«Συνάψαμε» γνωριμία με τους Synapson λίγο πριν την πρώτη τους εμφάνιση στην Ελλάδα

synapson
ΤΕΤΑΡΤΗ, 30 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

Οι γοητευτικοί Alexandre Chiere και Paul Cucuron συστήνονται στο click@life λίγο πριν το live τους στις 2 Απριλίου στο Gazi Music Hall, όπου θα εμφανιστούν πλάι στο Γάλλο παραγωγό Avener.

Επειδή άνοιξη και μουσική πάνε χέρι-χέρι, ο ερχομός του Απρίλη έρχεται με "δώρα" φέρνοντάς μάς το 1ο Bonjour Athenes Dance Festival. Ποδαρικό στο πολλά υποσχόμενο φεστιβάλ μουσικής και χορού θα κάνει ο Γάλλος παραγωγός-φαινόμενο Avener, ο οποίος και θα ανέβει στο stage του Gazi Music Hall στις 2 Απριλίου για μια βραδιά clubbing σαν άλλοτε. Μαζί του θα εμφανιστούν και οι έτεροι Γάλλοι Synapson, το μουσικό πρότζεκτ που έχει τρελάνει Ελλάδα και Γαλλία με τους electro, nu disco και deep house ήχους τους αλλά και τα δυναμικά dj sets τους. Δεν είναι τυχαίο ότι τα Djon maya maï και All in You εκτοξεύτηκαν σε χρόνο μηδέν στα charts, κατακλύζοντας ταυτόχρονα τις ραδιοφωνικές συχνότητες και τα απανταχού πάρτυ. Λίγες μόλις ημέρες πριν την εμφάνιση των Synapson στην Αθήνα, μιλήσαμε μαζί τους για το πολυαναμενόμενο πρώτο live τους στη χώρα μας, το νέο τους δίσκο και τα ξέφρενα πάρτυ σαν αυτό που περιμένουμε με κομμένη την ανάσα.

Καταρχάς, καλώς ήρθατε στην Αθήνα! Πώς αισθάνεστε που παίζετε εδώ για πρώτη φορά; Τι να περιμένουν οι Έλληνες φανς από το live σας;

Ευχαριστούμε! Είμαστε πολύ χαρούμενοι που παίζουμε στην Αθήνα! Αυτή θα είναι η πρώτη μας εμφάνιση στην Ελλάδα. Θα κάνουμε ένα dj set το οποίο θα είναι διαφορετικό από τα ζωντανά shows μας. Στο set θα παίξουμε μερικά από τα τραγούδια μας, κυρίως όμως καινούρια μουσική που έχουμε “ανακαλύψει” από τους παραγωγούς που ακολουθούμε. Αυτό είναι κάτι που απολαμβάνουμε πολύ, το να παίζουμε δηλαδή ανεβαστική deep house άλλων καλλιτεχνών.

Γιατί αποφασίσατε να γίνετε μουσικοί και τι ευελπιστείτε να πετύχετε ως ντουέτο; Είναι δύσκολο να δουλεύετε μαζί;

Alex: Ξεκίνησα να μαθαίνω πιάνο όταν ήμουν 4 ετών. Έπαιζα αποκλειστικά jazz και swing και όσο κι αν οι γονείς μου ήθελαν να διαβάζω και να πάρω έστω ένα πτυχίο, εγώ πάντα ήθελα να δημιουργώ μουσική. Η επανάσταση μέσα μου έγινε όταν ο πατέρας μου μού έβαλε να ακούσω house μουσική από τον Eddie Amador. Ήταν η πρώτη φορά που άκουγα μια soul, ρυθμική μελωδία μέσα από ηλεκτρονικό ήχο.

Paul: Μεγάλωσα με τον αδερφό μου, ο οποίος και με μύησε στη συλλογή του και στο “σκρατσάρισμα”. Ηip hop και γαλλική ραπ από καλλιτέχνες όπως Pharcyde, Nas, NTM και Fonky Family με καθόρισαν. Στην αρχή, από ηλεκτρονική μουσική ήξερα μόνο ό,τι έπαιζε στο ραδιόφωνο και, ομολογουμένως, δε μου άρεσε ιδιαίτερα. Στην πορεία ανακάλυψα το είδος που πραγματικά αγαπώ μέσα από τους Alex Twin και Four Tet.

Alex: Σχετικά με τη συνεργασία μας, γνωριζόμαστε πάνω από 20 χρόνια, ωστόσο η επίσημη συνεργασία σε επίπεδο δισκογραφίας ήρθε την εποχή που ο Paul έκανε τη ραδιοφωνική εκπομπή BOXSON στο σταθμό του campus της Τουλούζ κι εγώ του έστειλα το πρώτο μου demo. Οι Synapson υπάρχουν εδώ και 6 χρόνια τώρα. Παρότι ήμασταν φίλοι ήδη πολύ καιρό πριν, ο πρώτος χρόνος συνεργασίας ήταν δύσκολος. Το να δουλεύουμε μαζί ήταν πρωτόγνωρο για μας καθώς έπρεπε να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλον και τη διαφορετική μουσική κουλτούρα που είχαμε. Ωστόσο, δεν έχουμε διαφωνίες εδώ και πολύ καιρό (γέλια).

Πώς θα χαρακτηρίζατε τη μουσική σας; Ποια είναι τα μουσικά είδη και οι καλλιτέχνες που επηρέασαν τη μουσική σας  και με ποιους ονειρεύεστε να συνεργαστείτε;

Η μουσική μας είναι κατά βάση ηλεκτρονική επειδή χρησιμοποιούμε ηλεκτρονικά όργανα, μας αρέσουν όμως και ακουστικά όργανα όπως κιθάρα ή το πιάνο Rhodes μεταξύ άλλων. Σήμερα, ακούμε πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής κι όχι τόσο electro. Για παράδειγμα, ακούμε soul από καλλιτέχνες όπως Syl Johnson, Donny Hathaway και Ann Peebles, hip hop, old school και nu school rap από 2pac, NWA, G-Unit, Drake, Asap Rocky, NTM και Nekfeu αλλά και κλασική house από Alan Braxe, Eddie Amador, Deep Swing, Fused και Daft Punk μεταξύ άλλων καθώς και ό,τι έχει κυκλοφορήσει η δισκογραφική Crydamoure. Αλλά ακούμε και ποπ, όπως Deluxe και Michael Jackson ή ακόμα και jazz swing από καλλιτέχνες όπως Nina Simone, Esther Phillips, Duke Ellington και Louis Armstrong.

Πρόσφατα κυκλοφορήσατε το πρώτο σας studio album με τίτλο Convergence, το οποίο και ακολούθησε 4 πολύ επιτυχημένα singles. Πώς νιώθετε για την πρώτη, ολοκληρωμένη δουλειά σας ως ντουέτο;

Για μας, οι Synapson είναι το παιδί μας και γι αυτό είμαστε πολύ περήφανοι για την επιτυχία του πρώτου μας δίσκου, πόσω μάλλον μετά από 6 χρόνια δουλειάς πάνω στο πρότζεκτ. Πάντα όμως έχουμε ανάγκη να κάνουμε καινούρια πράγματα, κι έτσι, ακόμα κι αν έχουμε πολλές εμφανίσεις μέσα στη χρονιά, ήδη κάνουμε σκέψεις για το επόμενο album μας.

Ποιες σκέψεις, όνειρα και εικόνες αφηγείστε μέσα από τα τραγούδια σας; 

Paul: Υπάρχει ένα κοινό σημείο στη μουσική μας. Όλα μας τα τραγούδια είναι φτιαγμένα σε ελάσσονα. Ακόμα κι αν είχαμε την ευκαιρία να δουλέψουμε με ταλαντούχους συνθέτες, που έχουν γράψει πραγματικά καλούς στίχους, πρώτα απ’ όλα γράφουμε ιστορίες με μελωδία.  

Alex: Για μένα, οι μελωδίες ή οι διάφορες συγχορδίες πιάνου πρέπει να μου φέρνουν εικόνες στο νου, όπως κάνει μια ταινία. Σαν, δηλαδή, οι αναμνήσεις μου να είναι ταινία και η μουσική μου το soundtrack που θα τη ντύσει.

Η λέξη Synapson προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις σύναψη και αφή. Αυτός είναι ο σκοπός της μουσικής σας; Να έρθουν οι άνθρωποι πιο κοντά και να αγγίξουν ο ένας τον άλλον ενώ χορεύουν;

Ναι, στην πραγματικότητα αυτό είναι το ζητούμενο. Αλλά η σπουδαιότερη νίκη για μας είναι να φέρουμε μέσα από τη μουσική μας ανθρώπους από ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ κοντά.

Bibinho
Είναι εμφανές από τα περισσότερα τραγούδια σας πως απολαμβάνετε τη συνεργασία με άλλους καλλιτέχνες. Γιατί αυτό; Θεωρείτε πως η συνέργεια φέρνει πιο γόνιμο αποτέλεσμα;

Ξέρουμε τα όριά μας και γι αυτό γνωρίζουμε πως δεν είμαστε καλοί τραγουδιστές (γέλια). Ακόμα κι αν βάλαμε τις φωνές μας σε δύο τραγούδια του album, επιζητούμε να συνεργαζόμαστε με επαγγελματίες τραγουδιστές καθώς και με άσημους γιατί μας αρέσει να ανακαλύπτουμε νέες φωνές. Κι αυτό είναι μια από τις καλύτερες εμπειρίες που μας έδωσε αυτός ο δίσκος.

Έχοντας πια καθιερωθεί στην ηλεκτρονική μουσική σκηνή, πλέον απολαμβάνετε την επιτυχία και την επακόλουθη διασημότητα. Πώς  διαχειρίζεστε όλη αυτή την αλλαγή και κατά πόσο έχει επηρεάσει τη ζωή σας;

Ο περισσότερος κόσμος άρχισε να ακούει τους Synapson τα τελευταία δύο χρόνια, ωστόσο, όπως είπαμε και πριν, το πρότζεκτ υπάρχει εδώ κι 6 χρόνια. Αυτό σημαίνει πως εξελιχθήκαμε με αργούς ρυθμούς, βήμα-βήμα, κι έτσι, ακόμα κι αν η επιτυχία που βιώνουμε αυτή τη στιγμή είναι μεγαλύτερη από ποτέ, εμείς δεν αλλάξαμε τον τρόπο ζωής μας. Θεωρούμε πως όλο αυτή η επιτυχία αφορά τη μουσική μας και όχι εμάς ως πρόσωπα. Έχει να κάνει με τη μουσική και μόνο.

Ποιο είναι το πιο τρελό σας όνειρο;

Alex: Να γυρίσω πίσω το χρόνο και να ζήσω στη δεκαετία του ’50 για τη μόδα της, το στυλ των ανθρώπων, τα αμάξια, τις γυναίκες και, φυσικά, τη μουσική της.

Paul: Μια συνεργασία με τη Beyonce…

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;

Ένα καινούριο album φυσικά! (γέλια)

Σοφία Κανελλοπούλου
[email protected]