Οι μεγαλύτερες «κλοπές» της μουσικής

vanilla-ice
ΤΡΙΤΗ, 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014

Πόσες φορές έχετε αναρωτηθεί αν το τραγούδι που ακούτε σας θυμίζει κάποιο άλλο; Οι παρακάτω καλλιτέχνες έκλεψαν ξεδιάντροπα συναδέλφους τους, πιστεύοντας ότι κανένας δε θα τους καταλάβει.

1. Vanilla Ice - Η μόνη επιτυχία του ράπερ, το “Ice Ice Baby” έχει ένα εμφανέστατο sample  από το “Under Pressure” των Queen, συγκεκριμένα την χαρακτηριστική μπασογραμμή, εύκολα αναγνωρίσιμη από οποιονδήποτε. Ο Vanilla Ice αρχικά είχε το θράσος να δηλώνει ότι το κομμάτι είναι δική του σύνθεση, αλλά τελικά παραδέχτηκε το σφάλμα του και απέδωσε στους συνθέτες αυτά που τους αναλογούσαν.

2. Coldplay - Οι Βρετανοί έχουν κατηγορηθεί πολλές φορές για κλοπή, αλλά για το κομμάτι “Talk”, με sample από το “Computer Love” των Kraftwerk, αναγκάστηκε να γράψει ένα γράμμα στο Γερμανικό συγκρότημα, παρακαλώντας τους να τον αφήσουν να βάλει το όνομα τους στα credits του τραγουδιού, πριν ξεσπάσει διαμάχη, κάτι που ευτυχώς για τον ίδιο δέχτηκαν.

3. Avril Lavigne - Η μικρή Καναδέζα, τραγούδησε διαφορετικά τους στίχους της επιτυχίας των Rubinoos “I wanna be your boyfriend”, συγκεκριμένα, το στίχο  “Hey hey, you you, I wanna be your boyfriend” σε “Hey, hey,you,you, I wanna be your girlfriend”, για το κομμάτι της “Girlfriend”. Το συγκρότημα μήνυσε την τραγουδίστρια για την τόσο εμφανή αντιγραφή,  και η διαμάχη λύθηκε εξωδικαστικά.

4. Oasis - Ο Noel Gallagher κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε για το κομμάτι “Shakermaker” που υπήρχε στο ντεμπούτο album των Βρετανών, “Definitely Maybe”,  ένα μέρος του “I’d like to Teach the World To Sing” των  The New Seekers, το οποίο μάλιστα είχε χρησιμοποιηθεί και σε διαφήμιση της Pepsi. Το συγκρότημα έλαβε 500.000 λίρες για τα πνευματικά δικαιώματα, και ο Gallagher απάντησε “Τώρα όλοι πίνουμε μόνο Pepsi”.

 

5. Kelly Clarkson - Ο Ryan Tedder, μέλος των One Republic είναι ένας από τους πιο

περιζήτητους συνθέτες της εποχής.  Δυστυχώς για αυτόν, έγραψε σχεδόν την ίδια μελωδία στην Kelly Clarkson για το “Already Gone” με αυτή που είχε χρησιμοποιήσει και για το “Halo” της Beyonce. Όταν η Clarkson ανακάλυψε το γεγονός, έγινε έξαλλη και τον κατηγόρησε δημοσίως, ενώ προσπάθησε να αποσύρει το τραγούδι από το album της “All I Ever Wanted”, αλλά ήταν πλέον πολύ αργά.

Ροζίνα Αράπη