Παρατείνεται η έκθεση «Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των Αρχαίων Ελλήνων»

oi-simantikoteres-efeureseis-ton-arxaion-ellinon
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 08 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Ύστερα από τη μεγάλη επιτυχία της, η έκθεση «Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων», που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2015 στο παράρτημα του Μουσείου Ηρακλειδών (Απ. Παύλου 37, Θησείο), παρατείνεται έως και την Κυριακή 8 Μαΐου 2016.

Στο πλαίσιο της παράτασης της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί σειρά ομιλιών (με ελεύθερη είσοδο) από τον επιμελητή της έκθεσης Κώστα Κοτσανά στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου Ηρακλειδών. 

Πρόγραμμα

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016, 18:00
Άγνωστες πτυχές της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας
Οι Hi-Tech εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων. Περισσότερα…

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016, 18:00
Το «αυτοκίνητο» στην αρχαία Ελλάδα
Από τους μυθικούς αυτοκινούμενους τρίποδες του Ηφαίστου μέχρι το αυτοπλοηγούμενο «υπάγον αυτόματο» του Ήρωνος. 

Η έκθεση 

Η έκθεση «Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των Αρχαίων Ελλήνων» τελεί  υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και παρουσιάζει λειτουργικά ομοιώματα των σημαντικότερων εφευρέσεων των αρχαίων Ελλήνων, από το «ρομπότ-υπηρέτρια» του Φίλωνος μέχρι τον «κινηματογράφο» του Ήρωνος κι από τον αστρολάβο του Πτολεμαίου μέχρι τον αναλογικό υπολογιστή των Αντικυθήρων, με εκθέματα από το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας  Κώστα Κοτσανά, με στόχο να αναδείξει αυτή τη σχετικά άγνωστη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και να αποδείξει ότι η τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων λίγο πριν το τέλος του αρχαιοελληνικού κόσμου ήταν συγκλονιστικά όμοια με τις απαρχές της  σύγχρονης τεχνολογίας μας, κι έθεσε τις βάσεις  του δυτικού πολιτισμού.

Το Μουσείο

Το Μουσείο Ηρακλειδών υπηρετεί από το 2004 την τέχνη, την παιδεία και τον πολιτισμό. Εμπνευστές και ιδρυτές του μουσείου είναι ο Παύλος και η Άννα-Μπελίντα Φυρού. Σήμερα το μουσείο έχει μετεξελιχτεί σε διαδραστικό κέντρο εκλαΐκευσης της επιστήμης. Με βασική φιλοσοφία του το τρίπτυχο «Επιστήμη, Τέχνη και Μαθηματικά», υλοποιεί καινοτόμα επιμορφωτικά προγράμματα για μαθητές, εκπαιδευτικούς κι ενηλίκους στο κεντρικό του κτίριο (Ηρακλειδών 16, Θησείο), καθώς και εκθέσεις έργων τέχνης και εκλαΐκευσης της επιστήμης στο παράρτημά του (Απ. Παύλου 37, Θησείο).

Ξεναγήσεις

Το Μουσείο Ηρακλειδών διοργανώνει σειρά ξεναγήσεων σε συνεργασία με τον επιμελητή της έκθεσης Κώστα Κοτσανά. Πληροφορίες-Κρατήσεις: Καθημερινά & σαββατοκύριακο 10:00-18:00, T: 211 01 26 486, [email protected]

Εκδόσεις

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα διατίθενται στα πωλητήρια και των δύο κτιρίων του μουσείου, τα παρακάτω βιβλία:

Αρχαία ελληνική τεχνολογία. Οι εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων
Το παρόν βιβλίο ξαναζωντανεύει διακόσιες περίπου εξαιρετικές αρχαιοελληνικές εφευρέσεις από το ρομπότ-υπηρέτρια του Φίλωνος και την «ύδραυλιν» του Κτησίβιου μέχρι το υδραυλικό ωρολόγιο του Αρχιμήδη, και από το αυτοκινούμενο με αυτόματη πλοήγηση «κουκλοθέατρο» του Ήρωνος και το σταθερό αυτόματο θέατρο, δηλαδή τον «κινηματογράφο» του Φίλωνος, μέχρι τον περίφημο υπολογιστικό μηχανισμό των Αντικυθήρων. Κυκλοφορεί στα ελληνικά-αγγλικά, γαλλικά-ιταλικά, γερμανικά-ρωσικά και ισπανικά-γερμανικά.

Τα μουσικά όργανα των αρχαίων Ελλήνων
Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζονται σαράντα δύο ανακατασκευασμένα αρχαιοελληνικά μουσικά όργανα συνοδευμένα με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, λεπτομερείς περιγραφές και διαγράμματα. Τα αρχαία μουσικά όργανα απέκτησαν και πάλι φωνή, και αποσπάσματα μουσικών έργων ταξίδεψαν ως τις μέρες μας πάνω σε πάπυρους και λίθινες στήλες. Απομένει να ανακαλύψουμε τα συναισθήματα αυτών των υπέροχων Ελλήνων. Κυκλοφορεί στα ελληνικά-αγγλικά, γαλλικά-ιταλικά και γερμανικά-ισπανικά.

Info

Παράρτημα Μουσείου Ηρακλειδών
Απ. Παύλου 37, 11851 Θησείο (Στάση ΗΣΑΠ Θησείο)
T: 211 01 26 486
Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά & σαββατοκύριακο 10:00-18:00, Πέμπτη 10:00-20:00
Γενική είσοδος: 4€