Who is Who: Jim Morrison

jim-morrison
ΠΕΜΠΤΗ, 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

Ροκ σταρ, ποιητής, καταραμένο είδωλο μιας γενιάς, επίτιμο μέλος του club 27. O Jim Morrison κουβαλούσε μια διονυσιακή αύρα, μια ακατέργαστη σεξουαλικότητα που τον μεταμόρφωνε επί σκηνής. Έζησε μια σύντομη, αλλά ταραχώδη ζωή και άφησε ανεξίτηλο το δικό του σημάδι στη μουσική.

- O James Douglas Morrison γεννήθηκε στη Florida το 1943. Σε ηλικία τεσσάρων ετών  έγινε μάρτυρας ενός αυτοκινητιστικού δυστυχήματος, κάτι που όπως δήλωσε αργότερα τον σημάδεψε, αναφέροντας ότι αυτό το γεγονός ήταν αυτό που καθόρισε τη μετέπειτα ζωή του. Την εμπειρία του αυτή την περιγράφει στο «Peace Frog» και «Ghost Song», καθώς και σε πολλά του ποιήματα.

- Στην εφηβεία του μελέτησε πολλούς ποιητές και συγγραφείς, όπως τον Νίτσε, τον Ριμπό, τον Κέρουακ, τον Μποντλέρ κ.ά. Τελείωσε τις σπουδές του στο UCLA, αναπτύσσοντας παράλληλα τις ποιητικές του ικανότητες. Μετά το Κολλέγιο ασχολήθηκε για λίγο με τη δημιουργία μικρών φιλμ.

- Το καλοκαίρι του 1965, ο Morrison ζούσε μια μποέμ ζωή στη Venice Beach της California.  Εκεί έγραψε και μερικά από τα τραγούδια των Doors, ζώντας σύμφωνα με τον συγκάτοικό του αποκλειστικά με κονσέρβες και LSD για μήνες.

- Μαζί με τον πρώην συμφοιτητή του, Ray Manzarek ήταν τα δύο πρώτα μέλη των Doors, που σχηματίστηκαν το 1965.  Αργότερα προστέθηκαν και ο ντράμερ John Densmore και ο κιθαρίστας Robby Krieger.Το όνομά τους το πήραν από το βιβλίο του  Aldous Huxley «The Doors of Perception».

- Το πρώτο τους single, το «Break on Through (To the Other Side)» κυκλοφόρησε το 1966.  Ένα χρόνο μετά το «Light My Fire», ήταν αυτό που ουσιαστικά απογείωσε τη φήμη τους.

- Γνωστοί έγιναν από την εκπομπή του Ed Sullivan, στο «Ed Sullivan Show». Ο Morrison αρνήθηκε να αλλάξει τότε τους στίχους του «Light My Fire», από «Girl We Couldn’t Get Much higher» σε «Girl We Couldn’t Get Much Better», κάτι που δυσαρέστησε τον παρουσιαστή που αρνήθηκε να ανταλλάξει έστω χειραψία με τον τραγουδιστή.

- Η μουσική των Doors ήταν ένα μίγμα ψυχεδέλειας, blues και σκοτεινών στίχων, όλα συνδυασμένα με την συγκλονιστική σκηνική παρουσία του Morrison. Οι σεξουαλικές του κινήσεις και ο απρόβλεπτος χαρακτήρας του, τους έκαναν ένα θέαμα που κανένας φαν της ροκ δεν ήθελε να χάσει. Αποκορύφωμα ήταν όταν ο Morrison συνελήφθη για προσβολή της δημοσίας αιδούς, όταν κατέβασε το παντελόνι του επί σκηνής.

- Όσο η φήμη των Doors μεγάλωνε, τόσο ο Morrison βυθιζόταν στους προσωπικούς του δαίμονες. Εθισμένος στο αλκοόλ από νεαρή ηλικία, έμπλεκε συνεχώς σε καβγάδες με το κοινό όταν βρισκόταν σε συναυλίες και αδιαφορούσε παντελώς για τη γνώμη των άλλων. 

- O Morrison εκτός από μουσικός, ασχολήθηκε πολύ και με την ποίηση. Εξέδωσε δύο συλλογές το 1969, τα «The Lords / Notes on Vision» και «The New Creatures». Μετά τον θάνατό του δύο ακόμη συλλογές δημοσιεύθηκαν, «The Lost Writings of Jim Morrison Volume I&II».

- Το τελευταίο album των Doors, «L.A. Woman» κυκλοφόρησε το 1970. Ένα χρόνο μετά, ο Morrison μαζί με τη σύντροφο του Pamela Courson μετακόμισαν στο Παρίσι. Εκεί άφησε και την τελευταία του πνοή, σε ηλικία μόλις 27 ετών.

- Τα αίτια του θανάτου του παραμένουν ένα μυστήριο. Ο τραγουδιστής βρέθηκε στην μπανιέρα του διαμερίσματος του νεκρός. Πολλοί λένε ότι ο θάνατος προήλθε από υπερβολική δόση ναρκωτικών -συγκεκριμένα ηρωίνης- και ότι για αυτό ευθύνεται πιθανώς και η Courson, η οποία αντί να τον βοηθήσει, τον άφησε να πεθάνει. Οι αντιφατικές καταθέσεις που έδινε μετά για το περιστατικό, τροφοδότησαν μια σειρά από οργιώδεις φήμες. Άλλοι υποστηρίζουν ότι ο Morrison σκηνοθέτησε τον θάνατό του για να ξεφύγει από τα φώτα της δημοσιότητας, κάτι που πολλοί fans ακόμα υποστηρίζουν.

- Ο Morrison αποτελεί μέχρι και σήμερα έμβλημα στην κουλτούρα της ροκ. Κι αυτό γιατί αποτελούσε την αρχετυπική εκδοχή του ροκ σταρ, με αρκετούς τόνους μυστηρίου, σεξουαλικότητας και σκανδάλων να αγκαλιάζουν τη μορφή του. Τα δερμάτινα παντελόνια που ήταν σήμα κατατεθέν του, είναι ακόμα και σήμερα ένα rock  fashion statement. Σχεδόν όλοι οι ροκ σταρ έχουν εμπνευστεί από τις κινήσεις και την παρουσία του. Οι αναφορές στο πρόσωπό του είναι άπειρες, από στίχους τραγουδιών και βιβλία, μέχρι τους Simpsons. Είναι ένα από τα πρόσωπα της ποπ κουλτούρας που η γοητεία τους και η δύναμή τους είναι εφάμιλλη ειδώλων όπως η Marilyn Monroe.

- Ο Morrison είναι μέλος του μακάβριου «Club 27», δηλαδή διασήμων προσωπικοτήτων που έφυγαν από τη ζωή σε ηλικία μόλις 27 ετών. Η πιο πρόσφατη προσθήκη σε αυτή είναι η Amy Winehouse.

- Το ψευδώνυμο του ήταν «The Lizzard King» και μάλιστα φέτος, ένα καινούργιο είδος σαύρας που ανακαλύφθηκε πήρε το όνομα Barbaturex morrisoni προς τιμήν του.

Ροζίνα Αράπη