Αντίο Πάχος! Ένα βιβλίο που θα σου αλλάξει ...το σώμα

antio-paxos
ΣΑΒΒΑΤΟ, 15 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014

Συνέντευξη με τον συγγραφέα του βιβλίου "Αντίο Πάχος", Άρη Γαβριηλίδη.

Πήρα στα χέρια μου το βιβλίο του Άρη Γαβριηλίδη "Αντίο Πάχος". Στην αρχή σκέφτηκα, άλλο ένα βιβλίο που θα λέει οτι πρέπει να τρως μικρά και συχνά γεύματα, να αποφεύγεις τα λιπαρά, να περπατάς και να αλλάξεις τρόπο ζωής.

Κι όμως, σ'αυτό το βιβλίο δεν έχει πρέπει. Ίσως επειδή ο συγγραφέας καταθέτει τη δική του εμπειρία και άθελά σου συμπάσχεις μαζί του, ίσως επειδή βλέπεις οτι εκείνος τα κατάφερε. Το πιο σημαντικό, είναι οτι ο τρόπος που είναι γραμμένο το βιβλίο, δεν σου επιβάλει τίποτα, αντίθετα σε εμπνέει και σε παρακινεί. Με πολλή δόση χιούμορ, γίνεται η συντροφιά σου καθ'όλη τη διάρκεια της προσπάθειας.

Το βιβλίο "Αντίο πάχος" είναι η δική σας προσπάθεια να χάσετε κιλά. Η δική σας διαδρομή, η δική σας μάχη. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου θέλατε να δώσετε κίνητρο και έμπνευση στους αναγνώστες παρακινώντας τους να κάνουν το ίδιο ή ήταν περισσότερο μια δική σας εσωτερική ανάγκη να γράψετε για την εμπειρία και την "νίκη" σας;

Ακριβώς, πολύ ωραία το θέσατε. Το κίνητρό μου για να γράψω αυτό το βιβλίο ήταν να εμπνεύσω και άλλους να με μιμηθούν. Από την εμπειρία μου ξέρω πόσο πολύ μετράει η εικόνα κάποιου από το περιβάλλον μας, φίλου, γνωστού, συναδέλφου κλπ, που έχασε τα περιττά κιλά του. Τον βλέπουμε, τον ζηλεύουμε,  θέλουμε να του μοιάσουμε, λέμε «γιατί εκείνος και όχι εγώ;». Αυτό προϋποθέτει ότι η επιθυμία μας για αδυνάτισμα υπήρχε από καιρό και μια αφορμή θέλαμε για να εγκαταλείψουμε την αδράνεια και την διαρκή αναβολή αναλαμβάνοντας δράση.
Αυτή την αφορμή φιλοδοξεί να δώσει το βιβλίο μου αλλά όχι μόνο. Θέλει να  παίξει τον ρόλο του σύμβουλου, του κόουτς, δίνοντας χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες στον αναγνώστη και παράλληλα να τον στηρίξει ψυχολογικά, προβάλλοντας το παράδειγμα ενός ομοιοπαθή, του συγγραφέα, ο οποίος του κλείνει το μάτι λέγοντας «εκεί που είσαι ήμουνα και εδώ που είμαι θάρθεις» .  

Για το βιβλίο σας έχει γραφτεί: "Ο συγγραφέας παίρνει τον υπέρβαρο αναγνώστη από το χέρι, τον πείθει να απευθυνθεί στο διαιτολόγο και στη συνέχεια τον στηρίζει ψυχολογικά στην προσπάθειά του να χάσει βάρος. Βιβλίο χρήσιμο και αποτελεσματικό, που έλειπε." Πως μπορεί ένα βιβλίο να αλλάξει τη ζωή ενός ανθρώπου;

Η απλή ανάγνωση οποιουδήποτε βιβλίου δεν μπορεί να αλλάξει τίποτε. Μπορούν όμως να αλλάξουν πολλά οι σκέψεις που θα γεννηθούν στο μυαλό του αναγνώστη διαβάζοντάς το. Είναι οι σπόροι που φυτρώνουν και τον οδηγούν στις μετέπειτα πράξεις του και τον καθορίζουν. Τελικά, είμαστε ό,τι  έχουμε διαβάσει. 
Στην περίπτωση του βιβλίου μου, το ζητούμενο είναι να δημιουργήσει  στο νου του αναγνώστη αλυσιδωτές αντιδράσεις: ξεκόλλημα από την αδράνεια, πίστη ότι μπορεί να αδυνατίσει μόνιμα, ανάληψη δράσης, νέος τρόπο διατροφής, περισσότερη υγεία, μεγαλύτερη ευεξία, τόνωση αυτοπεποίθησης, καλλίτερη ποιότητα ζωής.  

Είναι απορία πολλών ανθρώπων πως μπορεί κανείς να τα καταφέρνει σε όλα και να μη μπορεί να πειθαρχήσει το θέμα του φαγητού. Όπως έχετε πει "Το πάχος μου ήταν η έσχατη προσβολή στην ευφυΐα και στον αυτοσεβασμό μου." Ποια είναι τα δικά σας συμπεράσματα;

Η φύση ενδιαφέρεται πρωτίστως για την διατήρησή μας στη ζωή και την διαιώνιση του είδους μας.  Έτσι προνόησε να μας δελεάσει με δύο πανίσχυρα κίνητρα, κρυμμένα σε ηδονές που συνδέονται με τις αντίστοιχες λειτουργίες: την διατροφή και το σεξ. Μολονότι η ηδονή του σεξ είναι πιο ισχυρή, εκείνη του φαγητού, όπως εξηγώ και στο βιβλίο μου, έχει πρόσθετα πλεονεκτήματα: το φαγητό είναι φθηνό, το βρίσκεις παντού όλες τις ώρες (έρχεται και ντελίβερι σπίτι), είναι κοινωνικά αποδεκτό, συχνά επαναλαμβανόμενο, ψυχολογικό φάρμακο, συντροφιά, εθισμός αλλά και ποιότητα ζωής όταν τρέφομαι σωστά. Αυτό εξηγεί την δυσκολία πειθάρχησης που σωστά επισημάνατε.
Το δικό μου συμπέρασμα, που δοκίμασα στην πράξη, είναι ότι η πειθάρχηση στο θέμα του φαγητού είναι δύσκολη αλλά όχι αδύνατη. Στο βιβλίο εξηγώ το πώς. 

Υπάρχει άνθρωπος παχύς και ευτυχισμένος;

Σχέση ευτυχίας και πάχους! Σας ευχαριστώ που επισημάνατε την υπόγεια διασύνδεση ανάμεσα στα δυο βιβλία, αφού το πρώτο κεφάλαιο του "Αντίο, Άγχος!", (που έγινε best seller και βρίσκεται στην 4η έκδοση)   μιλάει ακριβώς περί ευτυχίας, η προσέγγιση της οποίας εμποδίζεται από το άγχος. Εμποδίζεται όμως και από το πάχος. Και να γιατί.
Από τους πολλούς ορισμούς που έχουν δοθεί, δέχομαι εκείνον που λέει ότι ευτυχία είναι η κατάσταση όπου έχουμε ό,τι επιθυμούμε, ενώ δυστυχία είναι η απόσταση ανάμεσα στο τι έχουμε και στο τι επιθυμούμε. Όσο μεγαλύτερη είναι η απόσταση, τόσο μεγαλύτερη και η δυστυχία. 
Από την άλλη, δεν υπάρχει ούτε ένας υπέρβαρος με σώας τα φρένας που να μην επιθυμεί διακαώς να έχει ένα φυσιολογικό βάρος. Όμως, δεν το έχει, για διάφορους λόγους. Σύμφωνα με αυτά που είπαμε προηγουμένως, όσο πιο πολύ το θέλει τόσο πιο δυστυχισμένος είναι (άσχετο αν δεν το δείχνει). Αντιθέτως, αν πραγματοποιήσει την σφοδρή επιθυμία του να αδυνατίσει (αντί να την αναβάλει συνεχώς) μηδενίζει αυτή την απόσταση και προσεγγίζει την ευτυχία.   

Έχετε γράψει ότι "η παχυσαρκία είναι ο παρά φύσιν βιασμός της φύσης." Μπορείτε να μας το εξηγήσετε;

Αν ρίξουμε μια ματιά στη φύση θα δούμε ότι κανένα ζώο δεν είναι παχύ. Όλα έχουν το κανονικό τους βάρος γιατί απλούστατα τρώνε τόσο όσο χρειάζονται οργανικά. Ακόμη και οι πλησιέστεροι συγγενείς μας, οι πίθηκοι, δεν έχουν υπέρβαρους. Ούτε και οι φυλές της Αφρικής που ζουν σε αρμονία με την φύση.
Ο άνθρωπος, και μάλιστα ο πολιτισμένος, που ξέκοψε από την φύση, είναι η μοναδική εξαίρεση σε ολόκληρο το ζωικό βασίλειο.  Τρώει επί πλέον όχι για να ικανοποιήσει τις οργανικές του ανάγκες αλλά για την ηδονή του φαγητού. Με αποτέλεσμα να αλλοιώνονται, ή, ορθότερα, ας μη μας φοβίζει η λέξη, να παραμορφώνονται τα χαρακτηριστικά του προσώπου του αλλά και ολόκληρο το σώμα του.
Ένας υπέρβαρος είναι, εξ ορισμού, ένας μη φυσιολογικός, σωματικά, άνθρωπος.   

Τι θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης από το βιβλίο σας;

Έχουμε περιχαράξει τον εαυτό μας σε ένα κύκλο, που εμείς καθορίσαμε. Μέσα στα όριά του βρίσκονται αυτά που πιστεύουμε ότι μπορούμε να καταφέρουμε στη ζωή. Έξω από αυτόν, βρίσκονται ό,τι πιστεύουμε πως δεν μπορούμε να επιτύχουμε  επειδή είναι πάνω από τις δυνάμεις μας, με αποτέλεσμα ποτέ να μην το τολμούμε. Εκεί, ανάμεσα σε πολλά, βρίσκεται και η εσφαλμένη αντίληψη ότι, ενώ το ποθούμε, δεν μπορούμε να αδυνατίσουμε. Είτε επειδή απέτυχαν προηγούμενες προσπάθειες, είτε επειδή πιστεύουμε πως δεν έχουμε ισχυρή θέληση, είτε για άλλο λόγο.
Αυτό που θέλω να αποκομίσει ο αναγνώστης από το βιβλίο είναι να πιστέψει ότι μπορεί να τα καταφέρει. Να βγάλει, δηλαδή, το αδυνάτισμα από την περιοχή που είναι έξω από τον κύκλο και να τον φέρει μέσα σε αυτόν. Γιατί, όπως γράφω στο βιβλίο: «το καλό είναι ότι μπορούμε να αδυνατίσουμε μόνιμα. Το κακό ότι δεν το πιστεύουμε».

Στις σελίδες του βιβλίου σας κυριαρχεί το χιούμορ. Τι ρόλο έχει το χιούμορ στη ζωή μας; Τι συμβαίνει όταν η παχυσαρκία έχει φέρει κατάθλιψη;

Σε ένα από τα κεφάλαια του προηγούμενου βιβλίου μου, «Αντίο, Άγχος!», με τίτλο «Αντιμετώπιση με χιούμορ» εξηγώ με παραδείγματα (και φυσικά με…χιούμορ) ότι το χιούμορ έχει καταλυτικό ρόλο στην ζωή μας και ιδιαίτερα ως στάση απέναντι στις αντιξοότητες που συναντάμε.
Σχετικά με την κατάθλιψη, ανέκαθεν πιστεύω πως όταν έχω ένα πρόβλημα πρέπει να πηγαίνω στον ειδικό. Και ο ειδικός, στην περίπτωση της κατάθλιψης, πολύ συνηθισμένης στην εποχή μας, είναι ο ψυχίατρος. Δυστυχώς όμως στη Ελλάδα έχουμε μια ανόητη προκατάληψη θεωρώντας εσφαλμένα ότι σε αυτόν καταφεύγουν μόνο οι "τρελοί".  Ο ειδικός θα αποφανθεί αν, σε μια συγκεκριμένη περίπτωση, η παχυσαρκία έχει φέρει την κατάθλιψη ή συμβαίνει το αντίθετο.

Μια συμβουλή για όσους ξεκινούν τώρα τη δική τους μάχη με το παραπάνω βάρος τους;

Φίλοι μου, έχω κακά και καλά νέα για εσάς. Τα κακά είναι ότι οι πιθανότητες είναι εναντίον σας, αφού το 98% όσων χάνουν βάρους το ξαναπαίρνουν σύντομα.  Έτσι, όταν κατεβείτε στα κιλά που επιθυμείτε ας γνωρίζετε ότι εκτελέσατε το εύκολο κομμάτι της δουλειάς. Το δύσκολο σας περιμένει και είναι η διατήρηση του χαμηλότερου βάρους.
Τα καλά νέα είναι ότι είναι πολύ πιο εύκολο από ότι νομίζετε να μην ξαναπάρετε τα κιλά σας. Αρκεί να πιστέψετε ότι από εδώ κι εμπρός αλλάζετε διατροφικές συνήθεις και επομένως τρόπο ζωής. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα στερηθείτε νοστιμιές που αγαπάτε. Όχι όμως στις ασύδοτες ποσότητες του παρελθόντος. Το κέρδος σας από της επιτυχία θα είναι πολλαπλό, θα το νιώσετε με το σώμα και την ψυχή σας.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: Ο Άρης Γαβριηλίδης γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Πειραιά. Είναι οικονομολόγος, διευθυντικό στέλεχος ναυτιλιακών τραπεζών και επιχειρήσεων. Τις ελεύθερες ώρες του γράφει. Τρία διηγήματά του διακρίθηκαν: (α) «Η πρώτη φορά», Α΄ βραβείο διηγήματος 2005 της Φιλολογικής Στέγης Πειραιά με θέμα τον Πειραιά. (β) «Το τζέπελι», γραμμένο στην αργκό, 6ο βραβείο από τα 10, στο διαγωνισμό διηγήματος 2004 των εκδόσεων Καστανιώτη και του ιστότοπου Pathfinder με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες. (γ) «Ποίος ήτο ο φονεύς της μητρός μου», γραμμένο στην καθαρεύουσα, περιελήφθη στη λίστα των 10 καλύτερων, στο διαγωνισμό 2006 των εκδόσεων Πατάκη με θέμα τον Γεώργιο Βιζυηνό. Αρθρογραφεί τακτικά στον τοπικό Τύπο. Ασχολείται με τη μικρογλυπτική (κατασκευές-συνθέσεις με ετερόκλητα υλικά). Παρουσιάζει τα τεχνουργήματα αυτά στην ιστοσελίδα του, το «πνευματικό μου σπίτι», όπως το αποκαλεί, www.arisgavriilidis.gr, ενώ εκθέτει τις σκέψεις του στον ιστότοπo www.Aris-tourgimata.blogspot.com. H συλλογή ποιημάτων του «Τα φλύαρα αποσιωπητικά…» εκδόθηκε ιδιωτικά και προσφέρεται στους φίλους του. Ολόκληρη η συλλογή μαζί με τα τρία διηγήματα που διακρίθηκαν είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του.

Πληροφορίες: Το βιβλίο "Αντίο πάχος" του Άρη Γαβριηλίδη κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις Διόπτρα. 

Κύρα Κάπη