O γύρος του κόσμου σε 8 βιβλία

o-guros-tou-kosmou
ΤΡΙΤΗ, 06 ΜΑΙΟΥ 2014

Ένα ταξίδι μέσα από την ξένη λογοτεχνία. Γνωρίστε οκτώ αγαπημένους ξένους συγγραφείς μέσα από τις σελίδες των βιβλίων τους.

Κάντε το γύρο του κόσμου μέσα από τα βιβλία των αγαπημένων μας συγγραφέων από τη γειτονική Ιταλία μέχρι την μακρινή Αυστραλία. Γνωρίστε διαφορετικούς συγγραφείς και ανακαλύψτε βιβλία που μπορεί και να σας εκπλήξουν. Ας ξεκινήσουμε το ταξίδι.

1. Αφγανιστάν
Και τα Βουνά Μίλησαν - Κάλεντ Χοσεϊνι, εκδόσεις Ψυχογιός

Σ’ ένα χωριό στο Αφγανιστάν, δύο αδέλφια μεγαλώνουν χωρίς τη μητέρα τους και βρίσκουν αποκούμπι ο ένας στον άλλον. Για την τρίχρονη Παρί, ο Αμπντουλάχ είναι περισσότερο σαν μητέρα παρά ο μεγαλύτερος αδελφός της. Για τον δεκάχρονο Αμπντουλάχ, η Παρί είναι όλη του η ζωή. Όταν ο πατέρας τους παίρνει την απόφαση να πουλήσει την Παρί στους πλούσιους Βαχντάτι που μένουν στην Καμπούλ, τα αδέλφια χωρίζουν.
Καθώς τα χρόνια περνούν, η Παρί ξεχνά το παρελθόν της και κάποια στιγμή μετακομίζει στο Παρίσι μαζί με τη θετή μητέρα της. Ο Αμπντουλάχ παραμένει στο Αφγανιστάν και παλεύει καθημερινά για να επιβιώσει, χωρίς ποτέ να καταφέρει να γιατρέψει την πληγή του αποχωρισμού από την αδελφή του. Οι δρόμοι τους θα διασταυρωθούν και πάλι αλλά θα είναι πια πολύ αργά για να καλύψουν τον χαμένο χρόνο.
Από την Καμπούλ στο Παρίσι και από το Σαν Φρανσίσκο στην Τήνο, ξετυλίγεται η συγκινητική και αξέχαστη ιστορία μιας οικογένειας, τα μέλη της οποίας αγαπούν, μισούν, προδίδουν, τιμούν και θυσιάζονται. Ένα μυθιστόρημα που μιλάει για το πώς νοιαζόμαστε ο ένας για τον άλλον και πώς οι επιλογές που κάνουμε επηρεάζουν τις επόμενες γενιές. 

2. Αγγλία
Λέσχη Σέρλοκ Χολμς - Γκράχαμ Μουρ, εκδόσεις Κέδρος 

Δεκέμβριος 1893. Οι φανατικοί αναγνώστες του λονδρέζικου περιοδικού Strand ανακαλύπτουν με τρόμο ότι ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ σκότωσε τον Σέρλοκ Χολμς – το δημιούργημά του – στην τελευταία του περιπέτεια. Αγανακτισμένοι, περικυκλώνουν το σπίτι του συγγραφέα απαιτώντας εξηγήσεις. Eκείνος κρατά σιγή ιχθύος. Οχτώ χρόνια αργότερα ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ επαναφέρει στη δράση τον ήρωά του.
Τι συνέβη στο μεταξύ; Τι τον έκανε να αλλάξει γνώμη;
Ο συγγραφέας σιωπά ξανά.
Μετά το θάνατο του Άρθουρ Kόναν Nτόιλ, εξαφανίζεται το ημερολόγιό του, το οποίο θα μπορούσε ίσως να δώσει λύση στο μυστήριο.
Ιανουάριος 2010. Ο Χάρολντ Γουάιτ γίνεται μέλος του Στρατού των Ατάκτων της Οδού Μπέικερ, της σημαντικότερης λέσχης αναγνωστών των περιπετειών του Σέρλοκ Χολμς, χωρίς να υποψιάζεται ότι πολύ σύντομα θα εμπλακεί σ’ ένα ανελέητο κυνήγι θησαυρού με έπαθλο το Γκράαλ των φανατικών θαυμαστών του Σέρλοκ Χολμς – το χαμένο ημερολόγιο του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ.
Η υπόθεση περιπλέκεται όταν βρίσκεται δολοφονημένος ο άνθρωπος που θεωρείται αυθεντία παγκοσμίως στο έργο του συγγραφέα. Με ποιο τρόπο μπορεί άραγε να συνδέεται η δολοφονία του με το χαμένο ημερολόγιο του Ντόιλ;
Xρησιμοποιώντας μεθόδους εμπνευσμένες από τις εκατοντάδες αστυνομικές ιστορίες που έχει διαβάσει, ο Χάρολντ Γουάιτ θα προσπαθήσει να φτάσει πρώτος στο ημερολόγιο και να ανακαλύψει τον δολοφόνο.
Με μια αφήγηση που πηγαινοέρχεται ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα, ανάμεσα στο Λονδίνο του ύστερου 19ου αιώνα και στη Νέα Υόρκη του 20ού, η Λέσχη Σέρλοκ Χολμς είναι ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα μυστηρίου που αποδίδει φόρο τιμής στον Άρθουρ Κόναν Ντόιλ και στον διασημότερο ήρωα στην ιστορία της αστυνομικής λογοτεχνίας, τον Σέρλοκ Xολμς.

3. Ιαπωνία
Τις Μικρές Ώρες - Χαρούκ Μουρακάμι, εκδόσεις Ψυχογιός

Άνθρωποι της νύχτας, του περιθωρίου. Ένας τρομπονίστας τζαζ, η ιδιοκτήτρια ενός «ερωτικού» ξενοδοχείου, μια Κινέζα πόρνη που την έχει σπάσει στο ξύλο κάποιο στέλεχος εταιρείας. Δυο αδελφές, η Έρι, ένα μοντέλο που ο λήθαργός του ταυτίζεται με λήθη, και η Μάρι, μια φοιτήτρια που θα συναντήσει τον στοιχειωμένο θίασο τις μικρές ώρες.
Οι δυο αδελφές και οι πλανόδιοι του μεσονυκτίου, παρά την άβυσσο που τους χωρίζει, συνδέονται με μυστικά και ανάγκες που θα αποδειχτούν ισχυρότερα από καθετί. Σύντομα καταλαβαίνουμε ότι η Έρι, βυθισμένη σε έναν αφύσικο ύπνο, είτε θα ξυπνήσει ξαναγεννημένη, είτε θα χαθεί.
Το μυθιστόρημα αυτό του Μουρακάμι είναι μια αφήγηση που σε υπνωτίζει και, ταυτόχρονα, μια διαφορετική ανάγνωση. Ζητά την ισορροπία ανάμεσα στον εαυτό και τον Άλλο, ανάμεσα στην αυτοσυνείδηση και την αλληλοκατανόηση, τη σκέψη, τη συμπάθεια και την αγάπη.
Το χιούμορ, η οξύνοια και η γνωστή διορατικότητα του μεγάλου Ιάπωνα συγγραφέα σμίγουν με μια πνευματικότητα σπάνια και με ένα λόγο διακριτικό περί ήθους, και δίνουν ακόμα ένα αριστούργημα, σύντομο, άκρως ιδιαίτερο και, ως συνήθως, απολαυστικό.

4. Αυστραλία
Γράμμα από το Τόκιο -  Πέτερ Γιελντχαμ, εκδόσεις Διόπτρα

Ο Σαμ Ντελόν είναι ένας νεαρός Γάλλος που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ιαπωνία. Όταν ήταν ακόμα παιδί πέρασε ένα καλοκαίρι με τη νονά του, τη Φλόρενς Κάρτερ, η οποία ζούσε μια ήσυχη και μοναχική ζωή στην Αυστραλία. Οι δυο τους συνδέονται στενά και ξεκινούν μια αλληλογραφία που τους δίνει ελπίδα και φέρνει στην επιφάνεια ανομολόγητα μυστικά.
Μπορεί όμως οι άνθρωποι να είναι γεμάτοι όνειρα και προσδοκίες, αλλά οι αρχηγοί των εθνών έχουν τα δικά τους σχέδια. Οι Ιάπωνες επιτίθενται στο Περλ Χάρμπορ και πλέον η επικοινωνία του Σαμ με τη Φλόρενς γίνεται αδύνατη και παράνομη. Ο Σαμ προσπαθεί να επιβιώσει σε μια κοινωνία εχθρική προς τους Δυτικούς υπηκόους, ενώ ταυτόχρονα ραγίζουν οι δεσμοί της οικογένειάς του. Καταφέρνει να βρει δουλειά σε μια γαλλική τράπεζα και άθελά του μπλέκεται σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι κατασκοπείας και παραπλάνησης.
Αγάπη, προδοσία, πάθη και μισαλλοδοξία συνθέτουν μια αφήγηση για τις σχέσεις των ανθρώπων σε καιρούς που καταρρέουν οι αξίες και τα ιδανικά.

5. Ιρλανδία
Φεγγάρι δύο ημερών - Σεσίλια Άχερν, εκδόσεις Διόπτρα 

Χαίρετε! Είμαι η Λούσι. Είμαι ευτυχισμένη, η δουλειά μου είναι τέλεια, έχω ξεπεράσει απόλυτα το χωρισμό μου, οι φίλες μου με θεωρούν την προσωποποίηση της μοντέρνας γυναίκας και οι συγγενείς μου με λατρεύουν. Ναι, είμαι πραγματικά ευτυχισμένη! Δεν θα ήθελα να αλλάξω τίποτα στη ζωή μου! Τίποτα, τίποτα!
Χμ… Εντάξει με πιάσατε. Λέω ψέματα. Πάλι. Στην πραγματικότητα η ζωή μου είναι ένα μάτσο χάλια.
Όταν η εικοσιοχτάχρονη Λούσι αποφασίζει να αλλάξει τη ζωή της (εντάξει, εντάξει τριαντάχρονη, πώς κάνετε έτσι για ένα τόσο δα ψεματάκι), συνειδητοποιεί ότι τα πράγματα είναι πιο δύσκολα απ’ όσο φαίνονται. Πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να παραμείνει στη μονότονη δουλειά της, αν θα κάνει υποχωρήσεις για να ικανοποιήσει τους ανθρώπους γύρω της και αν θα τολμήσει να κυνηγήσει έστω μερικά από τα όνειρά της. Η αγαπημένη συγγραφέας Cecelia Ahern επιστρέφει με ένα πανέξυπνο και καυστικό μυθιστόρημα που μιλάει για τις ζωές όλων μας. Συναίσθημα και χιούμορ, ένα κουβάρι προβληματισμοί, αλλά και πολλές λύσεις, που όλες ξεκινούν με το πιο δύσκολο βήμα: να κοιτάξουμε στον καθρέφτη και να πούμε την αλήθεια.

6. Ισραήλ
Ρετροσπεκτίβα - Αβραάμ Γεοσούα, εκδόσεις Πόλις

Πολλά χρόνια μετά τη σύγκρουσή του με τον σεναριογράφο του (μια σύγκρουση που θα τον κάνει να τον μισήσει δια βίου), ένας ηλικιωμένος ισραηλινός σκηνοθέτης θα ταξιδέψει στη Γαλικία της Ισπανίας προκειμένου να παραστεί σε μιαν αναδρομική παρουσίαση του έργου του. Η προβολή των νεανικών ταινιών του Γιαϊρ Μόζες στην Ισπανία θα σημάνει το εναρκτήριο λάκτισμα για μιαν ολική επιστροφή στο τραυματικό παρελθόν: ένα παρελθόν που θα τον αναγκάσει να αντιμετωπίσει όλους τους ανοιχτούς λογαριασμούς του με τον παλαιό συνεργάτη του, τον Σαούλ Τριγκάνο, ξεκαθαρίζοντας μαζί με αυτούς και κάποια πράγματα για την τέχνη του.
Κάπως έτσι θα εξελιχθεί η ιστορία την οποία θα ξετυλίξει ο Αβραάμ Β. Γεοσούα, ένας από τους πιο εμβληματικούς πεζογράφους του Ισραήλ, στο μυθιστόρημά του «Ρετροσπεκτίβα», που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πόλις σε μετάφραση Μάγκυς Κοέν (ο συγγραφέας βρέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα με αφορμή την ελληνική έκδοση του βιβλίου του).
Η δραματική όσο και βαθιά αδιέξοδη αντίθεση των Ισραηλινών με τους Παλαιστινίους θα επανέλθει κατ΄επανάληψη στην αφήγηση του Γεοσούα, αλλά η «Ρετροσπεκτίβα» θα αποδειχθεί ένα από τα λιγότερα πολιτικά βιβλία του αφού εκείνο το οποίο θα κυριαρχήσει στη δράση θα είναι ο προσωπικός απολογισμός: η αναμέτρηση του Μόζες από τη μια μεριά με τις αναζητήσεις και τις ανησυχίες της κινηματογραφικής του δουλειάς και από την άλλη με τους ερωτικούς και τους φιλικούς του δεσμούς.

7. Ισπανία
Τα τελευταία απογεύματα με την Τερέζα -  Μαρσέ Χουάν, εκδόσεις Πατάκη

Ο Μανόλο Ρέγιες, όµορφος αλήτης της Βαρκελώνης, περνάει τις µέρες του κλέβοντας µηχανάκια και αλλάζοντας κορίτσια. Ένα βράδυ γλιστράει στους κήπους µιας υπέροχης βίλας µε µόνο σκοπό να κατακτήσει µια ωραία και πλούσια κοπέλα. Όµως στο παιχνίδι της αγάπης πιάνεται στα δίχτυα καµιά φορά ο ίδιος ο ψαράς…
Τα Τελευταία απογεύµατα µε την Τερέζα, µυθιστόρηµα-σταθµός της σύγχρονης ισπανικής λογοτεχνίας και το έργο που καθιέρωσε διεθνώς τον συγγραφέα του, είναι η ιστορία ενός θυελλώδους έρωτα στη Βαρκελώνη της δεκαετίας του ’60. Του έρωτα ενός νεαρού άντρα, µε τσιγγάνικη καταγωγή και µεγαλωµένου στις φτωχογειτονιές, η µεγαλύτερη φιλοδοξία του οποίου είναι να αποκτήσει κοινωνικό γόητρο, και µιαςόµορφης και ευγενικής νεαρής γυναίκας, της Τερέζας, γόνου οικογένειας της υψηλής καταλανικής κοινωνίας της πόλης. Τα πρόσωπα αυτού του µυθιστορήµατος ανήκουν πλέον δικαιωµατικά στην πινακοθήκη των λογοτεχνικών ηρώων που αντικατοπτρίζουν µια ολόκληρη εποχή και εκφράζουν την ανθρώπινη κατάσταση στην πιο µύχια αλήθεια της.
«Η µεγάλη λογοτεχνία δεν είναι τίποτε άλλο από την ίδια αιώνια και συναρπαστική ιστορία του ανθρώπου, σε διάφορα χρονικά πλαίσια, σε διαδοχικά έργα, κάθε φορά που το ταλέντο ενός συγγραφέα ξεσκονίζει αυτή ή την άλλη πτυχή της ανθρώπινης ψυχής... Ιστορία, αφήγηση, µυθιστόρηµα, όπου κάθε αναγνώστης αναγνωρίζει τον εαυτό του· γιατί τελικά πρόκειται για τη δική του ιστορία. Να γιατί, λοιπόν, από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου, όταν ο Μανόλο Ρέγιες σπρώχνει την καγκελόπορτα του κήπου για να πάει να συναντήσει το όνειρο που ενσαρκώνει µια γυναίκα που ακόµη µόνο φαντάζεται πώς µπορεί να είναι, να γιατί ο αναγνώστης νιώθει ο ίδιος να τον διαπερνά η συγκίνηση και ένα αίσθηµα κινδύνου απέναντι σε συναισθήµατα που ακόµη δεν έχει νιώσει...» ΑρτούροΠέρεθ-Ρεβέρτε

8. Ιταλία
Το ονομά μου είναι Κανένας - Ο Όρκος - Βαλέριος Μάσιμο Μανφρέντι, εκδόσεις Ψυχογιός

Οδυσσέας ή ο Κανένας: ο πολυμήχανος άνδρας, ο μύθος που ταξιδεύει στις θάλασσες, ο πιο θαυμαστός ήρωας όλων των εποχών βρίσκεται εδώ, σ’ αυτές τις σελίδες. Και ξεδιπλώνει μπροστά μας τη ζωή του με όλη την ανθρωπιά και το θάρρος που τον έκαναν πιο αθάνατο κι από θεό.
Από τη γέννησή του στη βραχώδη Ιθάκη μέχρι την εξέλιξή του σε πολεμιστή στο πλευρό του πατέρα του, Λαέρτη, από την αγκαλιά της τροφού του Ευρύκλειας στην απέραντη θάλασσα, από την εκτυφλωτική ομορφιά της Ελένης στον έρωτα για την Πηνελόπη, από τον επίσημο όρκο για εκδίκηση μέχρι το ξέσπασμα του τρομακτικού πολέμου, αυτό το μυθιστόρημα ακολουθεί τον Οδυσσέα μέχρι την κατάκτηση της Τροίας, πριν ακόμα αρχίσει ο νόστος. Ο Βαλέριο Μανφρέντι φέρνει στο φως επεισόδια και πρόσωπα που δε γνωρίζαμε, με αποτέλεσμα ο Οδυσσέας να μη φαντάζει μοναχικός ανάμεσα στις σκιές των θεών και των πολεμιστών. Ολόκληρη η πορεία του, οι πατρικές του ρίζες, οι επικές αφηγήσεις με τις οποίες τον έθρεψε ο παππούς του, οι διάλογοι με τον Αχιλλέα και τον Αίαντα, οι συναντήσεις με τη θεά Αθηνά, όλα αυτά δίνουν ζωή σε μια εκπληκτική αφήγηση.
Μια ιστορία ρυθμική σαν τα τύμπανα του πολέμου, φουρτουνιασμένη σαν θάλασσα που τη χτυπάει η τρίαινα του Ποσειδώνα, μελωδική σαν το τραγούδι των Σειρήνων.

Kύρα Κάπη