Το Αιγαίο των Mουσικών: Monsieur Minimal

seϋxelles-ikaria

Σεϋχέλλες δεν έχει μόνο ο Ινδικός ωκεανός, αλλά και το δικό μας, Ικάριο πέλαγος

ΤΕΤΑΡΤΗ, 06 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016

Ζητήσαμε από τους Έλληνες μουσικούς να μας μιλήσουν για το αγαπημένο τους νησί του Αιγαίου και την ανάμνηση που τους σημάδεψε περισσότερο.

Στην Ικαρία βρέθηκα το 2003 για να εκπληρώσω την στρατιωτική μου θητεία. Ήμουν δόκιμος αξιωματικός και αυτό με βοήθησε να μετακινηθώ αρκετά στο νησί. Δεν ξετρελάθηκα από αρχιτεκτονική του νησιού αλλά αυτο που μου έκανε η εντύπωση ηταν η ενέργεια του και οι ρυθμοί των κατοίκων. Μια διαφορετική αντιμετώπισή της πραγματικότητας που θύμιζε λίγο απο γαλατικό χωριό, μια ιδιαίτερη ελευθερία και χωρίς στάνταρτς.

Στην αρχή δυσκολεύτηκα άλλα στην συνέχεια προσπάθησα να γίνω κομμάτι της. Ο χρόνος δεν ειχε την ίδια σημασία τα πάντα μπορούσαν να γίνουν οποιαδήποτε στιγμή του 24ωρου. Το νησί είχε άγρια ομορφιά, τα σύννεφα περνούσαν μέσα από τα ορεινά χωριά του νησιού και οι άνεμοι ήταν ισχυροί και έδερναν τα πανύψηλα βράχια που σε κάποια σημεία δημιουργούσαν πανέμορφες χαράδρες. Η παραλία του Νας ήταν ενα πραγματικό μυστικό πέρασμα που συνέδεε τα μονοπάτια και τις κατασκηνωσεις των «γκρούβαλων» με την μοναδική παράλια.

Τα πιο δημοφιλή και τουριστικά μέρη ηταν ο Ευδηλος, ο Χριστός Ραχών, η παραλία του Αρμενιστή και το Γιαλισκάρι οπου το καλοκαίρι γεμίζει απο σέρφερς. Η πιο εντυπωσιακή παραλία ηταν στις Σεϋχέλλες. Πίσω στον Χριστό Ραχών τα πράγματά ηταν πιο ζωντανά με αρκετά καφενεδάκια και μπαράκια. Το κλου (sic) ομως της εκει πραγματικότητας βρισκόταν στο παντοπωλείο που άνοιγε μετά τις 10 το βράδυ και στον παραδομένο στην εμπιστοσύνη των ανθρώπων, φούρνο, μιας και δεν υπήρχε κανένας μέσα για να τον διαχειριστεί.

Τα ξακουστά ικαριώτικα πανηγύρια που κρατούν μέχρι το πρωί

Στα μπαράκια πηγαίναμε μετά τις 3 το βράδυ μιας κ μέχρι τότε απολαμβάναμε τον ύπνο μας μετά απο τις αναπάντεχες απογευματινές περιπέτειες. Λίγο πιο πάνω από τον Χριστό ήταν ένα μικρό φράγμα και μια καντίνα ενος μοναχού ο οποίος μαγείρευε πολύ απλά αλλά και πολύ νόστιμα μεζεδάκια από τα δικά του πραγματικά βιολογικά προϊόντα. Το κρασί πολύ ιδιαίτερο, σχεδόν 18% κ ο Ικαριώτικος χορός ακουγόταν συνέχεια και όλοι ήταν έτοιμοι να τον χορέψουν ανά πάσα στιγμή ανεξάρτητα από τα αμέτρητα πανηγύρια που συνέβαιναν κατά την διάρκεια του καλοκαιρίου.

Ένα απο τα πιο ιδιαίτερα πράγματά που θυμάμαι ήταν η επίσκεψη μου στο μπαρ Μπέρδεμα στην πίσω πλευρά του νησιού, ενα μπαρ που στην όψη του δεν διαφοροποιούταν απο τα υπόλοιπα σπίτια αλλά το εσωτερικό του θα μπορούσε άνετα να ήταν ενα σκηνικό απο ταινία του Ταραντίνο. Εκεί άρχισα να γράφω τις πρώτες μουσικές συνθέσεις για ολόκληρα 24ωρα.

Με ήδη 4 άλμπουμ στο ενεργητικό του, πολύ καλές κριτικές και live εμφανίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό,  μουσικές επενδύσεις σε τηλεοπτικά σποτ και διαφημίσεις σε Ελλαδα, Αμερική και Καναδά, συνεργασίες με αξιόλογους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες και με μεγάλη παρουσία σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές playlist ο Μοnsieur Minimal έχει κερδίσει επάξια τα τελευταία 10 χρόνια μια αξιοσημείωτη μουσική αναγνώριση και τον τίτλο του indie/pop aesthete. Πρόσφατα, κυκλοφόρησε μια ξεχωριστή ηχογράφηση για το "Summer Lovers" για τη νέα συλλογή της Feelgood Records με τίτλο Super Summer. Ακούστε το τραγούδι εδώ.