Δισκοκριτική: «High Flying Birds» Noel Gallagher

diskokritiki-high-flying-birds-noel-gallagher

ΤΕΤΑΡΤΗ, 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Ο Noel Gallagher -ιδρυτής, κιθαρίστας και βασικός συνθέτης των Oasis, που κατέκτησαν τη βρετανική μουσική σκηνή τη δεκαετία του ’90-, για πρώτη φορά στα 20 χρόνια της καριέρας του, πειραματίζεται με νέους ήχους στο ντεμπούτο του σόλο άλμπουμ με τίτλο «High Flying Birds».

Δυο χρόνια μετά την αποχώρησή του από τους Oasis -το καλοκαίρι του 2009- κι ενώ οι fans περίμεναν το επόμενο βήμα του, ο Noel Gallagher επιστρέφει όχι με ένα αλλά με δύο άλμπουμ, εκ των οποίων το δεύτερο –μια συνεργασία ψυχεδελική με το βρετανικό ηλεκτρονικό δίδυμο Amorphous Androgynous– δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα πότε θα κυκλοφορήσει.

Μετά από την αποχώρηση του Noel από το διάσημο βρετανικό συγκρότημα -ύστερα από διαπληκτισμό που είχε με τον, κατά πέντε χρόνια μικρότερο, αδελφό του Liam- στο διάστημα που μεσολάβησε η ζωή γι’ αυτόν συνεχίστηκε δημιουργικά, αφού παντρεύτηκε, απέκτησε ένα ακόμα παιδί και κυρίως, έγραψε τραγούδια. Η νέα δουλειά του 44χρονου μουσικού είναι αναμφίβολα η πιο λυρική που έκανε ποτέ.

Στα δέκα κομμάτια που εμπεριέχει το «High Flying Birds» συγκαταλέγονται τραγούδια όπως το «If I Had A Gun», διάρκειας ενός λεπτού, το οποίο γράφτηκε το 2008 στη Νότια Αμερική κατά τη διάρκεια περιοδείας των Oasis. Το «Everybody’s On The Run» που ανοίγει το άλμπουμ, είναι μια μπαλάντα με λικνιστικό μπάσο, εκκλησιαστική χορωδία και τη φορτισμένη φωνή του Noel να αναφέρεται σε ένα ζευγάρι που παίρνει ο ένας τον άλλον από το χέρι λέγοντας, «We’ ve got to get out of here».

Την ίδια ώρα ο καλλιτέχνης σε ρόλο αφηγητή λέει: «Everybody is on the run from something. Nobody is settled. Nobody is where they’re supposed to be. Everybody is looking for something». Στα κομμάτια που ξεχωρίζουν ανήκουν ακόμα το ορχηστρικό «The Death Of You And Me», το μελωδικό «AKA...What A Life!» εμπνευσμένο από τους Kinks, το «Dream On» που θυμίζει πολύ Oasis και το αρκετά ατμοσφαιρικό «(Stranded On) The Wrong Beach».

Το «High Flying Birds» έχοντας μια ανάλαφρη ταξιδιάρικη μουσική διάθεση ακούγεται ευχάριστα, αν και πολλοί είναι αυτοί που θα σπεύσουν να πουν ότι κάτι απουσιάζει, όντας επηρεασμένοι από το μουσικό παρελθόν του Noel Gallagher.

Η μουσική βιομηχανία, την δύσκολη περίοδο που διανύουμε, έχει βρεθεί σε αδιέξοδο και μεγάλα γκρουπ που έχουν κάνει επιτυχίες τα τελευταία χρόνια -όπως οι Arctic Monkeys, οι Killers, οι Franz Ferdinand, Arctic Monkeys κ.ά.- έχουν πάρει την κατιούσα, παρόλο που ακόμα οι δουλειές τους στέκονται με αξιοπρέπεια. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που δημιουργίες σαν το «High Flying Birds» του έμπειρου Noel Gallagher πρέπει να ακούγονται και να στηρίζονται, έτσι ώστε η λεωφόρος της μουσικής να παραμείνει ανοιχτή για καλές δουλειές, για νέους καλλιτέχνες.

Σίγουρα οι fans των Oasis θα το αγαπήσουν, θα «επιβιβαστούν» σε αυτό και με χαμηλές ταχύτητες θα διασχίσουν ξανά και ξανά αυτή την λεωφόρο, την γεμάτη φώτα και ήχους.

Καλλιτέχνης: Noel Gallagher

Άλμπουμ: «High Flying Birds»

Δισκογραφική: Mercury

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης