Oscars 2016: Ο Dave Grohl απέτισε φόρο τιμής στους εκλιπόντες David Bowie και Alan Rickman

davegrohl-oskar

GETTY IMAGES

ΔΕΥΤΕΡΑ, 29 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Ο frontman των Foo Fighters άρπαξε την ευκαιρία της μαζικής δημοσιότητας που του προσφέρθηκε για να επαναφέρει το θέμα του αποκλεισμού της transgender ANOHNI από τη βραδιά της απονομής.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η 88η απονομή των βραβείων Oscar έκανε για λίγο στην άκρη τη λάμψη και την αστερόσκονη της βραδιάς προκειμένου να τιμήσει τους καλλιτέχνες που έφυγαν από τη ζωή μέσα στο 2015. Μέσα από την ενότητα In Memoriam, προσωπικότητες του καλλιτεχνικού κόσμου όπως ο David Bowie και ο Alan Rickman τιμήθηκαν για την προσφορά τους στο χώρο της  τέχνης, συγκινώντας υποψηφίους, κοινό και θεατές. Το homage στους εκλιπόντες καλλιτέχνες έκανε o frontman των Foo Fighters, Dave Grohl, ο οποίος μάλιστα είχε απασχολήσει τα media λίαν προσφάτως όταν αποκάλυψε πως ο Bowie είχε αρνηθεί συνεργασία (και) μαζί του -παρά το γεγονός ότι οι δύο μουσικοί μετρούσαν ήδη δύο συνεργασίες.

Με την κιθάρα του ανά χείρας, ο Grohl ανέβηκε στο stage του Dolby Theater και ερμήνευσε το Blakbird (1968) από το δίσκο των Beatles The White Album, ενώ από πίσω του περνούσαν εικόνες των καλλιτεχνών που έφυγαν από τη ζωή το 2015. Η ζεστή ερμηνεία του Grohl απέσπασε το τη συγκίνηση και το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκόμενων.

Με το θέμα της διαφορετικότητας να κυριαρχεί στη διάρκεια της τελετής, οι Foo Fighters έδραξαν την ευκαιρία και δήλωσαν μέσα από το Twitter την υποστήριξή τους προς την ANOHNI (που γνωρίζαμε ως Antony Hegarty), της οποίας η προγραμματισμένη εμφάνιση στην τελετή ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή λόγω «περιορισμένου χρόνου» όπως ανακοίνωσαν οι ιθύνοντες του θεσμού. Σχετικά με αυτό, θυμίζουμε το ντόρο που δημιουργήθηκε λίγο πριν τη βραδιά των Oscars με αφορμή το εν λόγω «κόψιμο» του show της ΑΝΟΗΝΙ, η οποία, αν και υποψήφια για το κομμάτι Manta Ray από το ντοκιμαντέρ Racing Extinction, δεν προσκλήθηκε από τους διοργανωτές για να ερμηνεύσει ζωντανά το κομμάτι στην τελετή όπως είθισται. Η καλλιτέχνης κατήγγειλε το γεγονός, υποστηρίζοντας  πως η σεξουαλική της ταυτότητα στάθηκε η αιτία του περιορισμού της.

Δείτε το In Memoriam του Grohl εδώ.