To Google τιμά την 93η επέτειο από τη γέννηση της Lola Flores με ένα doodle

lola-flores2
ΠΕΜΠΤΗ, 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Σαν σήμερα, 21 Ιανουαρίου 1923, γεννήθηκε η Ανδαλουσιανή τραγουδίστρια και χορεύτρια Lola Flores και η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης την τιμά με ένα doodle.

Το σημερινό doodle της Google είναι αφιερωμένο στην 93η επέτειο από τη γέννηση της Ανδαλουσιανής τραγουδίστριας και χορεύτριας Lola Flores. Η Maria dolores «Lola» flores Ruiz, όπως ήταν το πραγματικό όνομά της, γεννήθηκε στην πόλη Χερέθ ντε λα Φροντέρα της Ανδαλουσίας, στις 21 Ιανουαρίου 1923. Υπήρξε μια από τις πιο χαρακτηριστικές φιγούρες της Ανδαλουσιανής παραδοσιακής μουσικής και του φλαμένγκο. Το ταλέντο της ωστόσο δεν εξαντλήθηκε εκεί, καθώς η Flores ασχολήθηκε και με την υποκριτική, έχοντας συμμετάσχει σε ταινίες στο διάστημα 1939-1987. Μάλιστα, της αποδόθηκε το προσωνύμιο «La Faraona», λόγω της ομότιτλης ταινίας στην οποία πρωταγωνίστησε το 1955 καθώς και «Λόλα της Ισπανίας» (Lola de España). Μέσα από τις ταινίες της ανέδειξε το ισπανικό παραδοσιακό τραγούδι και την κουλτούρα του χορού φλαμένγκο που έχει τις ρίζες του στους τσιγγάνους της Ανδαλουσίας.

Το 1958 ξεκίνησε τη δική της οικογένεια με τον Καταλανό κιθαρίστα Antonio González, με τον οποίο απέκτησε τρία παιδιά. Η Flores πέθανε το 1995, σε ηλικία 72 ετών, ύστερα από μάχη με τον καρκίνο του μαστού. Λίγο μετά τον θάνατό της, το δεύτερο παιδί της αυτοκτόνησε και θάφτηκε δίπλα της. Η Flores ήταν τόσο σημαντική εκπρόσωπος της Ισπανικής κουλτούρας που ο βασιλιάς Χουάν Κάρλος και η βασίλισσα Σοφία ανέφεραν στο συλλυπητήριο μήνυμά τους προς την οικογένειά της: «H Ισπανία έχασε μία από τις μεγαλύτερες καλλιτέχνες αυτού του αιώνα».

Η ζωή της Flores μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη το 2007 «Lola, la película». Η ταινία καταγράφει σκηνές της ζωής της, από το 1931 μέχρι το 1958.