Δισκοκριτική: «Turn Blue» The Black keys

black-keys-album
ΔΕΥΤΕΡΑ, 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2014

Επιστροφή για το αγαπημένο δίδυμο που μετά το «El Camino» ανέβηκαν σε δυσθεώρητα ύψη επιτυχίας, κάτι που προσπαθούν να κάνουν και με το όγδοο album τους.

Όλοι σχεδόν αγαπάνε τους Black Keys. Το σχεδόν, πάει σε αυτούς που αγαπώντας τους από τις συνθέσεις του «Attack&Release» και του «Brothers», ξίνισαν τη μούρη τους όταν το «Lonely Boy» ακουγόταν παντού, κάνοντας ένα ακόμα καλά κρυμμένο μυστικό να μαθευτεί. Δεν πειράζει.  Γιατί αυτοί οι τύποι το αξίζουν και με το παραπάνω.

Μετά το «El Camino» λοιπόν, οι Dan Auerbach και Patrick Carney βρήκανε έναν δρόμο στρωμένο με προκλήσεις. Δεν είναι και λίγο η μουσική σου, να ακούγεται από διαφημιστικά, μέχρι το «Gossip Girl» ενώ παράλληλα προσπαθείς να κρατήσεις μαζί σου το κοινό που σε αγάπησε και σε στήριξε, πριν φιγουράρεις στο εξώφυλλο του Rolling Stone. 

Με τον Danger Mouse στην παραγωγή του «Turn Blue», οδεύουν για άλλη μια φορά στον mainstream δρόμο, αλλά χωρίς στιγμή να εγκαταλείπουν τα standards τους. Tι μας παρουσιάζουν λοιπόν, οι Αμερικάνοι;

Blues rock για τις μάζες, όπως ξέρουν πάρα πολύ καλά να κάνουν. Με κολλητικά, χορευτικά κομμάτια όπως το πρώτο single «Fever» φτιαγμένο για να γίνει η επόμενη τους μεγάλη επιτυχία, ατμοσφαιρικές 70ίλες όπως το «Bullet In The Brain» και μια συγκρατημένη εσωστρέφεια και αναβίωση του παρελθόντος στο «In Our Prime».

Το ορχηστρικό «Weight Of Love», ένα κομμάτι διάρκειας 7 λεπτών, με ηλεκτρικές πινελιές εν μέσω ψυχεδελικής θύελλας, είναι από τις λίγες στιγμές που αλλάζουν τον γνωστό ήχο τους και πειραματίζονται, ενώ το εξαίσιο «10 Lovers» είναι ίσως το καλύτερο κομμάτι του δίσκου.  

Χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές, χωρίς να μας αφήσουν άφωνους, και χωρίς να θέλουν να πάνε ένα βήμα παραπέρα, οι Black Keys παραδίδουν ένα ακόμα καλό album. Σίγουρα δεν είναι η καλύτερη τους στιγμή, μιας και αποτέλεσμα είναι προβλέψιμο. Το «Turn Blue» όμως, είναι ένα album τόσο ευχάριστο, τόσο ταξιδιάρικο και τόσο υψηλών προδιαγραφών που κανένας δεν πρέπει να μείνει παραπονεμένος. Είναι οι καλή πλευρά του mainstream.  Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχτούνε στο μέλλον, ή αν θα μας κουράσουν. Προς το παρόν όμως, αποφασίζουμε να τους απολαύσουμε, χωρίς καμία ενοχή. 

Album: Turn Blue
Καλλιτέχνης: The Black Keys
Label: Nonesuch
Βαθμολογία: 7/10

Ροζίνα Αράπη