Who is Who: Leonard Cohen

who-is-who-leonard-cohen

ΠΕΜΠΤΗ, 01 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

«Old Ideas» τιτλοφορείται το νέο album του Leonard Cohen, που αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 31 Ιανουαρίου του 2012. Εν αναμονή αυτών των «παλαιών ιδεών», το click@Life ρίχνει μια ματιά σε στιγμές της πορείας του καλλιτέχνη, που έχουν γεύση καλού, παλιού, κρασιού.

- Ο γνωστός σε όλο τον κόσμο για την μουσική, τα τραγούδια, την ποίηση και τα βιβλία του, Leonard Cohen, γεννήθηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά τον Σεπτέμβριο του 1934.

- Μέσα από το καλλιτεχνικό του έργο συνηθίζει να εξερευνά την θρησκεία, την απομόνωση, την σεξουαλικότητα και τις διαπροσωπικές σχέσεις, χωρίς ωστόσο να λείπουν και οι απόψεις του σε κοινωνικοπολιτικά θέματα.

- Εξαιρετικές είναι οι κριτικές για τα λογοτεχνικά του επιτεύγματα, τον πλούτο των στίχων του και την παραγωγή τέχνης υψηλής αισθητικής, στη διάρκεια μιας καριέρας που μετρά έξι δεκαετίες.

- Ο πατέρας του -ένας Εβραίος έμπορος υφασμάτων- έφυγε από την ζωή, όταν ο μικρός Leonard ήταν μόλις εννέα ετών. Αυτό τον σημάδεψε. Η μητέρα του, τον μεγάλωσε ενθαρρύνοντας τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες.

- Έφηβος έμαθε κιθάρα και έγινε μέλος του γκρουπ Buckskin Boys, που έπαιζε country μουσική.

- Από 15 έως 22 χρόνων έγραψε την πρώτη του ποιητική συλλογή, «Let Us Compare Mythologies», που εκδόθηκε προτού αποφοιτήσει από το Πανεπιστήμιο, το 1956. Η δεύτερη συλλογή του, «The Spice-Box Of Earth» (1961), τον έκανε γνωστό στους λογοτεχνικούς κύκλους, κυρίως του Καναδά.

- Στη δεκαετία του ’60 εγκαταστάθηκε στην Ύδρα, όπου και παρέμεινε για αρκετά χρόνια. Ακόμα και μετά την επιστροφή του στην Αμερική, το 1967, εξακολούθησε να επιστρέφει τακτικά στο ελληνικό νησί.

- Το 1963 εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα, «The Favourite Game», ενώ το δεύτερο και τελευταίο του, «Beautiful Losers», εκδόθηκε το 1966. Επίσης, το 1964 εκδόθηκε και η τρίτη του συλλογή ποιημάτων, «Flowers For Hitler» και αργότερα το «Parasites Of Heaven», το 1966.

- Επιστρέφοντας στην Αμερική, το 1967, κυκλοφόρησε τον πρώτο του δίσκο, «Songs Of Leonard Cohen», στον οποίο συμπεριλαμβάνονται μερικά από τα πιο κλασσικά του κομμάτια, όπως τα «Suzanne», «Sisters Of Mercy», «So Long, Marianne». Ήταν 33 ετών. Είχε περάσει τα πρώτα νιάτα του κυνηγώντας λογοτεχνικούς στόχους. Η ποίηση, ωστόσο, δεν μπορούσε να του εξασφαλίσει τα προς το ζην κι έτσι στράφηκε προς τη μουσική. Η Joni Mitchell -που έχει ερμηνεύσει έξοχα τραγούδια του- τον σύστησε στον παραγωγό του Bob Dylan, John Hammond. Η ποιότητα των τραγουδιών του και οι έξυπνες παραγωγές του Hammond, του εξασφάλισαν μια ξεχωριστή θέση στο μουσικό στερέωμα.

- Αν και η φωνή του δεν χαρακτηρίζεται «αντικειμενικά ωραία», μέσω αυτής ο Cohen κατάφερε γρήγορα να καθηλώσει τους ακροατές του, ξεδιπλώνοντας μια ερμηνεία που με μαεστρία κινείται ανάμεσα στο τραγούδι και την απαγγελία.

- Το 1969 κυκλοφόρησε ο δεύτερος δίσκος του, «Songs From A Room». Ακολούθησε ο δίσκος «Songs Of Love And Hate», το 1971. Οι τρεις πρώτοι του δίσκοι επανακυκλοφόρησαν σε remastered έκδοση το 2007.

- Στην πιο ενεργή δεκαετία της ζωής του εκδόθηκαν δύο συλλογές –«The Energy Of Slaves» (1972) και «Death Of A Lady’s Man» (1978)- και κυκλοφόρησαν οι δίσκοι «Live Songs» (1973), «New Skin For The Old Ceremony» (1974), «The Best Of Leonard Cohen» (1975), «Death Of A Ladies’ Man» (1977) και «Recent Songs» (1979).

- Στο μουσικό του ξεκίνημα, φαίνεται προσηλωμένος στην ευρωπαϊκή folk μουσική. Τη δεκαετία του ’70 αρχίζουν να εισχωρούν στοιχεία pop, cabaret και world ήχων. Η μεγάλη όμως αλλαγή στη φωνή και το ύφος του, παρατηρείται τη δεκαετία του ’80. Η αρχή γίνεται με το «Various Positions» (1984), το οποίο περιλαμβάνει το «Dance Me To The End Of Love» και το «Hallelujah», που έχει διασκευαστεί από σχεδόν διακόσιους καλλιτέχνες, σε διάφορες γλώσσες του κόσμου. Και λίγο μετά από το «Famous Blue Raincoat» (1987), η αλλαγή του κορυφώνεται, κυρίως, στον δίσκο «I’m Your Man» (1988), όπου αρχίζει να επεκτείνει τις ενορχηστρώσεις και να χρησιμοποιεί συνθεσάιζερ αρμόνια, ηλεκτρικές κιθάρες και τύμπανα. Στον δίσκο αυτό υπάρχει και το τραγούδι «Take This Waltz», μεταγραφή, διασκευή και μελοποίηση του ποιήματος του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, «Toma Este Vals».

- «The Future» τιτλοφορείται ο πιο πολιτικοποιημένος του δίσκος, που κυκλοφόρησε το 1992. Εδώ, η ελπίδα αναδύεται μέσα από μελαγχολία, αυστηρή κριτική και ειρωνεία.

- Οι τάσεις του για απομόνωση κορυφώθηκαν την δεκαετία του ’90. Συγκεκριμένα, για πέντε χρόνια, από το 1994 ως το 1999, ήταν απομονωμένος σε ένα μοναστήρι βουδισμού στο βουνό Μπώλντυ. Την εγκατάλειψη της μοναστικής ζωής, ακολούθησε η κυκλοφορία δύο ακόμα δίσκων.

- Το 2005, το όνομα του φιγουράριζε στις εφημερίδες ως το οικονομικό θύμα της οικονομικής του συμβούλου, Kelley Lynch, που τον εξαπάτησε κλέβοντας το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων του.

- Η οικονομική του αυτή καταστροφή αποδείχθηκε, τελικά, δώρο για τους ανά τον κόσμο θαυμαστές του, καθώς, από τον Μάιο του 2008 έως τον Δεκέμβριο του 2010, τον οδήγησε σε μια τεράστια comeback περιοδεία, την μεγαλύτερη της καριέρας του, στο πλαίσιο της οποίας παρουσίασε 246 συναυλίες σε Ευρώπη, Αυστραλία, Καναδά, Ισραήλ και Η.Π.Α.. Την επιτυχημένη περιοδεία ακολούθησαν δύο live albums.

- Παρά το προχωρημένο της ηλικίας του, απέδειξε ότι παραμένει δραστήριος και στη γραφή, εκδίδοντας ακόμα ένα βιβλίο το 2006, το «Book Of Longing».

- Το 2006 η Lian Lunson γύρισε ένα βιογραφικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Leonard Cohen: I’m Your Man», στο οποίο εκτός από τον ίδιο εμφανίζονται και ερμηνεύουν τραγούδια του γνωστοί μουσικοί, όπως οι Nick Cave, Rufus και Martha Wainwright, Jarvis Cocker, Bono.

- Γενιές μουσικών έχουν ανακαλύψει τους θησαυρούς των συνθέσεών του, και οι νέες επανεκτελέσεις τραγουδιών του έρχονταν να προστεθούν στις παλιότερες. Από τον Johnny Cash και τον John Cale μέχρι τους REM και τον Jeff Buckley, πλήθος καλλιτεχνών έχουν τιμήσει τα τραγούδια του. Μάλιστα, πριν λίγα χρόνια, η Madeleine Peyroux έδωσε στο «Dance Me to the End of Love» μια λεπταίσθητη jazz υφή, που είχε μεγάλη απήχηση στο κοινό.

- Ο πολυτάλαντος και πολυδιάστατος καλλιτέχνης έχει κυκλοφορήσει 15 άλμπουμ, έχει γράψει 10 ποιητικές συλλογές και 2 νουβέλες. Επίσης, σχεδιάζει και ζωγραφίζει αρκετά καλά. Περισσότερες από 2000 εκτελέσεις τραγουδιών του έχουν ηχογραφηθεί.

- Οι γυναίκες είναι κεντρικές φιγούρες της ζωής του και τον έχουν εμπνεύσει. Ποτέ δεν παντρεύτηκε. Έχει αναφέρει, ότι ο φόβος και η δειλία τον εμπόδισαν. Ωστόσο, μαζί με την Suzanne Elrod απέκτησαν δύο παιδιά, τον Άνταμ (1972) και τη Λόρκα (1974) -στην οποία έδωσε αυτό το όνομα προς τιμήν του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, που είχε επηρεάσει το έργο του από τα πρώτα του ακόμα βήματα.

- Στις 31 Ιανουαρίου του 2012, θα κυκλοφορήσει το πρώτο studio album του Cohen μετά από οχτώ χρόνια. Τα δέκα τραγούδια που θα το απαρτίζουν αγγίζουν βαθιά νοήματα –τη σχέση με την υπερβατική οντότητα, την αγάπη, τη σεξουαλικότητα, το χαμό και τον θάνατο. Νοήματα με τα οποία ο Cohen συνδιαλέγεται χρόνια τώρα…

ΓΙΩΡΓΟΣ Σ. ΚΟΥΛΟΥΒΑΡΗΣ