«Τα Ελγίνεια δεν ανήκουν σε μας», δηλώνει Βρετανός συγγραφέας

karuatida
ΔΕΥΤΕΡΑ, 02 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

Τι έκανε τον βρετανό συγγραφέα, επί χρόνια αντίθετο στην επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα να αλλάξει γνώμη;

Στροφή 180 μοιρών στην άποψή του για το που ανήκουν τα μάρμαρα του Παρθενώνα έκανε ο βραβευμένος με Booker συγγραφέας Χάουαρντ Τζέικομπσον, ο οποίος επί χρόνια ήταν μία από τις φωνές που ήταν αντίθετες στην επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα.
 
Σε άρθρο του στην εφημερίδα Independent ο Χάουαρντ Τζέικομπσον εξηγεί ότι για πολλά χρόνια η στάση του στο θέμα ήταν λάθος και γράφοντας «ύμνους» για την Ελλάδα προσπαθεί τώρα να επανορθώσει.
 
«Ήμουν ένα παιδί του Μάντσεστερ. Και δεν είχα καμία προκατάληψη για τον ελληνικό λαό, αλλά αυτές οι εικόνες με τον Ζορμπά και τον Άντονι Κουίν να χορεύει συρτάκι στην παραλία ήταν κάτι που με απωθούσε» αναφέρει ο συγγραφέας, υπογραμμίζοντας πως όταν δίδασκε στο Σίδνεϊ ή αργότερα στην Οξφόρδη συνάντησε πολλούς Έλληνες.
 
Το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν κάθε φορά που η συζήτηση αφορούσε στα Ελγίνεια (έτσι τα ονομάζει) μάρμαρα. «Αυτά τα μάρμαρα είναι πλέον δικά μας. Μας ανήκουν. Και αν αρχίζαμε να επιστρέφουμε μουσειακά εκθέματα θα έπρεπε να κλείσουμε όλα τα Μουσεία», ήταν για χρόνια το επιχείρημά του, ώσπου κάτι άλλαξε ξαφνικά.
 
«Όταν όμως βρίσκεσαι στο εκπληκτικό Μουσείο της Ακρόπολης και παίρνεις το δείπνο σου σε ένα εστιατόριο με θέα τον ίδιο τον Παρθενώνα όλα αλλάζουν. Ξαφνικά συνειδητοποιώ το κενό. Την απουσία των μαρμάρων. Ξαφνικά καταλαβαίνεις πως τα μάρμαρα δεν ανήκουν σε εμάς. Μια τρελή παρόρμηση με καταλαμβάνει. Θέλω να φωνάξω στους Έλληνες πως θα τους φέρω εγώ προσωπικά πίσω τα μάρμαρα. Κοιτάζω το απαλό καστανό χρώμα των ματιών τους, όπως θα έκανε ο Λόρδος Μπάιρον πριν από χρόνια και με κυριεύει μια έκσταση συντροφικότητας. Όχι μόνο θα φέρω πίσω τα μάρμαρα αλλά θα γκρεμίσω ακόμα και τον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου», γράφει.
 
Κι αφού «αποκατέστησε» τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, κατέρριψε ακόμη ένα στερεότυπό του, που ήταν να μην κάνει διακοπές στην Ελλάδα.
 
Έτσι αναχώρησε για διακοπές στα Χανιά «μια όμορφη πόλη. Με ωραία εστιατόρια και φιλόξενους ανθρώπους και μια ανακαινισμένη Συναγωγή» αναφέρει και καταλήγει: «Να ταξιδεύεις αναγνώστη. Χαλαρώνει το μυαλό...».