H Yoko Ono μέσα από τα διασημότερα εικαστικά της έργα

yoko-ono
ΤΕΤΑΡΤΗ, 22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

Μπορεί η Yoko Ono να έμεινε στην ιστορία ως η σύντροφος του John Lennon και μετά τον θάνατό του ως η χήρα Lennon, αλλά έχει να επιδείξει πλούσιο εικαστικό έργο, ειδικά τις δεκαετίες ’60 και ’70.

Όταν η Yoko Ono γνώρισε τον John Lennon, είχε ήδη επιδείξει σπουδαία εικαστική δουλειά. Τα έργα της κινούνταν μακριά από παραδοσιακές δομές και δεν έφτιαχνε ποτέ συμβατικούς πίνακες ή γλυπτά. Πάντα επικεντρωνόταν στην ιδέα πίσω από την τέχνη και στο να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι κατανοούσαν και βίωναν την Τέχνη.

Για παράδειγμα, το έργο της “Painting to see the skies” του 1961, ήταν μια απλή εκτύπωση κάρτας με οδηγίες για τον θεατή. «Κάνε δύο τρύπες στον καμβά. Κρέμασέ το εκεί που μπορείς να δεις τον ουρανό». Το μήνυμα της Ono ήταν απλό και επαναστατικό: «Όλοι μας είμαστε καλλιτέχνες και τα πάντα γύρω μας είναι Τέχνη».

Παρακάτω παραθέτουμε μερικά ακόμα από τα πιο ιδιαίτερα κι επαναστατικά έργα της

Yoko Ono, από το 1961 μέχρι το 1970.

“Apple”

Το μικρό αυτό πράσινο μήλο σού λέει ό,τι χρειάζεται να ξέρεις. Είναι ένα μήλο που στέκεται σε μια plexiglass κολώνα. Αλλά το γεγονός ότι τοποθετείται μακριά από τα ράφια του σουπερμάρκετ, μέσα σε έναν εικαστικό χώρο, μας προδιαθέτει να το δούμε από πιο κοντά κι αποκομμένο από οτιδήποτε άλλο. Όπως και κάθε τι στον κόσμο, το μήλο, όπως κι εμείς, αλλάζει από μέρα σε μέρα.

“Half-A-Room”

Το μισό αυτό δωμάτιο που φιλοτέχνησε η Ono το 1960, μετά τον χωρισμό της από τον δεύτερο άντρα της Anthony Cox, μας προδιαθέτει να σκεφτούμε τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να χωρίσουν δύο ζωές. Το δωμάτιο αυτό ήταν λευκό και αποτελείτο από μισά αντικείμενα.

«Cut Piece»

Σε αυτή της την εικαστική performance η Ono στεκόταν στη σκηνή με ένα ψαλίδι και προκαλούσε το κοινό να της κόψει τα ρούχα. Λίγο λίγο οι θεατές τής έκοβαν τα ρούχα μέχρι που έμεινε γυμνή, μόνο με τη γυναικεία της ταυτότητα.

«War is over!»

Και φυσικά, γνωστή ακτιβίστρια με φιλειρηνική δράση, μετά το γάμο της με τον John Lennon έφτιαξε μαζί του μια σειρά από καμπάνιες σε όλο τον κόσμο ενάντια στον πόλεμο. Αντίθετα όμως με τις παραδοσιακές καμπάνιες, οι συγκεκριμένες, αντί να πωλούν αντικείμενα, προσκαλούσαν το κοινό να ονειρευτεί την ειρήνη στον κόσμο.