Στον Κύπριο Αντώνη Γεωργίου το φετινό Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας

antonis-georgiou
ΤΕΤΑΡΤΗ, 06 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Ο συγγραφέας του βιβλίου "Ένα άλμπου ιστορίες" των εκδόσεων Ροδακιό είναι ένας από τους 12 νικητές του διαγωνισμού για τη χρονιά που διανύουμε. Ο Αντώνης Γεωργίου είχε λάβει και το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το ίδιο μυθιστόρημα.

Η απονομή των βραβείων, που περιλαμβάνουν χρηματικό έπαθλο €5000, δυνατότητα χρηματοδότησης μεταφράσεων του βραβευμένου έργου σε άλλες γλώσσες και προβολή των συγγραφέων σε μεγάλες εκθέσεις βιβλίου όπως της Φρανκφούρτης, του Λονδίνου και του Παρισιού, θα γίνει στις 31 Μαΐου στις Βρυξέλλες.

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας
Απονέμεται κάθε χρόνο με στόχο τη διεύρυνση του κοινού των συγγραφέων πέρα από τα γλωσσικά και εθνικά σύνορα και αναδεικνύει την ποικιλομορφία, τον πλούτο και τη δημιουργικότητα της σύγχρονης λογοτεχνίας της Ευρώπης. Διαγωνίζονται λογοτέχνες από 37 χώρες που εμπλέκονται στο Πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη, το οποίο και χρηματοδοτεί το Βραβείο. Κάθε χρόνο εθνικές επιτροπές στο 1/3 των συμμετεχόντων χωρών ανακηρύσσουν τον νικητή τους έτσι ώστε όλες οι χώρες να συμμετέχουν κάθε τρία χρόνια.  
 
O διαγωνισμός EUPL
Συνδιοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Ομοσπονδία Βιβλιοπωλών (EIBF), το Συμβούλιο Ευρωπαίων Συγγραφέων (EWC) και την Ομοσπονδία Ευρωπαίων Εκδοτών (FEP).

Ο Αντώνης Γεωργίου
Γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1969, σπούδασε νομικά στη Μόσχα και έκανε μεταπτυχιακά στο Λονδίνο. Ζει και εργάζεται στη Λεμεσό ως δικηγόρος. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στις θεατρικές σπουδές και ασχολείται με τη συγγραφή διηγημάτων, ποιημάτων και θεατρικών έργων.

Το βιβλίο

Ένα πολυφωνικό αφήγημα, ένα ψηφιδωτό μετα-μυθιστόρημα για έναν ολόκληρο τόπο και για τους ανθρώπους του. Με αφορμή μια γιαγιά που μόλις έχει πεθάνει ξετυλίγεται ένα κουβάρι ιστορίες. Και από τη γιαγιά στην οικογένεια αλλά και στο μικρό χωριό και στον τόπο όλο -ο τόπος εδώ η Κύπρος-, ιστορίες που θυμίζουν ιστορίες του καθενός μας, για ζωή, έρωτα, θάνατο, για πολέμους και προσφυγιά και επιστροφή. Παλιές και καινούριες ιστορίες, στην κοινή ελληνική αλλά και στην κυπριακή διάλεκτο. Μπλεγμένοι οι άνθρωποι, οι ηλικίες, οι εποχές και οι τοποθεσίες, ένα κουβάρι που ξετυλίχτηκε και ξετυλίγεται ακόμα, κάποτε μπερδεύονται, μπερδεύεσαι και εσύ, ποια είναι η δική σου ιστορία, ποια του άλλου, ποια η συνέχεια, ποιο το τέλος, έχει καμιά σημασία άραγε; Μαζί με αυτές παραθέματα από εφημερίδες, πραγματικά και φτιαχτά, συνταγές, σχέδια παιδικά, δημοτικά τραγούδια, μοιρολόγια, ποιητάρικα, άλλα ποιήματα και πολλές φωτογραφίες. Το κουβάρι ονομάστηκε τελικά Ένα αλπούμ ιστορίες (αλπούμ λέγεται το άλμπουμ στην Κύπρο).

Οι υπόλοιποι νικητές του Ευρωπαϊκού Βραβείου Λογοτεχνίας 2016
Κριστόφ Φαν Γκερεβέι (Βέλγιο), Γιάσμιν Μπ. Φρέλιχ (Σλοβενία), Τάνια Στούπαρ- Τριφούνοβιτς (Βοσνία Ερζεγοβίνη), Μπένεντικτ Βελς (Γερμανία), Κλαούντιου Μ. Φλόριαν (Ρουμανία), Χεσούς Καράσκο (Ισπανία), Σέλια Αχάβα (Φιλανδία), Πάαβο Μάτσιν (Εσθονία), Νέναντ Γιολντέσκι (ΠΓΔΜ), Μπιορν Ρασμούσεν (Δανία) και Γκαστ Γκρούμπερ (Λουξεμβούργο).