Who is Who: Δημήτρης Παπαδημητρίου

who-is-who-dimitris-papadimitriou

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου θεωρείται από πολλούς ο σύγχρονος εκφραστής της μελοποιημένης ποίησης και του λόγιου ελληνικού τραγουδιού, οδηγώντας το παράλληλα με την λαϊκότητα της αποδοχής του στον συμφωνικό ήχο. Το click@Life μας τον συστήνει…

«Χατζιδάκις–Παπαδημητρίου Χ2» τιτλοφορούνται οι μουσικές παραστάσεις με αγαπημένα έργα του Μάνου Χατζιδάκι και του Δημήτρη Παπαδημητρίου, που θα ακουστούν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 26 και 29 Νοεμβρίου.

Με αφορμή τις συγκεκριμένες παραστάσεις του, το click@Life μας παρουσιάζει τους βασικούς σταθμούς του σύγχρονου αυτού εκφραστή της μελοποιημένης ποίησης και του λόγιου ελληνικού τραγουδιού.

- Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια, όπου και έζησε τα παιδικά του χρόνια και το 1966 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Αθήνα.

- Μαθήτευσε στο Εθνικό Ωδείο. Κιθάρα διδάχθηκε από τους Δ. Ζαμπετάκη, Ε. Ασημακόπουλο, Γ. Μηλιαρέση και θεωρητικά από τον Μ. Βούρτση. Παρακολούθησε μαθήματα αντίστιξης από τον Γ. Ιωαννίδη (1975-77) και ιδιαίτερα μαθήματα πιάνου από τον Γ. Τζόνκερ. Επίσης, έκανε μαθήματα βιολιού με την Άννα Σταρνόσκαγια (1989).

- Τo 1976, μπαίνοντας στη Νομική Αθηνών, συμμετείχε ως συνθέτης σε παραστάσεις του Θεατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου, όπως «Οιδίπους Τύραννος», «Φαύστα», «Εμείς και o Χρόνος», «Η Βεγγέρα».

- Οι πρώτες του συνθέσεις ως επαγγελματίας μουσικός ήταν έργα για πιάvo, για βιoλί, για βιoλί και πιάvo, μια συμφωvική σoυίτα για μπαλέτo, το «Θεατρικό Τρίo» για πιάvo τσέλo και βιoλί, σπoυδές για κλασική κιθάρα και μια ηλεκτρovική μετασυμφωvική σoυίτα.

- Το 1980 ο Μάνος Χατζιδάκις τον πρωτοπαρουσίασε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ως έναν από τους έξι νέους συνθέτες του δικού του «Τρίτου Προγράμματος».

- Ο Μιχάλης Κακογιάννης τον τίμησε με την συνεργασία του στο θέατρο και τον κινηματογράφο, με τα έργα «Άμλετ» και «Βυσσινόκηπος», αντίστοιχα.

- Ως ένας από τους επτά «fellows» συνθέτες στο Tanglewod της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βοστόνης, υπήρξε μαθητής του (κινηματογραφικού) John Williams, του μεγάλου σύγχρονου Γάλλου συνθέτη Ηenri Dutilleux, του πρώτου μινιμαλιστή Steve Reich κ. ά.

- Από τον κινηματογραφικό «Ηλεκτρικό Άγγελο» του Θανάση Ρετζή (1979), τα δισκογραφικά «Τοπία» (1981), το θεατρικό «Ψηλά Από την Γέφυρα» (1986) του Άρθουρ Μίλερ στο Θέατρο Κάππα –σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου, με τον αξέχαστο Νίκο Κούρκουλο- και την τηλεοπτική «Αναστασία» (1994) -σε σενάριο Μιρέλλας Παπαοικονόμου και σκηνοθεσία του Γιώργου Κορδέλλα- ξεκίνησαν τέσσερεις παράλληλες ολοκληρωμένες πορείες, σε ήχους κινηματογράφου, δισκογραφίας, θεάτρου και τηλεοπτικών πλάνων.

- Μέχρι σήμερα, μεσολάβησαν 18 ταινίες μεγάλου μήκους και 18 βραβεία κινηματογραφικής μουσικής -12 στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, 4 από το Υπουργείο Πολιτισμού και 2 διεθνή –στη Μόστρα της Βαλέντσια για την «Γαμήλια Νάρκη» του Δημήτρη Ινδαρέ και Διεθνές Βραβείο Μουσικής για Παιδική ταινία για το «Φώς που σβήνει» του Βασίλη Ντούρου.

- Στην «προσωπική του δισκοθήκη» συναντούμε 21 δίσκους με την μουσική του σε όλα τα είδη που εργάσθηκε, εκ των οποίων τρεις έχουν γίνει πλατινένιοι και δύο χρυσοί.

- Το θεατρικό σανίδι έχουν πλαισιώσει μελωδικά 20 θεατρικές παραγωγές του.

- Στον χώρο της τηλεόρασης τον συναντάμε σε ηχητικά πλάνα δώδεκα τηλεοπτικών σήριαλ, με αντίστοιχα soundtracks, ενώ του έχουν απονεμηθεί και δύο τηλεοπτικά βραβεία της εφημερίδας «Ενός».

- Πολλές είναι οι μουσικές του σε μικρού μήκους ταινίες και ταινίες τεκμηρίωσης.

- Δική του ήταν η σύνθεση του μουσικού σήματος έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας 2004 με την Φωτεινή Δάρρα, το αντίστοιχο διεθνές τηλεοπτικό μουσικό σήμα του ΑΟΒ και η μουσική για την τελετή έναρξης της Eurovision της Αθήνας την ίδια χρονιά.

- Διηύθυνε επί επτά χρόνια το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ. Από πέρυσι είναι Γενικός Διευθυντής Ραδιοφωνίας.

Στις δύο μοναδικές βραδιές στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το κοινό της πρωτεύουσας θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τα έργα του Μάνου Χατζιδάκι «Όρνιθες» και «Το Χαμόγελο της Τζοκόντας» και του Δημήτρη Παπαδημητρίου «Κ. Π. Καβάφης,…που γι’ Αλεξανδρινό γράφει Αλεξανδρινός». Τη μουσική διεύθυνση υπογράφει ο Λουκάς Καρυτινός, ενώ συμμετέχουν η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα, η χορωδία της ΕΡΤ και η παιδική χορωδία Rosarte.

Οι συναυλίες πραγματοποιούνται για τους σκοπούς του Ιδρύματος ΘΩΡΑΞ και πιο συγκεκριμένα, για την κατασκευή της νέας πτέρυγας και της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Νοσοκομείο «Ο Ευαγγελισμός» και είναι αφιερωμένες στον Ηλία Παρασκευά συνιδρυτή, χορηγό και φίλο του Ιδρύματος ΘΩΡΑΞ.

Πληροφορίες: Σάββατο 26 & Τρίτη 29 Νοεμβρίου, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, 2107282333, στις 8.30 μ.μ. Τιμές εισιτηρίων 20- 25- 40- 60 και 80 €.

ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΚΟΥΛΟΥΒΑΡΗΣ