Το clickatlife.gr παρουσιάζει μια πολύ ιδιαίτερη έκθεση παιδικής ζωγραφικής

ΔΕΥΤΕΡΑ, 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης φιλοξενεί 30 παιδικά έργα που θα πρωταγωνιστήσουν στη φετινή αφίσα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του μουσείου και τα παρουσιάζει σε μία έκθεση με τον τίτλο «5000 ζωγραφιές, ένα κυκλαδικό κεφάλι». Το clickatlife.gr μίλησε με την Διευθύντρια Επικοινωνίας και Ανάπτυξης του ΜΚΤ Ευγενία Χριστοδουλάκου και την Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων ΜΚΤ Μαρίνα Πλατή κι ανακάλυψε τα πάντα για την έκθεση.

Στο ΜΚΤ φιλοξενείται η έκθεση παιδικής ζωγραφικής με τίτλο «5000 ζωγραφιές, ένα κυκλαδικό κεφάλι». Μπορείτε να μας συστήσετε αυτή τη δράση;

Ευγενία Χριστοδουλάκου: Εδώ και τρία χρόνια το τμήμα Επικοινωνίας & Ανάπτυξης  και  το τμήμα των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης έχουν καθιερώσει ένα παιδικό διαγωνισμό ζωγραφικής για την ανάδειξη της αφίσας των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του μουσείου την επόμενη σεζόν. Κάθε χρόνο διαλέγουμε ένα θέμα και προσκαλούμε τα παιδιά να αυτοσχεδιάσουν πάνω σε αυτό… Ο διαγωνισμός επικοινωνείται μέσω του site, των social media και του τύπου.
Μαρίνα Πλατή: Φέτος είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί αυτή η ενέργεια, που ξεκίνησε δειλά πριν 3 χρόνια, συγκέντρωσε στο μουσείο 5000 έργα παιδιών!   Από αυτά αναδείχθηκαν 30 νικητές καθώς το 2016 το μουσείο κλείνει τα 30 χρόνια του!  Τα έργα ήταν τόσα πολλά, και τόσο εμπνευσμένα που αποφασίσαμε να κάνουμε μια έκθεση ανοιχτή για το κοινό! Έτσι προέκυψε ή έκθεση «5000 ζωγραφιές, ένα κυκλαδικό κεφάλι» όπου κάθε παιδί  μπορεί να δει τη ζωγραφιά του να παρουσιάζεται στο μουσείο! Η έκθεση όμως απευθύνεται και σε παιδιά  που δεν έχουν συμμετάσχει αλλά και σε ενήλικες και στο ευρύ κοινό, καθώς μπορεί να δει κανείς τα καλύτερα δείγματα παιδικής ζωγραφικής! Η έκθεση θα λειτουργεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, μέρες Μουσείου, 14.00-17.00.

Το θέμα του διαγωνισμού ήταν το μαρμάρινο κεφάλι  ενός κυκλαδικού ειδωλίου. Γιατί επιλέξατε αυτό το θέμα;

Ε.Χ.: Όπως αναφέραμε το  2016, το Μουσείο γιορτάζει τα 30 του χρόνια!
Μ.Π.: Το κεφάλι του κυκλαδικού ειδωλίου είναι το σήμα κατατεθέν του Μουσείου καθώς αντιπροσωπεύει τη βασική συλλογή του. Ήταν μια εύκολα επεξεργάσιμη φόρμα για παιδιά όλων των ηλικιών.  Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο διαφορετικά, έξυπνα και ευφάνταστα είναι  τα 5000 κεφάλια που λάβαμε! Αλλά με γυαλιά,  άλλα με νότες,  με φτερά,  με εφημερίδες και μουστάκια. Κεφάλια υπερήρωες, κεφάλια σκακιέρες, κεφάλια πειρατές, κεφάλια σημαίες… Αυτός είναι και ο λόγος που έχει τόσο ενδιαφέρον να επισκεφθεί κανείς αυτή την έκθεση… Γιατί αντιλαμβάνεται  πρακτικά πως η φαντασία των παιδιών δεν έχει όρια! Ακόμα και ο τρόπος που έχουμε τοποθετήσει όλες τις ζωγραφιές μαζί, είναι μοναδικός!

Ποιοι συμμετείχαν στον διαγωνισμό;

Ε.Χ: Οι συμμετοχές στο διαγωνισμό που έφτασαν στο Μουσείο ήταν από περιοχές από όλη την Ελλάδα-πάρα πολλές από τα νησιά- αλλά και  από την ομογένεια στο εξωτερικό!  Φέτος για πρώτη φορά απευθυνθήκαμε και σε φορείς όπως η ΕΛΕΠΑΠ Αθηνών, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών και Βαρήκοων Πεύκης-Λυκόβρυσης κ.ά.

Με στόχο να βρεθεί η αφίσα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, 5.000 παιδιά συμμετείχαν στον διαγωνισμό. Πώς αισθάνεστε για αυτό και τι ελπίδα σας δημιουργεί για το μέλλον;

Ε.Χ.: Είναι καταρχάς πολύ συγκινητικό να βλέπεις πώς ένα αρχαιολογικό αντικείμενο προκαλεί τη φαντασία  5000 παιδιών και γίνεται ένα μικρό έργο τέχνης-αριστούργημα στα χέρια τους… Αυτό το «πάντρεμα» της αρχαιολογίας με τη νέα γενιά είναι βασικός άξονας της στρατηγικής του μουσείου. Με ένα έξυπνο και δημιουργικό τρόπο 5000 παιδιά ήρθαν σε επαφή με ένα μουσείο αρχαιολογίας κάτι που υπό άλλες συνθήκες θα ακουγόταν βαρετό. Ποτέ βέβαια δεν περιμέναμε 5000 παιδιά να ανταποκριθούν  σε αυτό!  Για εμάς αυτή είναι η ελπίδα για το μέλλον...
Μ.Π.: Επίσης νιώθουμε  μεγάλη χαρά γιατί δίνουμε για λίγο στα παιδιά τη δυνατότητα να νιώσουν σαν μικροί καλλιτέχνες.. Σκέφτεστε τι σημαίνει για ένα παιδί να συμμετέχει σε μια έκθεση μουσείου;

Τι θέλατε να πετύχετε μέσα από αυτόν τον διαγωνισμό;

Ε.Χ.: Πέρα από την εξοικείωση των παιδιών με το μουσειακό περιβάλλον, στόχος  μας ήταν  επίσης να «ανοίξουμε» το μουσείο προς τα έξω με ενέργειες που δεν προϋποθέτουν αναγκαστική επίσκεψη σε αυτό.. Στόχος μας είναι το ΜΚΤ να αποτελεί ένα σημείο αναφοράς στην πόλη για όλες τις ηλικίες, ακόμη και… από μακριά! Ως γνωστόν, με τις δυνατότητες της τεχνολογίας και του ίντερνετ, ένα μουσείο εκτείνεται πλέον πολύ πέρα από τα όρια του φυσικού του χώρου..

Ποιος ο ρόλος της τέχνης κατά την παιδική ηλικία;

Ε.Χ.: Μέσα από την τέχνη τα παιδιά αναπτύσσουν τις δημιουργικές τους  ικανότητες, αξιοποιούν τις δεξιότητές τους, αναπτύσσουν την αισθητική τους και μαθαίνουν τον πολιτισμό μας.

Μπορείτε να μας παρουσιάσετε τα εκπαιδευτικά προγράμματα που ετοιμάζει το MKT για φέτος;

Ε.Χ.: Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος τα εκπαιδευτικά μας  προγράμματα καλύπτουν όλες τις ηλικίες από 2 μέχρι 12 ετών ενώ υπάρχουν πολλά προγράμματα και για οικογένειες!
Μ.Π.: Γονείς και παιδιά ανακαλύπτουν το συναρπαστικό κόσμο του Μουσείου μέσα από διαδραστικές ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια,  παραμύθια θέατρο και μουσική! Δύο νέες θεματικές  αναμένεται να κεντρίσουν το ενδιαφέρον φέτος: Ποίηση και κόμικς! Γιατί... στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, τα σαββατοκύριακα περνάμε καλά!

Βάλια Κανελλοπούλου