Έφτασε η ώρα για τον Jo Nesbo στην Αθήνα

jo-nesbo

Χαρίσαμε 3 αντίτυπα του νέου βιβλίου του Jo Nesbo, με τίτλο «Περισσότερο αίμα». Δείτε τους τυχερούς του διαγωνισμού που έγινε μέσω Facebook.

ΤΕΤΑΡΤΗ, 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Το μεγαλύτερο αστέρι της σύγχρονης αστυνομικής λογοτεχνίας συναντά τους Έλληνες αναγνώστες του την Παρασκευή 18/9, στο Μέγαρο Μουσικής!

Ο Jo Nesbo, εκτός από λάτρης του αστυνομικού μυθιστορήματος, είναι και φανατικός της Καλύμνου και της Ελλάδας. Μετά το τέλος των διακοπών, επισκέπτεται και την πρωτεύουσα την Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2015, στις 8 το βράδυ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασιλίσσης Σοφίας και Κόκκαλη, αίθουσα «Χρ. Λαμπράκης»).

Εκεί, ο αγαπημένος του αστυνομικού μυστηρίου συγγραφέας θα συνομιλήσει με τον δημοσιογράφο Αντώνη Καρπετόπουλο για τα βιβλία του και τον διάσημο επιθεωρητή του Χάρι Χόλε. Επιπλέον, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να του απευθύνει ερωτήσεις και να εξασφαλίσει προσωπική αφιέρωση στα βιβλία του. 

Info

Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία εισόδου. Η διανομή των δελτίων θα ξεκινήσει την ίδια μέρα από τις 6:30 το απόγευμα. Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση, ενώ στον χώρο της εκδήλωσης θα διατίθενται τα βιβλία του.

Όσα δεν ξέραμε για τον Τζο Νέσμπο

Troy

1. Προέρχεται από οικογένεια βιβλιόφιλων. Η μητέρα του ήταν βιβλιοθηκονόμος και ο πατέρας του κάθε απόγευμα στο σαλόνι διάβαζε βιβλία και αφηγούνταν ιστορίες με τόσο ελκυστικό τρόπο που ήθελες να τις ακούς ξανά και ξανά.
2. Ο ίδιος πίστευε για τον εαυτό του, όταν ήταν κιόλας επτά ετών, ότι θα τις έκανε πιο συναρπαστικές εάν τις έγραφε εκείνος και ήδη εντυπωσίαζε τους φίλους του λέγοντας ιστορίες για φαντάσματα.
3. Ζει μόνιμα στο Όσλο. Έχει μία κόρη 13 χρονών. Τραγουδάει και γράφει τραγούδια στο μουσικό συγκρότημα «Di Derre».
4. Κάθε φθινόπωρο έρχεται για αναρρίχηση στην Κάλυμνο. Η αναρρίχηση σε βράχους είναι από τα αγαπημένα του χόμπι. θεωρεί πως ο καλύτερος ασβεστόλιθος για αναρρίχηση στην Ευρώπη βρίσκεται αναμφισβήτητα στην Κάλυμνο.
5. Οι αγαπημένοι του συγγραφείς είναι: Τζιμ Τόμσον, Ναμπόκοφ, Χεμινγουέι, Μπουκόφσκι, Ίψεν.
6. Βιβλία που τον επηρέασαν να γίνει συγγραφέας: Τοστ ζαμπόν του Τσαρλς Μπουκόφσκι, Η πείνα του Κνουτ Χάμσουν (Knut Hamsun).
7. Οι αγαπημένοι του μουσικοί είναι: Miles Davis, Elvis Costello, Bruce Springsteen, Neil Young, Tom Waits.
8. Ταινίες που του αρέσουν: Οι συνήθεις ύποπτοι, Ο νονός, Ο ταξιτζής, Ο ελαφοκυνηγός.
9. Αγαπημένοι προορισμοί: Μπουένος Άιρες, νότια Ταϊλάνδη, Αυστραλία. Εκεί αναγκάζεται να βρεθεί και ο ντετέκτιβ του για να διαλευκάνει  υποθέσεις που έχει αναλάβει.
10. Φανατικός ποδοσφαιρόφιλος είναι οπαδός των ομάδων Molde (η πόλη όπου μεγάλωσε), Τότεναμ και υποστηρίζει πάντα τη Βραζιλία. Το μεγαλύτερο πάθος του σε εφηβική και νεαρή ηλικία ήταν η μπάλα. Σε ηλικία 17 ετών έπαιζε στη Μόλντε (νορβηγική ομάδα Α΄ Εθνικής) και ήταν σχεδόν σίγουρος πως στο μέλλον θα έπαιζε επαγγελματικά στην Τότεναμ, αλλά μια ρήξη συνδέσμου στο γόνατο έθεσε τέρμα στην ποδοσφαιρική του καριέρα.

11. Σπούδασε οικονομικά και εργάστηκε ως δημοσιογράφος και χρηματιστής πριν ξεκινήσει τη συγγραφική του καριέρα.
12. Ένας χαρακτήρας που ζηλεύει και θα ήθελε να είναι δικός του είναι ο Batman.
13. Τα καλύτερα μέρη για να γράφει είναι τα αεροπλάνα, τα τρένα, τα αεροδρόμια. Είναι ο μόνος που ενθουσιάζεται όταν στο αεροδρόμιο ακούει την ανακοίνωση για τρίωρη καθυστέρηση της πτήσης του.
14. Παράτησε τη δουλειά του στη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή εταιρεία της Νορβηγίας εξηγώντας στο αφεντικό του πως δεν έχει χρόνο να δουλέψει γι’ αυτόν. Ο λόγος: να προλάβει να γράψει ιστορίες. Πριν από δύο χρόνια ο πατέρας του πέθανε, τον ίδιο ακριβώς χρόνο που συνταξιοδοτήθηκε και ξεκινούσε να γράφει το βιβλίο που επιθυμούσε σχετικά με τις εμπειρίες του στο Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο. Αλλά ο χρόνος τον πρόλαβε και ο Nesbo δεν θα επέτρεπε να συμβεί το ίδιο και στον εαυτό του.
15. Το 1997, σε ηλικία 37 χρονών, κυκλοφόρησε το πρώτο του αστυνομικό μυθιστόρημα με τίτλο The Bat Man, το οποίο ήταν και το πρώτο της σειράς με πρωταγωνιστή τον καλτ ντετέκτιβ Χάρι Χόλε, στον εκκεντρικό και ταυτόχρονα συμπαθητικό χαρακτήρα του οποίου οφείλεται και η διεθνή επιτυχία της σειράς των βιβλίων του.
16. Το όνομά του Χόλε είναι εμπνευσμένο από δύο φίλους, τους Χάρι Λάιμ και Χόλι Μάρτινς, στην ταινία Ο τρίτος άνθρωπος. Ο κακός και ο καλός, ο ένας ψάχνει να βρει τον άλλον.
17. Τον Οκτώβριο του 2007 έγραψε το πρώτο βιβλίο μιας παιδικής σειράς με τίτλο Δόκτωρ Πορδαλός, το οποίο οι μικροί αναγνώστες καλωσόρισαν με ομόφωνο ενθουσιασμό.