Το «αληθινό» Moulin Rouge από τον Toulouse-Lautrec

to-alithino-moulin-rouge-apo-ton-toulouse-lautrec

Φωτογραφία: Igor Golovniov, Shutterstock

ΠΕΜΠΤΗ, 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2011

Ανακαλύψτε τον σκοτεινό και επικίνδυνο κόσμο της Μονμάρτης μέσα από τα έργα του Τουλούζ-Λωτρέκ…

Το «Moulin Rouge», ένα από ιστορικά καμπαρέ του 19ου αιώνα, συχνά εμφανίζεται σε ταινίες ως ένας φαντασμαγορικός κόσμος όπου το θέαμα συναντά τον αισθησιασμό. Όπως κάθε τι που έχει ιστορία όμως, οι αναφορές σε αυτό συχνά χαρακτηρίζονται από υπερβολές που φτάνουν στα όρια του μύθου.

Στην Courtauld Gallery του Λονδίνου φιλοξενείται η έκθεση «Toulouse-Lautrec and Jane Avril Beyond the Moulin Rouge», η οποία όπως προδίδει ο τίτλος της, εστιάζει στην σχέση του καλλιτέχνη με την χορεύτρια Jane Avril και το Moulin Rouge.

Ο Toulouse-Lautrec ήταν ένας από τους πιο διάσημους «θαμώνες» της Μονμάρτης του 19ου αιώνα και στα έργα του ξεχωρίζει η φιγούρα της Jane Avril. Η ισχνή φιγούρα της χορεύτριας Avril, η οποία είχε εγκλειστεί σε ψυχιατρείο στα νιάτα της, βρίσκεται στο επίκεντρο των έργων του. Η χορεύτρια παρουσιάζεται στα έργα του έντονη και ταυτόχρονα, μυστήρια και μοναχική. Χάρη στις αφίσες του καλλιτέχνη έγινε μια από τις πιο χαρακτηριστικές φυσιογνωμίες στη Μονμάρτη.

Η τεχνική του Toulouse-Lautrec βρίσκεται κάπου ανάμεσα στα όρια της υπερβολής, της αφηρημένης τέχνης και του νεωτερισμού. Ο Toulouse-Lautrec έτσι καταφέρνει να δώσει μια ονειρική διάσταση στον επικίνδυνο υπόκοσμο της νυχτερινής ζωής του Παρισιού.

Η έκθεση στην Courtauld Gallery θα διαρκέσει έως τις 18 Σεπτεμβρίου και στο εισιτήριο των έξι λιρών συμπεριλαμβάνεται πρόσβαση στη μικρή και εξαίσια συλλογή αριστουργημάτων από καλλιτέχνες όπως ο Manet.