με μια πληθώρα επωνύμων όπως ο David Bowie, η Cher και ο James Brown,  να τους παρακολουθούν ζωντανά. Η Turner ήταν η πρώτη γυναίκα που μπήκε τότε στο εξώφυλλο του περιοδικού Rolling Stone.

- Τα επόμενα χρόνια ήταν γεμάτα βραβεία, υποψηφιότητες, ανεπανάληπτες ζωντανές εμφανίσεις, και πολύ επιτυχημένα albums.  To 1973 η Turner κυκλοφόρησε το πρώτο της solo album «Tina Turns the Country On!», που ήταν υποψήφιο για Grammy. Ένα χρόνο μετά ταξίδεψε στο Λονδίνο για να συμμετάσχει στην παράσταση ‘Tommy», όπου έπαιξε τον ρόλο της Acid Queen, έτσι όπως ονόμασε και το δεύτερο solo της album, που κυκλοφόρησε ένα χρόνο μετά. Αν και δούλεψε με μια πληθώρα παραγωγών, ο Ike συμμετείχε ελάχιστα, με το κομμάτι «Baby Get It On», να είναι η τελευταία τους κοινή επιτυχία.

- Η κοινή τους πορεία είχε αρχίσει να φθίνει, κυρίως λόγω των προβλημάτων του Ike με το αλκοόλ και τα ναρκωτικά. Τότε είχαν αρχίσει να ακούγονται όλο και πιο έντονα οι φήμες για σωματική και ψυχολογική κακοποίηση που υφίσταντο από τον Ike. Αποκορύφωμα ήταν ένας καβγάς τους σε ένα ξενοδοχείο, όπου η Turner έφυγε από το δωμάτιο με τριάντα cents στην τσέπη της και κρυβόταν σε σπίτια φίλων μέχρι ο Ike να συμφωνήσει σε διαζύγιο.

- Μετά από 14 χρόνια κοινής πορείας, το ζευγάρι έληξε την προσωπική και επαγγελματική του σχέση, από την οποία κράτησε μόνο το όνομα που ο Ike της έδωσε. Το βάθος της κακοποίησης που υπέστη από τον Turner αποκαλύφθηκε αργότερα στην αυτοβιογραφία της. Από απόπειρες αυτοκτονίας, μέχρι την πλαστική εγχείρηση που έκανε στη μύτη της για να τη διορθώσει μετά τα χτυπήματα, μέχρι την άγρια δικαστική διαμάχη, στην οποία ο Ike την κατηγορούσε για κακή ανατροφή των παιδιών τους, η σχέση τους ήταν γεμάτη αναταράξεις. Ο Turner ποτέ δεν ξεπέρασε τον χωρισμό και έψαχνε την Tina για πολλά χρόνια αφού η ίδια αποφάσισε να μην του ξαναμιλήσει. Για να ξεπεράσει αυτή την δύσκολη περίοδο, η Tina στράφηκε στον Βουδισμό.

-  Μετά το διαζύγιο της, η Turner ασχολήθηκε με τη solo πορεία της. Εμπνεύστηκε από τα cabaret shows τους Vegas, και ξεκίνησε να εμφανίζεται ζωντανά σε διάφορες πόλεις. Το 1978 κυκλοφόρησε το τρίτο της album «Rough», όμως όπως και το «Love Explosion» που ακολούθησε δεν σημείωσε ιδιαίτερη επιτυχία. Αν και χωρίς κάποια δισκογραφική επιτυχία, συνέχισε να κάνει πολύ δυναμικές ζωντανές εμφανίσεις, με την tour της «Wild Lady of Rock N’ Roll». Στις αρχές του ’80, άρχισε να φτιάχνει ένα νέο image, βασισμένο κυρίως στη προσωπικότητα της και τον καταπληκτικό «αέρα» που είχε επί σκηνής. Έκοψε τα μαλλιά της κοντά και τα έκανε ξανθά, ένα look που έγινε σήμα κατατεθέν της. Εμφανίστηκε μαζί με τον Rod  Stewart και τους Rolling Stones στις παγκόσμιες περιοδείες τους.

- Το 1983, διασκεύασε το «Let’s Stay Together», του Al Green, που έγινε αμέσως hit. To album που ακολούθησε, το «Private Dancer», κυκλοφόρησε το 1984 και περιείχε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της, το «What’s Love Got To Do With It», που ήταν το πρώτο single της που πήγε στο νούμερο 1 του Billboard. To δυναμικό της comeback επισφραγίστηκε με τέσσερα Grammy. Παράλληλα εμφανίστηκε και στον κινηματογράφο στο πλευρό του Mel Gibson, στην ταινία «Mad Max: Beyond Thunderdrome» και συμμετείχε και στο soundtrack, με τα «We don’t Need Another Hero» και «One of The Living», που επίσης κέρδισε Grammy.

- Μετά την κυκλοφορία του έκτου solo album της, «Break Every Rule» που έγινε πλατινένιο, έγραψε την αυτοβιογραφία της, με τίτλο «I, Tina», στην οποία μιλούσε για τη δύσκολη παιδική της ηλικία και τον ταραχώδη της γάμο με τον Ike Turner. To 1988 μπήκε στο βιβλίο Guinness, όταν εμφανίστηκε μαζί με τον Paul McCartney στο μεγαλύτερο συναυλιακό κοινό (184.000 άτομα) στην ιστορία, στην Βραζιλία.

- Το 1993 η κοινή της ζωή με τον Turner έγινε ταινία, με τίτλο «What’s Love Got to Do With It», με την Angela Bassett να ερμηνεύει την ίδια και τον Laurence Fishburne να παίζει τον ρόλο του Ike. Και οι δύο ήταν υποψήφιοι για Όσκαρ ερμηνείας. Για τις ανάγκες της ταινίας, η Turner ηχογράφησε ξανά τη μεγάλη της επιτυχία, αλλά εκτός από κάποια βοήθεια που έδωσε στη Bassett για να μάθει να κινείται και να τραγουδά όπως αυτή, δεν ήθελε περαιτέρω ανάμιξη στην ταινία, αφού όπως δήλωσε, ήταν αρκετά ψυχοφθόρο να δει ξανά επίπονες σκηνές του παρελθόντος της.

- Μετά από ένα διάλειμμα ενός χρόνου, στο οποίο απομονώθηκε στην Ελβετία, επέστρεψε το 1995 για να ερμηνεύσει το «Goldeneye» για την ομώνυμη ταινία του James Bond. Μετά την κυκλοφορία του album «Wildest Moments» και άλλη μία παγκόσμια περιοδεία, έκανε ένα ακόμη διάλειμμα, για να επιστρέψει δυναμικά με το ντουέτο της με τον Eros Ramazzotti, στο «Cose della Vita», που γνώρισε μεγάλη επιτυχία στην Ευρώπη.

- Λίγο πριν γιορτάσει τα 60 της χρόνια, κυκλοφόρησε το τελευταίο της μέχρι στιγμής album, «Twenty Four Seven», που περιλάμβανε το dance hit «When the Heartache is Over». H αντίστοιχη tour έγινε η πιο επιτυχημένη της περιοδεία, με κέρδη 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με το βιβλίο των ρεκόρ Guinness, η Turner, στη διάρκεια της καριέρας της έχει πουλήσει περισσότερα εισιτήρια από οποιονδήποτε άλλο καλλιτέχνη στην ιστορία. Μετά το τέλος της περιοδείας της, δήλωσε ότι σκοπεύει να αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

- Το 2004, κυκλοφόρησε τη συλλογή «All The Best», με το single «Open Arms» να σημειώνει πωλήσεις ενός εκατομμυρίου αντιτύπων μόνο στις Η.Π.Α. Ανάμεσα στις τιμές που έλαβε μετά την οικειοθελή της συνταξιοδότηση, ήταν ένας δρόμος με το όνομα της στο Tenessee, και ο χαρακτηρισμός των θρυλικών ποδιών της ως «τα πιο διάσημα πόδια στην show business», δήλωση που ήρθε από τα χείλη του τότε Αμερικανού Προέδρου George Bush.

- To 2007, o πρώην σύζυγος της Ike Turner πέθανε από υπερβολική δόση κοκαΐνης. Ο υπεύθυνος τύπου της τραγουδίστριας είπε εκ  μέρους της ότι δεν ήθελε να κάνει κανένα σχόλιο, μιας και οι δυο τους είχαν αποξενωθεί για πάνω από τριάντα χρόνια.

- Το 2008 επέστρεψε στις ζωντανές εμφανίσεις, μετά από σχεδόν δέκα χρόνια, με την tour «Tina!50th Anniversary Tour», που σημείωσε τεράστια επιτυχία και συνοδεύτηκε από ένα dvd. Τα επόμενα χρόνια ασχολήθηκε με φιλανθρωπίες και επιλεγμένες συνεργασίες. Φέτος, σε ηλικία 73 ετών, είναι η μεγαλύτερη σε ηλικία σταρ που  φωτογραφήθηκε για το εξώφυλλο της Vogue.

Ροζίνα Αράπη