Luiz Veloso: «Η προσαρμοστικότητα είναι αναγκαία συνθήκη για τη διαιώνιση των ειδών»

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 09 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

Ο Luiz Veloso εκθέτει τα φωτογραφικά του έργα στον Ιανό υπό τον τίτλο “Re-Arranging” (αναδιαμόρφωση). Το clickatlife.gr μίλησε μαζί του για τις φωτογραφίες του, για τη σχέση του με την Αθήνα και για την ανάγκη προσαρμογής στο περιβάλλον μας.

Ο τίτλος της έκθεσής σας στον Ιανό είναι “Re-Arranging” (αναδιαμόρφωση). Ποιο είναι το νόημα πίσω από αυτόν;

Μετά από 4 χρόνια παραμονής στην Αθήνα, συνειδητοποίησα ότι πολλά πράγματα που στην αρχή μου φαίνονταν περίεργα (ακόμα και βρώμικα πολλές φορές) απέκτησαν άλλο νόημα. Παρόλα αυτά, η Αθήνα δεν άλλαξε σημαντικά αυτά τα χρόνια. Αυτό που άλλαξε ήταν η δική μου αντίληψη και οπτική. Έκανα μια ριζική αναδιαμόρφωση της πραγματικότητας στο μυαλό μου. Πιστεύω ότι όλοι κάνουμε το ίδιο, αλλά τις περισσότερες φορές δεν το καταλαβαίνουμε.

Ποιος είναι ο ρόλος του χρόνου στην αντίληψη της πραγματικότητας κατά τη γνώμη σας;

Ο χρόνος μας επιτρέπει να είμαστε πιο ανεκτικοί σε σχέση με το περιβάλλον μας. Όσο περισσότερο συνηθίζουμε το σκηνικό, τείνουμε να παραβλέπουμε τις μικρές ατέλειες και να διώχνουμε τα μικροπροβλήματα. Αλλά την ίδια στιγμή, μπορεί να γινόμαστε πιο απαιτητικοί σε σχέση με θεμελιώδη ερωτήματα στη ζωή μας.

Καθώς ο χρόνος περνά, τα μάτια μας τείνουν να αγνοούν την ασχήμια. Η προσαρμοστικότητα είναι τελικά ένα χαρακτηριστικό των ανθρώπων;

Η προσαρμοστικότητα είναι ένα χαρακτηριστικό όλων των έμβιων όντων. Είναι αναγκαία ώστε να εξασφαλίσουμε την διαιώνιση των ειδών. Σε σχέση τώρα με το ανθρώπινο είδος, η διαφορά είναι η ικανότητα εξορθολογισμού του περιβάλλοντος και παρέμβασης σε αυτό.

Και πόσο καλό ή κακό είναι να «αναδιαμορφώνουμε» το περιβάλλον;

Εξαρτάται από το πώς βλέπει ο καθένας την « αναδιαμόρφωση ». Για κάποιους αυτό είναι σαν μια παύση προκειμένου να αναδιοργανώσουν τις ιδέες και να προχωρήσουν τα σχέδιά τους. Σε αυτή την περίπτωση, η «αναδιαμόρφωση» είναι κάτι που μας κάνει να κρατάμε το καθημερινό άγχος υπό έλεγχο και να επιτρέπουμε στον εαυτό μας να παραμείνει συγκεντρωμένος στους στόχους του. Αυτή είναι και η εποικοδομητική «αναδιαμόρφωση». Παρόλα αυτά, όπως όλα τα πράγματα, έτσι και αυτό έχει και την αρνητική του πλευρά. Για άλλους ανθρώπους, η «αναδιαμόρφωση» είναι κάτι που τους απομακρύνει από την πραγματικότητα, σαν μια δικαιολογία να μην προσπαθούν να αλλάξουν το λάθος. Σε αυτή την περίπτωση, ο άνθρωπος παραιτείται από το υπέρτατο ανθρώπινο χαρακτηριστικό που είναι η ικανότητα της ανάλυσης και της «αναδιαμόρφωσης» του μέλλοντος. Αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι ατομική ή συλλογική. Αυτό εξηγεί κι εν μέρει, γιατί πολλές κοινωνίες αδυνατούν να αλλάξουν και να εξελιχθούν.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσής σας, θα προβάλλεται στον χώρο του Ιανού και το video «The Ancient Attic Olive Grove, as a creative memory” της Ελένης Τσώνη. Πώς ταίριαξε με τα έργα σας και το θέμα τους;

Το βίντεο της Ελένης Τσώνη είναι ένα πολύ ενδιαφέρον παράδειγμα «αναδιαμόρφωσης». Πήρε μια περίπλοκη κατάσταση στην Αθήνα και δημιούργησε κάτι ποιητικό. Την ίδια στιγμή που περιγράφει τα προβλήματα της Αθήνας, παράλληλα καταφέρνει να αναδείξει την ποιητική οπτική της εγκατάλειψης. Το βίντεό της περιγράφει τη νοσταλγία, αλλά όχι για αυτό που υπήρξε, αλλά για αυτό που θα μπορούσε να είχε γίνει…

Ως φωτογράφος, ποια είναι τα πιο αγαπημένα σας μοτίβα;

Για μένα η φωτογραφία είναι πάντα συνδεδεμένη με τη ζωή που υπάρχει γύρω μου. Όλα τα θέματα είναι ενδιαφέροντα κι αυτό εξαρτάται από την οπτική που θα τα δεις. Μια φωτογραφία μπορεί να είναι κοινότυπη ή πολύ ιδιαίτερη. Κι αυτό εξαρτάται από την ικανότητά μας να βλέπουμε τις διαφορετικές πλευρές της πραγματικότητας.

Τι ήταν το πρώτο πράγμα που θέλατε να απαθανατίσετε στην Αθήνα στην πρώτη σας επίσκεψη;

Η Αθήνα είναι μια απίστευτη πόλη με πολλά διαφορετικά πρόσωπα. Αλλά πιστεύω ότι για κάποιον που την επισκέπτεται για πρώτη φορά, η Ακρόπολη λειτουργεί σαν φυσικός μαγνήτης. Είναι το πρώτο πράγμα που θέλεις να δεις σε αυτή την πόλη, το χαρακτηριστικό σημάδι ότι βρίσκεσαι σε αυτή την πόλη. Ένα σημείο αναφοράς και ο πρώτος δεσμός με όλα τα πανέμορφα πράγματα που μπορεί να σου προσφέρει αυτή η πόλη.

Έχετε επισκεφθεί αμέτρητα μέρη και πολιτισμούς. Ποιος είναι αυτός που ήταν μοναδικός και ξεχωριστός για εσάς;

Όλες οι χώρες και οι πολιτισμοί είναι μοναδικοί. Ακόμα κα σε μια παγκοσμιοποιημένη εποχή, οι πολιτισμοί παραμένουν μοναδικοί και διαφορετικοί. Φυσικά μπορεί κάποιος να διαλέξει να δει μόνο τα διεθνή ονόματα και τις μεγάλες αλυσίδες fast food που υπάρχουν γύρω μας, και μετά να πει ότι όλα είναι ίδια παντού. Προφανώς, μου αρέσει η άνεση του διεθνούς lifestyle αλλά μου αρέσει το ίδιο να πηγαίω κι ένα βήμα παραπέρα, να εξερευνώ και να παραδίνομαι στις διαφορές.

Βάλια Κανελλοπούλου