Meet the Artist: Josef Koudelka

palaistini
ΤΡΙΤΗ, 04 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014

Wall: Israeli and Palestinian Landscapes, είναι το νέο βιβλίο του Josef Koudelka. Ασπρόμαυρες πανοραμικές φωτογραφίες της Ανατολικής Ιερουσαλήμ , της Χεβρώνας , της Ραμάλας , της Βηθλεέμ.

Το τείχος που χωρίζει το Ισραήλ από την Παλαιστίνη έχει πολλά ονόματα. Η ισραηλινή κυβέρνηση αναφέρεται σε αυτό ως ένα "τείχος ασφαλείας" ή "φράχτη αντι - τρομοκρατίας" αποδίδοντάς του την πραγματική του σημασία καθώς περιορίζει την πρόσβαση των Παλαιστινίων στο Ισραήλ. Από την άλλη μεριά οι Παλαιστίνιοι,το αποκαλούν "τείχος του φυλετικού διαχωρισμού" ή το "τείχος του Απαρτχάιντ."

Κατασκευασμένο το 2002, από πλάκες, σκυρόδεμα, σύρμα και ξυράφια και με ένα ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης στην κορυφή, εμποδίζει τις επιθέσεις απο τις Ισραηλινές ,κυρίως, στρατιωτικές δυνάμεις,

Wall: Israeli and Palestinian Landscapes, είναι το νέο βιβλίο του Josef Koudelka. Ασπρόμαυρες πανοραμικές φωτογραφίες της Ανατολικής Ιερουσαλήμ , της Χεβρώνας , της Ραμάλας , της Βηθλεέμ. Χωρίς κάποιο πολιτικό σχόλιο, ο Koudelka παρουσιάζει το τείχος όσο πιο ρεαλιστικά γίνεται.

« Δεν ισχυρίστηκα πότε οτι είμαι πνευματικός άνθρωπο ή φιλόσοφος," έχει πει σε συνέντευξή του ο Koudelka " Απλά κοιτάω και παρατηρώ."

Σε ορισμένες φωτογραφίες, το τείχος φαίνεται σαν την ακανόνιστη σπονδυλική στήλη κάποιου θαμμένο προϊστορικού θηρίου. Πολλές από τις φωτογραφίες Koudelka φαίνονται απλές σε μια πρώτη ματιά. Αν όμως δεν μείνει κανείς στην επιφάνεια, μπορεί να διακρίνει τις αρχιτεκτονικές γραμμές και τα γεωμετρικά σχήματα αποκαλύπτοντας την οδυνηρή τους δύναμη.

Το έργο Koudelka έχει πάντα πολιτική χροιά. Το 1968 , φωτογράφισε την εισβολή των Σοβιετικών στην Πράγα - ανώνυμα , κάτω από τα αρχικά PP ( Πράγα Φωτογράφος ), φοβούμενος τα αντίποινα από την κυβέρνηση . Το 1969 , τιμήθηκε με το Overseas Press Club , Robert Capa χρυσό μετάλλιο για τις φωτογραφίες. Το επόμενο έτος , έφυγε από την Τσεχοσλοβακία ζητώντας πολιτικό άσυλο στην Αγγλία , όπου εντάχθηκε Magnum Photos .