Ο Alexadre Desplat στην Αθήνα! (Photos)

desplat-5 NDP - Θ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
ΤΡΙΤΗ, 08 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Το click@life δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο διεθνούς φήμης συνθέτης κινηματογραφικής μουσικής.

Ο γαλλοελληνικής καταγωγής Alexadre Desplat σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγο πριν τη μεγάλη του συναυλία στο Ηρώδειο, όπου θα τον συνοδεύει η 100μελής Κρατική Ορχήστρα των Αθηνών, μίλησε για όσα τον επηρεάζουν στις συνθέσεις του, τα μελλοντικά του σχέδια, το αγαπημένο του μουσικό όργανο και άλλα πολλά, ενώ με εξομολογητική διάθεση αναφέρθηκε σε εικόνες και στιγμές που έχει χαραγμένες μέσα του με έντονο το ελληνικό στοιχείο.

NDP - Θ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Όπως ανέφερε πρόσφατα σε δηλώσεις του, όταν έρχεται στην Ελλάδα, νιώθει ότι είναι στο σπίτι του. Εμείς τον συναντήσαμε στο αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου, όπου, μετά τη συζήτηση με τον διευθυντή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, κο Στέφανο Τσιάλη, απευθύνθηκε στους δημοσιογράφους λέγοντας:

«Είναι μεγάλη τιμή για εμένα που θα εμφανιστώ στο Ηρώδειο κι ελπίζω να είναι επιτυχής η συναυλία. Όταν μου προτάθηκε, ενθουσιάστηκα, δεν μπορούσα να αρνηθώ. Άλλωστε, όταν ήμουν παιδί, στο δωμάτιό μου είχα μια φωτογραφία με το Ηρώδειο. Είναι μέρος του πολιτισμού μας. Κι εγώ πάντα είχα την ανάγκη να ανακαλύπτω τις ομορφιές της Αθήνας».

NDP - Θ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Με τον διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου, κ. Mikael Gabilloux

Εξέφρασε την επιθυμία να ηχογραφηθεί η βραδιά, για να μπορέσουν κι άλλοι άνθρωποι εκ των υστέρων να την απολαύσουν και εξήγησε πως «είναι δύσκολο για μια ορχήστρα να κατανοήσει τη μουσική του συνθέτη". "Έχω ετοιμάσει ένα πρόγραμμα περίπου μιάμιση ώρας, αρκετά πολύπλοκο, καθώς πρέπει να αλλάζουμε γρήγορα ύφος και στυλ ερμηνείας».

Για το στυλ της μουσικής του

«Κάθε κινηματογραφική ταινία έχει διαφορετικές απαιτήσεις, οπότε κάθε μου σύνθεση είναι διαφορετική, γιατί, αν δεν ήταν, θα σήμαινε πως επαναλαμβάνομαι. Η μουσική μου είναι λυρική, όχι ρομαντική, συχνά με μια εκλεπτυσμένη ενορχήστρωση, αλλά παράλληλα απλή, διότι μου αρέσει η διαφάνεια. Στόχος μου είναι να φτάσω στην απλότητα του Μότσαρτ».

Επιρροές

«Υπάρχουν τόσοι συνθέτες και μουσικοί που με έχουν επηρεάσει. Πρόσφατα άκουσα Ελβετούς μουσικούς που έπαιζαν κυρίως κρουστά και πλήκτρα κι ο κόσμος που δημιουργούσαν, οι ήχοι τους, με ενέπνευσαν. Ο Μάνος Χατζηδάκης, ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Μότσαρτ, συνθέτες της Γαλλικής Σχολής, ο Stravinsky, ο Prokofief, ο Duke Ellington, ο Miles Davis και πάρα πολλοί άλλοι. «Κατασπαράζω» τη μουσική από τότε που ήμουν μικρός. Έχω μελετήσει και σύγχρονα μουσικά ρεύματα. Δεν έχω δογματισμούς, δεν πάλεψα να καταταγώ σε μια σχολή. Μελέτησα όμως και αγάπησα μουσικές, από τις οποίες επέλεξα στοιχεία».

Με τον διευθυντή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, κ. Στέφανο Τσιάλη

Αγαπημένο μουσικό όργανο

«Είναι το φλάουτο, μιας και υπήρξα φλαουτίστας κι είναι ένα όργανο που έχει έντονη παρουσία στις συνθέσεις μου. Μικρός ήθελα να μπορώ να παίξω όλα τα μουσικά όργανα και στην πορεία κατάλαβα πως θα το κατάφερνα συνθέτοντας».

Ελλάδα

«Έχω έρθει αμέτρητες φορές στην Ελλάδα. Τελευταία φορά έπαιξα και φλάουτο -το 1975- βλέποντας τη δύση του ηλίου στο Λαγονήσι. Άλλαξαν πάρα πολλά έκτοτε. Πολλές φορές είχα την ευκαιρία να χρησιμοποιήσω ελληνικά μουσικά όργανα στις συνθέσεις μου, όπως μπουζούκι, σαντούρι, κύμβαλο. Πάντα είχα στο μυαλό μου αυτούς τους ήχους».

Μελλοντικά σχέδια

«Θα ήθελα να συνεχίσω να γράφω μουσική για τον ευρωπαϊκό και αμερικάνικο κινηματογράφο. Είναι το πάθος μου κι έχω την τύχη να απευθύνονται σ' εμένα καταπληκτικοί σκηνοθέτες. Πρέπει να αναπτύξω πολύ την τέχνη μου αυτή. Άλλωστε η συγγραφή της παρτιτούρας στηρίζεται στην αισθητική του σκηνοθέτη. Η δημιουργία μουσικής είναι ένα εξαιρετικό μέσο έκφρασης για το συνθέτη με μεγάλες βέβαια δυσκολίες, γιατί πρέπει συνέχεια να βρίσκεται σε βαθιά σχέση με το σκηνοθέτη και τον παραγωγό και να ακολουθεί πολύ αυστηρές προθεσμίες. Επίσης, αποτελεί στοιχείο του πολιτισμού, απαιτεί γνώσεις της γλώσσας του κινηματογράφου, της μουσικής, του ενστίκτου. Πρέπει να ψάχνω να βρω τι παραπάνω θα προσφέρω με τους ήχους, από όσα προσφέρει η εικόνα».

NDP - Θ. ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
Κινηματογραφική μουσική

«Επέλεξα το σινεμά ως μέσο έκφρασης της μουσικής μου, γιατί υπάρχει σενάριο, υπάρχει ένας οδηγός. Η μουσική υπηρετεί την εικόνα, το συναίσθημα και προσφέρει κάτι παραπάνω. Διεισδύω στην ταινία και χάνομαι ανάμεσα στους πρωταγωνιστές. Πάντοτε βέβαια προσπαθώ να συνθέσω σκεπτόμενος πως συνθέτω μουσική, έτσι ώστε να μπορεί κάποιος να την ακούσει ευχάριστα και χωρίς να υπάρχει η σχετική εικόνα. Θέλω η μουσική μου να ενσωματώνεται στην ταινία διατηρώντας την προσωπικότητά της. Να αποτελεί μέρος της μυθοπλασίας».

Μαρία Πορτοκαλάκη
[email protected]