Το Αιγαίο των εικαστικών: Ελένη Φιλιπποπούλου

paros
ΔΕΥΤΕΡΑ, 27 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Οι σύγχρονοι εικαστικοί δημιουργοί μιλούν στο clickatlife για το αγαπημένο τους νησί του Αιγαίου και την ανάμνηση που έχουν ξεχωρίσει από αυτό.

Το κεντρικό Αιγαίο, δηλαδή οι Κυκλάδες με τον ξερό αέρα και την απείθαρχη θάλασσα πάντα με μάγευε. Εδώ και είκοσι χρόνια και μ’ ένα περίεργο και τυχαίο τρόπο θα έλεγα έχω συνδεθεί με την Πάρο. Αποκτήσαμε με τον άντρα μου ένα σπίτι σε μια λίγο απομακρυσμένη περιοχή στ’ ανατολικά του νησιού απέναντι από τη Νάξο. Η τοποθεσία τότε ήταν ερημική, με 3-4 σπίτια, ατέλειωτους αγρούς, κατσίκια, πρόβατα και τον αέρα και τη θάλασσα να σε κάνουν να νοιώθεις όντως στο κέντρο του Αιγαίου. Η γνωριμία με το νησί άρχισε σιγά-σιγά με περιπάτους και μικρές εκδρομές στο εσωτερικό και στα χωριά του όπως οι Λεύκες, ο Κώστος, ο Δρυός, τα ψαροχώρια Αμπελάς και Πίσω Λιβάδι, η Παροικιά και φυσικά η γνωστή Νάουσα.

Την άνοιξη, το φθινόπωρο αλλά και το χειμώνα, οι λόφοι και τα βουνά είναι μοναδικά, μπορεί κανείς να περπατήσει σε βυζαντινά μονοπάτια, ν’ ανακαλύψει τα μεσογειακά βότανα. Το καλοκαίρι πάλι έχεις τις θάλασσες γύρω-γύρω αλλά και πιο μακρινές εξορμήσεις όπως η Αντίπαρος ή το Δεσποτικό όπου πρόσφατα έγιναν οι γνωστές ανασκαφές και τα νερά είναι κρυστάλλινα. Αλλά αυτό που πραγματικά με κάνει να ονειρεύομαι είναι όταν καταφέρνω να πάω ολοήμερη εξόρμηση σ’ ένα βραχονήσι που λέγεται Μάκαρες, μισή περίπου ώρα με φουσκωτό από την Πάρο. Όλα εκεί είναι ήρεμα και μαγικά, ο χρόνος έχει σταματήσει και νοιώθεις ότι είσαι τόσο μακριά και τόσο κοντά συγχρόνως. Βουτάω στα γαλαζοπράσινα νερά με τις ώρες και νοιώθω να γεμίζω από την ενέργεια αυτής της τόσο ξεχωριστής βραχονησίδας.

Έργο από την έκθεση της Ελένης Φιλιπποπούλου στην Πάρο, μια έκθεση εμπνευσμένη από τη θέα που βλέπει κανείς από τα παράθυρα του Fotis Art Cafe.

Η Ελένη Φιλιποππούλου είναι εικαστικός. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στο Παρίσι, στην École Nationale Supérieure des Beaux-Arts και στην École Nationale Supérieure des Arts Décoratifs (σκηνογραφία). Έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Αυτή τη στιγμή, έργα της φιλοξενούνται στη Medusa Art Gallery στο Κολωνάκι και στο Fotis Art Cafe στην Πάρο.