Διηγήματα, Μυθιστόρημα και Ποίηση, από τις εκδόσεις Πόλις

polis
ΔΕΥΤΕΡΑ, 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

Τρια νέα βιβλία από τις εκδόσεις Πόλις θα καλύψουν όλα τα γούστα και τα ενδιαφέροντα των αναγνωστών.

Τεύκρος Μιχαηλίδης
Εγκλήματα δημοσιονομικής προσαρμογής-Επτά φωτογραφίες της κρίσης
-Διηγήματα

Η υπαστυνόμος Όλγα Πετροπούλου λατρεύει τον Μπόρχες και τα μαθηματικά. Άριστη μαθήτρια, θα μπορούσε να έχει εισαχθεί σε οποιαδήποτε ανώτατη σχολή και να έχει ακολουθήσει οποιαδήποτε σταδιοδρομία. Η επιθυμία της για γρήγορη επαγγελματική αποκατάσταση, σε συνδυασμό με μια ρομαντική ψευδαίσθηση για τη δουλειά του αστυνομικού, βγαλμένη περισσότερο μέσα από τα βιβλία παρά από τη μελέτη της πραγματικότητας, την οδήγησαν, τελικά, να προτιμήσει τη Σχολή Αξιωματικών της αστυνομίας. Φυσικά, οι αυταπάτες για τη δουλειά που επέλεξε δεν άργησαν να διαλυθούν. Για τους άνδρες συναδέλφους της, «γυναίκα αστυνομικός» σήμαινε απλώς γραμματέας χωρίς ωράριο. Ωραία, επιθυμητή, απρόσιτη, και ταυτόχρονα εργατική και αποτελεσματική, δεν άργησε να γίνει το μαύρο πρόβατο των προϊσταμένων της, που δεν έχαναν ευκαιρία να της φορτώνουν άβολες βάρδιες και άχαρες, ανούσιες αποστολές. Ωστόσο, η τύχη και η ευφυΐα της θέλησαν να εξελιχθούν τα πράγματα αλλιώς.

Στην καρδιά της κρίσης, η Όλγα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια σειρά από δύσκολες υποθέσεις, όπου το κοινό έγκλημα, η πολιτική αυθαιρεσία και η λεγόμενη τρομοκρατία διαπλέκονται, με ασαφή, δυσδιάκριτα όρια. Στις επτά αυτοτελείς ιστορίες αυτού του τόμου, η νεαρή υπαστυνόμος δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη μόνο με δολοφόνους, εκβιαστές και τοκογλύφους, αλλά –κυρίως– μ’ έναν βαθιά διαβρωμένο κρατικό μηχανισμό που, σε αγαστή συνεργασία με το παρακράτος, βάζει πλάτη στο οργανωμένο έγκλημα, όποτε αυτό του είναι χρήσιμο για να σκεπάσει τη δική του κόπρο.
Η Όλγα δεν είναι ένα νέο είδος μασκοφόρου εκδικητή που κυνηγά και τιμωρεί το κακό, απ’ όπου κι αν προέρχεται. Συμβιβασμένη με το ρόλο της, θέλει απλώς να λύνει τα προβλήματα, για την ίδια τη χαρά της λύσης –για το ωραίο ταξίδι–, έστω και αν οι εξιχνιάσεις της σπάνια οδηγούν στη νέμεση. Συχνά, όμως, ακόμα και αυτή η θυμοσοφική στάση προκαλεί την οργισμένη αντίδραση του αδηφάγου πλέγματος εξουσίας.

Ο συγγραφέας

O Τεύκρος Μιχαηλίδης γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα. Είναι διδάκτωρ των μαθηματικών του Πανεπιστημίου Pierre et Marie Curie. Από το 1981, διδάσκει μαθηματικά στη Μέση Εκπαίδευση. Από τις εκδόσεις Πόλις κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα Πυθαγόρεια εγκλήματα (έχει μεταφραστεί σε 6 γλώσσες –ιταλικά, ισπανικά, αγγλικά, κορεάτικα, κινέζικα, γαλλικά)–, Αχμές, ο γιος του φεγγαριού (Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας), Τα τέσσερα χρώματα του καλοκαιριού,Ο μέτοικος και η συμμετρία, καθώς και το βιβλίο του Μαθηματικά επίκαιρα – Συνειρμοί διαβάζοντας την εφημερίδα.Το 2014 κυκλοφόρησε επίσης το βιβλίο του Μιλώντας στην Άννα για τα μαθηματικά, από τις εκδόσεις Πατάκη.Συμμετείχε με διηγήματά του στους συλλογικούς τόμους Ελληνικά εγκλήματα 2, 3 και 4 των εκδόσεων Καστανιώτη, Είσοδος Κινδύνου των εκδόσεων Μεταίχμιο, καθώς και στη σειρά Κλέφτες και αστυνόμοι του ραδιοσταθμού «902 Αριστερά στα FM». Έχει δημοσιεύσει άρθρα και μελέτες σχετικά με τη διδακτική των μαθηματικών, την εισαγωγή της πληροφορικής στην εκπαίδευση και τη χρήση της αφήγησης και της ιστορίας στη διδασκαλία των μαθηματικών. Έχει κατά καιρούς συνεργαστεί με τις εφημερίδες Τα Νέα, Ελευθεροτυπία, Ελεύθερος Τύπος και Καθημερινή. Έχει μεταφράσει από τα αγγλικά και τα γαλλικά 28 βιβλία, λογοτεχνικά και επιστημονικά, σχετικά με τα μαθηματικά και την ιστορία των επιστημών. Το 2006 η γαλλική κυβέρνηση του απένειμε τον τίτλο τούChevalier dans l’Ordre des Palmes Académiques. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Θαλής+Φίλοι και της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας.

Χριστίνα Καράμπελα
Ο ψίθυρος της Ευδοκίας
-Μυθιστόρημα

Η Ευδοκία Δημουλίδου εξαφανίστηκε από το σπίτι της στην Ελευσίνα, όπως καταγγέλλουν στην αστυνομία τρεις ιδιόρρυθμες ηλικιωμένες αδελφές, και η νεαρή αστυνομικός Ελισάβετ Ξένου αναλαμβάνει να ερευνήσει τη μυστηριώδη υπόθεση.

Παράλληλα, σε τόπο μακρινό, μια φορά κι έναν καιρό, «μια κόρη έπεσε σε ύπνο που έμοιαζε με λιγοθυμιά. Οι μέρες πέρναγαν και αυτή δεν ξύπναγε. Ανάπνεε, δεν ήταν πεθαμένη, μα τίποτα δεν την ξυπνούσε…». Θα εξιχνιαστεί η υπόθεση Δημουλίδου; Θα ξυπνήσει η κοιμισμένη κόρη; Δύο αφηγήσεις που αντικρίζονται και διαπλέκονται, παραμύθι και αστυνομική ιστορία, παρελθόν και παρόν, παρωδία και σπαραγμός, ζωή και θάνατος, σε μια συνάντηση αποκαλυπτική. Ένα μυθιστόρημα για τις οικογενειακές σχέσεις, την αγάπη και την εγκατάλειψη, τη ζοφερή και τη φωτεινή όψη των πραγμάτων, με αναπάντεχη τροπή, που μας θυμίζει πόσο απροσδόκητα και απροσδιόριστα είναι τα ανθρώπινα.

Η συγγραφέας

Η Χριστίνα Καράμπελα γεννήθηκε το 1963. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Αθήνα και κοινωνιολογία στη Μεγάλη Βρετανία. Παράλληλα με τις σπουδές της έκανε μεταφράσεις για λογοτεχνικά περιοδικά και πήρε πτυχίο μετάφρασης και διερμηνείας στα Ιταλικά. Εργάζεται στο χώρο της έρευνας αγοράς και των δημοσκοπήσεων από το 1987. To 1998 ίδρυσε την εταιρεία qed market research την οποία διευθύνει μέχρι σήμερα. Από τις εκδόσεις Πόλις το 2014 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο,το μυθιστόρημα Καιροί τέσσερεις.

Αιμίλιος Βέζης
Χαράγματα-
Ποίηση

ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Παλιές εικόνες
Τα τραίνα φεύγοντας
Ανέμιζαν στων βαγονιών τις πόρτες
Ζόφος των γλάρων η αυγή
Όταν το φεγγάρι σβήνει
Σάλπιγγες στους ουρανούς διαβαίνουν
Επί της θαλάσσης οι νικητές βαδίζουν
Σπρώχνοντας την πόλη
Λιώνοντας την πόλη
Θάβοντας την πόλη
Πέραν τούτου
Ουδέν

Ο συγγραφέας

Ο Αιμίλιος Βέζης γεννήθηκε το 1942 στη Θεσσαλονίκη και μεγάλωσε στην Καβάλα. Σπούδασε μαθηματικά και πληροφορική στην Αθήνα και το Παρίσι. Διετέλεσε διευθυντής σπουδών στη Σχολή Μηχανικών EISTI. Από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης έχει κυκλοφορήσει η ποιητική του συλλογή Χαρακτική (2005).