Γκαλερί και μουσεία πέρα από κάθε φαντασία

andreas-frank
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2014

Ξέρουμε ότι πολλές φορές οι γκαλερί και τα μουσεία μπορούν να γίνουν κάπως… ιδιαίτερα, με τεράστιους λευκούς τοίχους και ακαταλαβίστικα εκθέματα, αλλά τα παρακάτω μουσεία μάλλον ξεπέρασαν κάθε φαντασία.

Μια υποβρύχια γκαλερί έφτιαξε ο φωτογράφος Andreas Frank στο Vandenberg, ένα βυθισμένο πλοίο στη Φλόριντα το 2009. Ο Frank χρησιμοποίησε το βυθισμένο σκαρί ως καμβά για να εκθέσει τα έργα του. Οι επισκέπτες πρέπει να κάνουν υποβρύχια κατάδυση περίπου 7 μίλια μακριά από τις ακτές της Φλόριντα για να δουν τον βυθισμένο αυτόν πολιτισμό.

Κάθε χρόνο, ένα τρένο με 6 βαγόνια δίνεται δωρεάν σε ένα καλλιτέχνη, προκειμένου να τον κάνει έργο τέχνης. Για μια νύχτα μόνο το τρένο κινείται στην πόλη και δίνει την ευκαιρία στην τοπική κοινότητα να θαυμάσει ένα έργο τέχνης σε κίνηση. Η γκαλερί λέγεται «Art on Track».

Ένα πυρηνικό καταφύγιο στη Βοσνία σχεδιάστηκε την εποχή του Ψυχρού Πολέμου για να σώσει τον Γιουγκοσλάβο πρόεδρο από μια πιθανή πυρηνική επίθεση. Σήμερα στεγάζει έργα τέχνης 44 καλλιτεχνών από 18 χώρες, που θυμίζουν τον Ψυχρό Πόλεμο.

Το  Boston Museum of Fine Art φιλοξένησε μια έκθεση το 2011... στις τουαλέτες του. Καλλιτέχνες μπήκαν στις τουαλέτες του μουσείου και τις μετέτρεψαν σε γκαλερί. Η αυτοσχέδια αυτή έκθεση φιλοξένησε περίπου 75 άτομα προτού την κλείσουν οι φύλακες του κτηρίου. Στη συνέχεια όμως, το μουσείο αποδέχτηκε την εκκεντρική αυτή πρόταση…

Η Nashville's Smallest Art Gallery είναι σίγουρα η μικρότερη γκαλερί του κόσμου και έχει διαστάσεις 70 επί 90 εκατοστά. Η γκαλερί φιλοξενεί μινιατούρες έργων διεθνών καλλιτεχνών, που είναι αλήθεια προς πώληση. Το λιλιπούτειο αυτό μουσείο είναι ανοιχτό 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα και έχει μάλιστα ηλιακή επιφάνεια που το κάνει και 100% ενεργειακά αυτάρκες.