Φ. Πλιάτσικας: «Η δισκογραφία μοιάζει να ψάχνει μια καινούργια μορφή ζωής μετά θάνατον»

pliatsikas
ΤΡΙΤΗ, 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Ο Φίλιππος Πλιάτσικας μιλά στο click@life λίγο πριν τη συνύπαρξή του επί σκηνής με τους «Μπλε» και τους «Εκείνος & Εκείνος».

Μία ιδιαίτερη, μουσική παράσταση, γεμάτη εναλλαγές και εκπλήξεις περιμένει όσους δώσουν το παρών στο «Γκάζι live» το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου. Εμείς συναντήσαμε τον Φίλιππο Πλιάτσικα λίγο πριν την εμφάνισή του στη σκηνή και συζήτησαμε μαζί του, μεταξύ άλλων, για την επικείμενη αυτή εμφάνισή του, το μυθιστόρημά του, αλλά και τη δισκογραφία του σήμερα.

Τι πρόκειται να ακούσουμε και να δούμε από εσένα στο «Γκάζι Live» στις 27 Φεβρουαρίου;

Με αφορμή την κυκλοφορία  του δίσκου "Ενας ολοκαίνουργιος κόσμος", που είναι φόρος τιμής στον ήχο που είχα πάντα μέσα μου από μικρός, κάνω μια αναδρομή στα χρόνια από το 1987 που πρωτοφτιάχτηκε σε ένα παλιό πέτρινο σπίτι στο Μενίδι η μπάντα που αργότερα ονομάστηκε Πυξ Λαξ μέχρι και σήμερα. Έτσι για τα επόμενο διάστημα θα ταξιδεύω παρέα με όλες εκείνες τις μουσικές και τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω απ΄ αυτές και με μεγάλωσαν. Αυτό που κάποια στιγμή ονομάσαμε: Το Rock της Δυτικής όχθης.

Αναπολείς την εποχή των Πυξ Λαξ;

Νοσταλγία και αγάπη για ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου. 

Πώς αποφάσισες να έχεις συνοδοιπόρους τη βραδιά αυτή τους «Μπλε» και τους «Εκείνος κι Εκείνος»;

Για να ξανατραγουδήσουμε 18 χρόνια μετά την συνάντησή μου με τους «Μπλε» σ’ ένα studio της Θεσσαλονίκης και για πρώτη φορά επί σκηνής, τραγούδια που σημάδεψαν την rock-pop ιστορία της μουσικής στην Ελλάδα.
Όσο για τους «Εκείνος & Εκείνος» μας συνδέει μια βαθιά φιλία χρόνων με αυτό το συγκρότημα που γεννήθηκε και δημιουργήθηκε στο Πέραμα, σ’ αυτή τη γωνιά της δυτικής Αττικής φτιάχνοντας τραγούδια που κέρδισαν τη μάχη με το χρόνο. Είναι σαν να ανήκουμε σε μια μεγάλη μουσική οικογένεια.

Ποιο κομμάτι του νέου σου άλμπουμ «Ένας ολοκαίνουργιος κόσμος» έχει ξεχωριστή θέση μέσα σου;

Όλα τα τραγούδια έχουν έναν ιδιαίτερο και προσωπικό λόγο που προέκυψαν και ειδικά σε αυτόν τον δίσκο λειτούργησαν και ως καταλύτες μεταξύ των ενοτήτων ενός βιβλίου. Οπότε εχουν έναν εννιαίο ρόλο τόσο στη δουλειά αυτή όσο και στην ψυχή μου. 

Ποια ήταν τα ερεθίσματα που σε οδήγησαν στη συγγραφή του μυθιστορήματος «Το όνομα»;

"Το Όνομα" προέκυψε ως αναστεναγμός. Με μια ανάσα. Ήταν μια χειμαρώδης παρόρμηση. Δεν ξέρω γιατί και ούτε προς το παρόν με ενδιαφέρει να το ψάξω, απλά προέκυψε. Οι χαρακτήρες ζωντάνεψαν μέσα απ' το χαρτί και έζησαν μαζί μου για ενάμιση χρόνο περίπου. Πρόκειται για μια μυθοπλασία, για μια φανταστική ιστορία που γεννήθηκε εξ' ολοκλήρου στο κεφάλι μου. Αν αυτό είναι τυχαίο ή όχι θα το δείξει ο χρόνος.

Τα τραγούδια σου αγγίζουν τις ψυχές πολλών ανθρώπων και μας δημιουργούν εικόνες. Είναι πηγή των στίχων σου προσωπικά σου βιώματα;

Είναι όλα όσα φαίνονται και όσα δεν φαίνονται. Όσα ανήκουν στον ρεαλισμό και όσα ανήκουν στη φαντασία. 

Ποιες αλλαγές στη δισκογραφία παρατηρείς ύστερα από τόσα χρόνια πορείας στο χώρο; Υπάρχει κάτι που σε λυπεί;

Ότι δεν υπάρχει δισκογραφία πια στην ουσία. Δεν γίνονται και δεν καλύπτονται νέες παραγωγές. Ο κόσμος έχει απαξιώσει το CD και γενικά μοιάζει η δισκογραφία να ψάχνει μια καινούργια μορφή ζωής μετά θάνατον.

Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια;

Συνεχίζουμε το ταξίδι μας με το Rock της Δυτικής όχθης ανά την Ελλάδα. Θα κάνουμε μια στάση το Σάββατο, 27 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, στο Γκάζι Live παρέα με τους Μπλε και τους Εκείνος & Εκείνος για μία και μοναδική εμφάνιση και από εκεί και πέρα αρχίζουμε να ετοιμαζόμαστε για ένα καλοκαίρι γεμάτο με μιά μεγάλη συναυλία έκπληξη την οποία θα ανακοινώσουμε σύντομα.

Mουσική παράσταση «Rock της Δυτικής Όχθης»: Φίλιππος Πλιάτσικας / Μπλε / Εκείνος & Εκείνος
Gazi Live / Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016 / Ώρα έναρξης: 23:00 / Τηλ. Κρατήσεων: 2130185040

Μαρία Πορτοκαλάκη
[email protected]