5 βιβλία με αφορμή την Ημέρα της γυναίκας

woman-book
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 06 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

Η Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, τιμώντας το γυναικείο φύλο και τα δικαιώματά του. Γιορτάζοντας κι εμείς την ιδιαίτερη αυτή μέρα, προτείνουμε 5 βιβλία που έγραψαν γυναίκες συγγραφείς και αξίζουν την προσοχή σας.

Camilla Lackberg - «Άγγελος θανάτου»

Η σουηδή Camilla Lackberg, η βασίλισσα των best sellers, δημιούργησε δύο από τους πλέον δημοφιλείς ήρωες της αστυνομικής λογοτεχνίας: τον επιθεωρητή Πάτρικ και τη σύζυγό του, τη συγγραφέα Ερίκα – alter ego της ίδιας. Στο τελευταίο της μυθιστόρημα με τίτλο «Άγγελος θανάτου», με αφορμή την εξαφάνιση μιας οικογένειας πολλά χρόνια πριν, η Ερίκα ελκύεται από το μυστήριο της Έμπα, της μόνης επιζήσασας, που τότε ήταν μόλις ενός έτους, και προσπαθεί να ερευνήσει την τραγική ιστορία της οικογένειάς της.

Τατιάνα Αβέρωφ – «Δέκα ζωές σε μία»

Η Τατιάνα Αβέρωφ στο βιβλίο της «Δέκα ζωές σε μία» περιγράφει την περιπετειώδη, γεμάτη πάθη και ανατροπές, άγνωστη ζωή του πολιτικού Ευάγγελου Αβέρωφ-Τοσίτσα, μέσα από τη ματιά της κόρης του. Το μυθιστόρημα έχει ήρωες υπαρκτούς και περιγράφει γεγονότα πραγματικά, που ζωντανεύει την ταραγμένη ατμόσφαιρα και τα ιστορικά γεγονότα που σημάδεψαν την Ελλάδα, από το 1908 μέχρι τις αρχές του Εμφυλίου. Πρόκειται για ένα ιστορικό μυθιστόρημα που είναι ταυτόχρονα και βιογραφία, μαρτυρία και ταξίδι αναζήτησης.

Μαίρη Κόντζογλου – «Τα Παλιά Ασήμια»

Υπάρχει τέλος σε έναν έρωτα που καίει σαν τη λάβα των ηφαιστείων της Καππαδοκίας; Ποιο είναι το μυστικό της Μονής των Παλιών Ασημιών; Ποια μάγια κρατούν την αλήθεια τυλιγμένη σφιχτό κουβάρι;  Καππαδοκία, χώρα µαγική, γεµάτη θρύλους και παραδόσεις.  Εκεί, ανάµεσα στα βουνά µε τα αιώνια χιόνια και τις κοιλάδες µε τα ανάγλυφα βράχια, ένας ελληνισµός ξεχασµένος στα έσχατα της Ανατολίας ζει και προκόβει, ερωτεύεται, γεννάει, προσεύχεται, λιτανεύει, γερνάει και πεθαίνει κάτω από τη σκιά των ηφαιστείων. Τον πολιτισμό αυτό αναζητά ογδόντα χρόνια αργότερα, η Έλσα που ταξιδεύει στα προγονικά της χώµατα, κουβαλώντας µαζί της το ηµερολόγιο της γιαγιάς Σεβαστής.

Βικτόρια Χίσλοπ - «Η Ανατολή»

Καλοκαίρι 1972. Η Αμμόχωστος αποτελεί το πιο ελκυστικό θέρετρο της Μεσογείου. Μια πόλη λουσμένη στη λάμψη και το φως. Ένα φιλόδοξο ζευγάρι εγκαινιάζει το πιο εντυπωσιακό ξενοδοχείο, όπου Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι συνεργάζονται αρμονικά.
Δυο οικογένειες που ζουν στην ίδια γειτονιά, οι Γεωργίου και οι Οζκάν, συγκαταλέγονται ανάμεσα σε πολλούς άλλους που μετακόμισαν στην Αμμόχωστο για να ξεφύγουν από τον

επί χρόνια αναβρασμό και τη βία που επικρατούσε σε άλλα μέρη του νησιού. Όμως, κάτω από τη μάσκα της χλιδής και του πλούτου που δείχνει η πόλη, η ένταση γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη.  Ένα πραξικόπημα βυθίζει την Κύπρο στο χάος. Η Τουρκία εισβάλλει στο νησί και η Αμμόχωστος βομβαρδίζεται. Σαράντα χιλιάδες άνθρωποι παίρνουν όπως-όπως τα πιο πολύτιμα απ’ τα υπάρχοντά τους και τρέπονται σε άτακτη φυγή για να γλιτώσουν από τους στρατιώτες που προελαύνουν. Στην εγκαταλειμμένη πόλη παραμένουν μόνο δύο οικογένειες…

Ε. L. James - «Πενήντα αποχρώσεις του γκρι»

Και για το τέλος κρατήσαμε το απόλυτο γυναικείο βιβλίο και best seller που πρέπει να διαβάσει κάθε γυναίκα, ακόμα κι αν το είδε στη μεγάλη οθόνη. Είναι ένα βιβλίο που μπορεί να σας κάνει να επαναπροσδιορίσετε τον τρόπο που βλέπετε τον έρωτα, όπως έκανε εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο.  Ρομαντικό, λυτρωτικό και απόλυτα εθιστικό, το μυθιστόρημα αυτό αξίζει έστω μια ανάγνωση, απλά και μόνο επειδή βρέθηκε στην κορυφή των ευπώλητων σε πολλές χώρες του κόσμου.