5 βιβλία μαγειρικής που δεν πρέπει να λείπουν απο τη βιβλιοθήκη σας

biblio-mageirikis
ΤΡΙΤΗ, 01 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

Με αφορμή την Ημέρα Γαστρονομικού Βιβλίου σας προτείνουμε βιβλία μαγειρικής απο δικούς μας σεφ!

Η Ημέρα Γαστρονομικού Βιβλίου ή Φεστιβάλ Γαστρονομικού Βιβλίου γιορτάζεται σε πολλές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής την 1η Απριλίου κάθε χρόνου, με αφορμή τη γέννηση την ημερομηνία αυτή του 1755 του Γάλλου δικηγόρου, δικαστικού και πολιτικού Ζαν Μπριγιά-Σαβαρέν (1755-1826), συγγραφέα του περίφημου οκτάτομου έργου περί γαστρονομίας «Η φυσιολογία της γεύσης ή μελέτη περί της υψηλής γαστρονομίας, έργο ιστορικό, θεωρητικό και για καθημερινή χρήση». Η ιδέα ανήκε στην Αμερικανίδα βιβλιοθηκονόμο και συγγραφέα Τζούντιθ Χόφμπεργκ (1934-2009), την οποία υλοποίησε η Γαλλίδα καλλιτέχνιδα Μπεατρίς Κορόν το 2000.

Εμείς συγκεντρώσαμε πέντε βιβλία απο αγαπημένους Έλληνες σεφ και σας τα προτείνουμε.

1. Η Ελένη Ψυχούλη Μαγειρεύει του Καλού Καιρού απο τις εκδόσεις Πατάκη

Αυτό το βιβλίο διακρίθηκε στα φετινά Gourmand World Cookbook Awards 2013 με το βραβείο «Best Culinary Travel Book» και στέλνει την Ελένη Ψυχούλη στην Κίνα για να διαγωνιστεί με τους νικητές των υπολοίπων χωρών, ώστε να διεκδικήσει τον τίτλο του “Καλύτερου στον κόσμο”. Στην υπέροχα πολύχρωμη και ταξιδιάρικη αυτή έκδοση η δημοσιογράφος Ελένη Ψυχούλη φωτογραφίζεται, μαγειρεύει και διηγείται τις διακοπές στο πατρογονικό εξοχικό, χωρίς μακιγιάζ και χωρίς στάιλινγκ. Το πιο γευστικό ταξίδι στο Πήλιο που θα κάνεις ποτέ σε 253 σελίδες.

2. Μικρή Ελληνική Κουζίνα της Σοφίας Σκούρα από τις εκδόσεις Φυτράκη

Ενας περιεκτικός χρηστικός και πλήρης οδηγός μαγειρικής για κάθε σπίτι. Στις σελίδες του θα βρείτε:

- 400 αγαπημένες και διαδεδομένες συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής για ένα ολοκληρωμένο καθημερινό ή γιορτινό γεύμα, από το ορεκτικό μέχρι το επιδόρπιο.
- μια κατατοπιστική εισαγωγή για την οργάνωση της κουζίνας και τους συνδυασμούς των γεύσεων
- χρήσιμες συμβουλές που θα σας διευκολύνουν στην κουζίνα και θα δώσουν περισσότερη νοστιμιά στα πιάτα σας.

Καρπός της μακρόχρονης πορείας της Σοφίας Σκούρα και των συνεργατών της, η "Μικρή Ελληνική Κουζίνα" είναι ένα έργο που προορίζεται για καθημερινή χρήση, ένας απαραίτητος βοηθός σε κάθε κουζίνα.

 

3. Αυτή είναι η κουζίνα μου. Συνταγές για μια ζωή από τον Βασίλη Δρίσκα, κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις Πατάκη

Το τελευταίο βιβλίο του chef-culinary expert Βαγγέλη Δρίσκα -όπως άλλωστε και όλα τα προηγούμενα- διακρίθηκε στα φετινά Gourmand World Cookbook Awards 2013 με το βραβείο καλύτερου ελληνικού βιβλίου μαγειρικής στην κατηγορία «Best TV- Europe CookBook». Στο εξαιρετικό πραγματικά αυτό βιβλίο μαγειρικής ο διάσημος και πολυβραβευμένος chef μοιράζεται μαζί μας ούτε λίγο ούτε πολύ 380 συνταγές έξυπνα οργανωμένες σε βασικές
κατηγορίες: Τυριά, Σαλάτες, Ορεκτικά, Λαχανικά, Ψάρια και Θαλασσινά, Ζύμες, Ζυμαρικά, Ρύζι και Όσπρια, Κρέας, Γλυκά και με πολλές προτάσεις μενού για κάθε περίσταση. Η έκδοση αυτή είναι γεμάτη με φρέσκα μυρωδικά, αρώματα Μεσογείου και με πολλές αναφορές σε κλασικές τοπικές συνταγές από την ελληνική κουζίνα, με γεύσεις Ασίας αλλά και με πικάντικες νότες Ανατολής.

 

4. Αθενς - Λε τουρ από τον Βασίλη Καλλίδη κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις Πατάκη

Ο Θεσσαλονικιός Βασίλης Καλλίδης για άλλη μία φορά αποδεικνύεται πιο Αθηναίος και από τους Αθηναίους με ένα βιβλίο- οδηγό των αγαπημένων γευστικών σποτ της πρωτεύουσας. Το “κλεινόν άστυ” δεν κρατά γευστικά μυστικά από τον διάσημο chef που ξέρει να γυρίζει, να αναζητά και να ανακαλύπτει αρώματα, γεύσεις, μυρωδιές, κρυμμένες νοστιμιές και μικρές γωνιές όσο καλά και αν είναι καταχωνιασμένες. Άλλωστε όπως τονίζει ο ίδιος “Δεν γράφω «τα καλύτερα» αλλά «τα αγαπημένα μου», έχει μεγάλη διαφορά! Ξέρετε «καλό» και «καλό» μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά σαν τα δύο άκρα του Γαλαξία. Το καλό φαγητό θα το βρείτε όμως μόνοι σας, ό,τι κι αν σας λέω εγώ. Διάθεση να έχετε για γύρες και βόλτες σε γειτονιές που ούτε ξέρετε πως υπάρχουν”. Στην έκδοση αυτή θα συναντήσουμε κάθε είδους στέκι και νοστιμιά από παραδοσιακά σουβλατζίδικα μέχρι νουντλς από τη Σεούλ και από κρυμμένα τυροκομεία μέχρι μεξικάνικα και ιαπωνικά πιάτα, γιατί κατά τον Βασίλη Καλλίδη η Αθήνα τα έχει όλα. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει ένα ένθετο με συνταγές εμπνευσμένες από την ίδια την Αθήνα, τους δρόμους και τα στενά της, τα μαγαζιά και τους ανθρώπους της. 

5. Ψωμί και Αλάτι - The Cookbook απο τον Γιάννη Λουκάκο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Ο Γιάννης Λουκάκος «φωτογραφίζει» το φαγητό, αλλά και τη λειτουργία και τη φιλοσοφία του βραβευμένου εστιατορίου Ψωμί & Αλάτι, στο οποίο είναι σεφ και συνιδιοκτήτης. Προερχόμενος από το χώρο της «υψηλής γαστρονομίας», ο συγγραφέας έχει εισπράξει ενθουσιώδη σχόλια για την τολμηρή και έξυπνη κίνησή του, να δημιουργήσει ένα εστιατόριο που απογυμνώνει το φαγητό από τις περιττές γαστρονομικές θεατρικότητες και τις πομπώδεις παρουσιάσεις, αποδεικνύοντας πως το καλό φαγητό δεν είναι προνόμιο μόνο των ακριβών εστιατορίων. Το Ψωμί & Αλάτι – The Cookbook παρουσιάζει περισσότερα από 50 πιάτα και πάνω από 120 συνταγές με τρόπο απλό και κατανοητό ώστε να καθοδηγεί απόλυτα τον αναγνώστη, αποδεσμεύοντάς τον ταυτόχρονα από την «τυφλή» αναπαραγωγή των πιάτων και ενθαρρύνοντάς τον να χρησιμοποιήσει τη δική του κρίση και έμπνευση. Με βάση τις συμβουλές για βασικές τεχνικές που θα βρείτε στις σελίδες του βιβλίου, καθώς και τις οδηγίες για την παρασκευή των συνταγών, ο σεφ σάς προσκαλεί να δημιουργήσετε πιάτα που μπορούν να καλύψουν τόσο τις ανάγκες σας για το καθημερινό τραπέζι όσο και για μια ιδιαίτερη και ξεχωριστή περίσταση.
Ένα χρηστικό βιβλίο για όλους όσοι αγαπούν τη μαγειρική, με την υπογραφή του βραβευμένου σεφ Γιάννη Λουκάκου.

Κύρα Κάπη