Who is Who: Rihanna

who-is-who-rihanna

ΤΡΙΤΗ, 29 ΜΑΡΤΙΟΥ 2011

Το πανέμορφο κορίτσι από τα Barbados κατάφερε με την υπέροχη φωνή της και το μοναδικό της στιλ να κατακτήσει τον κόσμο της μουσικής.

Η Robyn Rihanna Fenty γεννήθηκε το 1988 στο Saint Michelle,των νήσων Barbados. Η παιδική της ηλικία δεν ήταν τόσο ρόδινη, αφού στιγματίστηκε από τον εθισμό του πατέρα της στα ναρκωτικά και το διαζύγιο των γονιών της.

Ξεκίνησε να τραγουδάει από μικρή ηλικία και όταν ήταν 15 χρονών σχημάτισε ένα γυναικείο group με άλλες δύο συμμαθήτριες της. Το 2003 κάποιοι φίλοι σύστησαν το συγκρότημα στον μουσικό παραγωγό Evan Rogers (υπεύθυνο για πολλές επιτυχίες της Christina Aguilera). Αυτός μαγεύτηκε από τη φωνή και τον αέρα της έφηβης Rihanna και αποφάσισε να την πάρει μαζί του στο σπίτι του στις Η.Π.Α. Η Rihanna ηχογραφούσε τραγούδια για το demo της το καλοκαίρι και τα Χριστούγεννα, όταν δεν πήγαινε σχολείο. Η καλή τύχη της χαμογέλασε και το demo της έφτασε στα χέρια του Jay-Z, ο οποίος την ενσωμάτωσε στην εταιρεία Def Jam.

Το πρώτο της album «Music Of The Sun» κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2005. Το στοιχείο της reggae και της ατμόσφαιρας της Καραϊβικής ήταν οι βασικές επιρροές. Αν και δεν αποθεώθηκε από τους κριτικούς, κατάφερε και πούλησε 2 εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ περιείχε το «Pon De Replay», το πρώτο της hit.

Ένα χρόνο αργότερα, κυκλοφόρησε το δεύτερο album της «A Girl Like Me». Ο κόσμος άρχισε να μιλάει για αυτό το απίστευτα όμορφο κορίτσι με τη χρυσή φωνή και την ιδιαίτερη προσωπικότητα. Κομμάτια όπως το «S.O.S.» και το «Unfaithful» έγιναν αμέσως επιτυχίες και αυτό ήταν μόνο η αρχή.

Το μεγάλο βήμα στην καριέρα της ήρθε τον επόμενο χρόνο. Τότε η Rihanna αποφάσισε να τραβήξει μία διαφορετική πορεία στην καριέρα της, θέλοντας να μην τυποποιηθεί ως άλλη μία pop/r’n’b πριγκίπισσα. Δεν ήθελε να γίνει ένας κλώνος της Beyonce, αλλά μία ξεχωριστή προσωπικότητα που θα αντιγράφεται και δε θα αντιγράφει.

Έκοψε τα μακριά μαλλιά της σε ένα αγορίστικο κούρεμα και τα έβαψε μαύρα. Υιοθέτησε ένα πιο άγριο look και με τη βοήθεια του Jay-Z, του Timbaland και του Will.I.Am ήταν έτοιμη να κατακτήσει τον κόσμο. Το «Good Girl Gone Bad» χαρακτήριζε ακριβώς την στροφή που έκανε η πρώην ντροπαλή κοπέλα.

Το sexy videoclip του «Umbrella» έκανε και τους πιο δύσπιστους να πειστούν. Μία νέα μεγάλη σταρ είχε γεννηθεί. Το συγκεκριμένο τραγούδι έμεινε 10 εβδομάδες στην κορυφή των βρετανικών charts και της έφερε το πρώτο της βραβείο Grammy. Οι επιτυχίες διαδέχονταν η μία την άλλη. «Disturbia», «Don’t Stop The Music» και πολλά άλλα κομμάτια την διατηρούσαν στην κορυφή, ενώ η ίδια δε σταματούσε λεπτό να πειραματίζεται με το στιλ της.

Τα μαλλιά της άρχισαν να μακραίνουν και να κονταίνουν επί καθημερινής βάσεως και τα ρούχα της έγιναν όλο και πιο προκλητικά. Το «αλήτικο» look της και το άψογο κούρεμα της αντιγράφηκαν όσο ελάχιστα. Τα τατουάζ της άρχισαν να πληθαίνουν, και η ίδια πλέον μάλλον, έχει χάσει το μέτρημα.

Όλα αυτά όμως, επισκιάστηκαν από ένα τραγικό γεγονός. Το 2009 και ενώ είχε προγραμματίσει να εμφανιστεί στην τελετή των βραβείων Grammy, ακύρωσε την εμφάνιση της χωρίς καμία δικαιολογία. Όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, η Rihanna είχε ξυλοκοπηθεί άγρια από τον τότε σύντροφο της, τον rapper Chris Brown. Ο ίδιος κατηγορήθηκε και η φήμη του καταστράφηκε. Το πλήγμα και για τη Rihanna όμως, ήταν εξίσου βαρύ.

Φωτογραφίες που έδειχναν το ξυλοκοπημένο της πρόσωπο διέρρευσαν στον Τύπο, κάνοντας ολόκληρους οργανισμούς να αντιδρούν εναντίον των paparazzi και της παραβίασης της ιδιωτικής ζωής. Ήταν φανερό ότι η Rihanna περνούσε μία σκοτεινή περίοδο, όπου οι ξυλοδαρμοί και η λεκτική βία ήταν η καθημερινότητα της, όπως αποκάλυψε αργότερα σε συνέντευξη της.

Δύο ακόμα τατουάζ αποτυπώθηκαν στο σώμα της και αυτά ήταν δύο μικρά πιστόλια στη μέση της, κάτι που μεταφράστηκε ως θέληση να αμυνθεί για αυτό που της συνέβη.

Η ψυχολογική της κατάσταση αντικατοπτρίστηκε στο σκοτεινό album της «Rated R». Πολλά hits γνώρισαν επιτυχία από αυτό, όπως το «Rude Boy» και το «Russian Roulette». Αργότερα συνεργάστηκε με τον Eminem στο τραγούδι «Love The Way You Lie» το οποίο γνώρισε τεράστια επιτυχία το περασμένο καλοκαίρι.

Το πέμπτο της album με τίτλο «Loud» κυκλοφόρησε τον προηγούμενο Νοέμβριο. Τα μαλλιά της τώρα είναι μακριά και κατακόκκινα και το στιλ της πιο γυναικείο και θηλυκό. Όπως φαίνεται έχει βρει πλέον τον εαυτό της και σκέφτεται πολύ τα βήματα της. Τα videoclip της είναι υπερπαραγωγές με πολλές και ιδιαίτερες καλλιτεχνικές επιρροές, όπως το άκρως προκλητικό «S&M».

Πλέον, η Rihanna είναι μία από τις πιο επιτυχημένες τραγουδίστριες των τελευταίων ετών. Κάθε της βήμα ακολουθείται από επιτυχία και η ίδια φαίνεται ότι μελετάει προσεχτικά την κάθε της κίνηση.

ΡΟΖΙΝΑ ΑΡΑΠΗ